Skocz do zawartości

Mała zagadka 2 :)

Darda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za dużo dział chyba tam nie wchodziło. Może jakiś mały pzekroik? I-szo wojenne wynalazki były bardziej namacalne, II wojenne często znikały w koszach biur projektowych.
Pozdrawiam
Napisano

Na jeden transporter jednorazowo wchodziło oczywiście jedno działo :)

Przekrojów nie mam - może coś więcej o budowie tego pojazdu powie Ci to zdjęcie?

Napisano

Cóż, prowadzenie takiego pojazdu było dość skomplikowane i właściwie nie jestem pewien, czy można w tym przypadku używać słowa kierowca" w liczbie pojedyńczej :)

Napisano
Darda,
Nie prawciez acan tylu komplementow, bo sie rozniesie i mnie znow ten Mefistofil nawiedzac zacznie i zona moze juz tym razem nie wystarczyc;o)
Jesli chodzi o strzelanie, to z 60-funtowki strzelac ponoc probowano, ale skonczylo sie to zle dla pojazdu - sily byly zbyt wielkie...
Zbudowano ich ile?48 sztuk?
Ta, jak ja nazwal Ironrat wersja dla bezpagonnych" byla (w ilosci ponoc sztuk dwu) uzywana przez pagonnych" jako pierwszy opancerzony pojazd ewakuacyjno-naprawczy.Tak wiec bylo to nie tylko pierwsze w historii dzialo szturmowe, ale tez pierwszy ARV.
Bezapelacyjnie pojazd arcyciekawy i niestety nieledwie zapomniany.Wystarczy popatrzyc na strony internetowe o pierwszowojennej broni pancernej - znajdzie sie tam prawie wszystko, ale Gun Carrier Mark I sie nie uswiadczy...Szkoda.Bo warty jest pamieci.
Darda - dzieki za przypomnienie:)
Po powrocie z wakacji postaram sie tez jakas fajna zagadke wymyslic.
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie