Skocz do zawartości

Citroen-Kegresse

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni,
Tak sie jakos zlozylo, ze zniknely mi z podrecznego katalogu zdjecia Citroen'ow-Kegresse :( Nie pytajcie mnie jak i dlaczego - jakis diablik macil...Raptem cztery dzis znalazlem, w tym jedno z Francji.
Otwieram wiec kolejny watek - galerie.Innym tez sie przydadza.
Pozdrowienia
Grendel

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

znalazlem przydatne w tym watku wlasne rysunki z cudzoziemskiej witryny wiec mam wolne od skanera. Nie od rzeczy bedzie wprowadzic troche ladu, bo haslo Citroen- Kegresse jest, wbrew pozorom, calkiem obszerne.
Na skanie Citroen B2 10CV. Wersja ciezarowa, skarosowana w Polsce. Samochod ma duza chłodnice (saharyjska"). Byly tez pojedyncze samochody z chlodnicami zywcem" wzietymi z Citroena B2 kolowego. Spotyka sie tez nazwe B10 a nawet B14 - na jedno wychodzi, bo samochody B2 do B14 to kolejne wersje pojazdu osobowego B2 , w ktorych zmienialo sie wladciwie tylko nadwozie (a to, jak raz, nie musi nas obchodzic), a silnik i elementy zawieszenia nie.

Napisano

Odmiana B2 10CV byl polgasienicowy samochod osobowy. Na skanie w towarzystwie samochodu pancernegowz.28 - z tym samym podwoziem (o czym nie wspomnialem wyzej - wozek gasienicowy mial oznaczenie P4, czesto tez podawane jako P4T

Napisano

jednym z nastepnych modeli, ktore trafily do Polski, byl samochod C4P17, co nalezy czytac jako samochod z silnikiem C4 i wozkiem P17. Na rysunku wersja lekkiego ciagnika artyleryjskiego (nie sprawdzil sie, byl za slaby). Byly tez P17 osobowe odkryte i pojedyncze wozy z oryginalnym francuskim nadwoziem dragonskim"

Napisano
Ladne zdjecie, milo, ze sa jeszcze cywilizowane kraje z szacunkiem dla przeszlosci - ale to ciezarowka z wozkiem typu Somua MCL, a tych u nas nie bylo.
Napisano

Samochod na zdjeciu jotesa to P17 w czasie prob przed zakupem calej partii. Rowniez zdjecie P14, zamieszczone wyzej, pochodzi z prob. Jakos zapomnialem wowczas dodac, ze paria 10 pojazdow dla 1pam miala odkryte kabiny kierowcy. Napraiam ten blad skanem obok.

Napisano
Wydaje mi się, że było jeszcze zdjęcie obok budynku niewielkiej stacji kolejowej z nazwą (ale możliwe, że był to C4P, nie pamiętam dokładnie...)

Pzdr,

jotes
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie