Jump to content
  • 0

Małe łuseczki albo cos podobnego

sskaktus

Question

Posted

Witam

w sobote wykopałem kilka sztuk tego typu łusek" (bo wyglada to jak łuska tylko brak spłonki i ma bardzo małe wymiary)
bicie to: R w herbie
wymiary na zdjeciu
leżały w jednym dołku a na około niemieckie łuski od mausera z 34 r

prosze o pomoc
Pozdrawiam
Kaktus

21 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Tego typu biciem synowala swoja amunicje wytwornia Rheinisch-Westfalische Sprengstoff, A.G. (RWS) de Nuremberg z Niemiec. Jest to .22 LR
Posted
22lr był wytwarzany przed wojną także w polsce,znalazłem dwa rodzaje bić zainteresowanych odsyłam do Odkrywcy z czerwca 2002r, co do łusek z fotografii, to sprawdziłem że (Odkrywca z września 2002)przed wojną RWS tak samo sygnował łuski wymienionego kalibru,jeśli odnieść to do tego co napisałem wcześniej o produkcji w czasach współczesnych, to życzę powodzenia w ustalaniu daty produkcji:)
Posted
to jeszcze ja Jarząbek - trener II klasy.
sprawdziłem współczesny RWS którego jestem posiadaczem ma mniejszy znaczek, ale to jeszcze o niczym nie świadczy; jak narazie.
Posted
dodatek do starego postu :)
wczoraj znalazłem łuskę RWS z oznaczeniem RWS(góra) i 6,35(dół). Czy to faktycznie staroć czy coś współczesnego?
Posted
Dzięki za wszystkie informacje

a co do głębokości to były ok 5-10 cm pod ziemią
mauserki znalezione obok były na tej samej głębokości to raczej wygląda mi na 39 r (ale kto wie nie takie rzeczy dzieją się w lesie)

pozdrawiam i życzę wesołych świąt i taaaaaaaaaaaakich okazów do wykopania
Kaktus
Posted

Witam

w sobote wykopałem kilka sztuk tego typu łusek" (bo wyglada to jak łuska tylko brak spłonki i ma bardzo małe wymiary)
bicie to: R w herbie
wymiary na zdjeciu
leżały w jednym dołku a na około niemieckie łuski od mausera z 34 r

prosze o pomoc
Pozdrawiam
Kaktus

Posted
Sa to łuski od nabojów sportowych bocznego zapłonu kal. 0.22 cala najprawdopodobniej produkcjii niemieckiej. znalazłem kiedys takie same na terenie obozu RADu.
Posted
ale jaja razem z kolega prezesszczepanem wysłalismy posta idealnie w tym samym momencie. to sie nazywa strzelanie synchroniczne i chociaż ja dałem ostatni post to na liscie figuruje kolega. sory za te dygresje jeszcze raz pozdrawiam !!!
Posted
Znalazłem taką samą
Na forum stwierdzono,że jest produkcji: Rembertów - dokładnie Wytwórnia Amunicji nr 2.

pozdrawiam
Monti
Posted
Ja trafilem całą paczkę, ale 22 short. Na stanowiskach niemieckich.
Na pewno 22LR były jako broń szkoleniowa HJ.
Jak załatwię sprawy wigilijne to wstawię fotkę takowego...
Posted
sportowy 5,6 long produkcji (rws)uzywane wspolczesnie na sportowych strzelnicach.amunicja uwazana za jedna z najlepszych co do okresu wytworzenia praktycznie niemozliwe:(
Posted
Killer, ja spotkałem się z następującą nazwą wytwórni produkującej te naboje
Rheinische Waffen und Sprengstoff AG Nurnberg (RWS)
czy biega o tą samą?
pozdr.W.
Posted
Biorac pod uwage dość cichy wystrzał z takiego pocisku, jest on używany bardzo powszechnie wśród kłusowników dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo,że jest współczesny.
Głęboko był w ziemi ??
Znalazłem taki sam ale zaledwie kilka cm pod ziemią.
Posted
niemieckie II WW boczny zapłon. wykopałem takie na terenie byłego obozu jenieckiego. producenta i inne szcegóły podam jutro-muszę troszkę poszperać .
pozdro

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information