Skocz do zawartości
  • 0

Małe łuseczki albo cos podobnego

sskaktus

Pytanie

Napisano

Witam

w sobote wykopałem kilka sztuk tego typu łusek" (bo wyglada to jak łuska tylko brak spłonki i ma bardzo małe wymiary)
bicie to: R w herbie
wymiary na zdjeciu
leżały w jednym dołku a na około niemieckie łuski od mausera z 34 r

prosze o pomoc
Pozdrawiam
Kaktus

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tego typu biciem synowala swoja amunicje wytwornia Rheinisch-Westfalische Sprengstoff, A.G. (RWS) de Nuremberg z Niemiec. Jest to .22 LR
Napisano
22lr był wytwarzany przed wojną także w polsce,znalazłem dwa rodzaje bić zainteresowanych odsyłam do Odkrywcy z czerwca 2002r, co do łusek z fotografii, to sprawdziłem że (Odkrywca z września 2002)przed wojną RWS tak samo sygnował łuski wymienionego kalibru,jeśli odnieść to do tego co napisałem wcześniej o produkcji w czasach współczesnych, to życzę powodzenia w ustalaniu daty produkcji:)
Napisano
to jeszcze ja Jarząbek - trener II klasy.
sprawdziłem współczesny RWS którego jestem posiadaczem ma mniejszy znaczek, ale to jeszcze o niczym nie świadczy; jak narazie.
Napisano
dodatek do starego postu :)
wczoraj znalazłem łuskę RWS z oznaczeniem RWS(góra) i 6,35(dół). Czy to faktycznie staroć czy coś współczesnego?
Napisano
Dzięki za wszystkie informacje

a co do głębokości to były ok 5-10 cm pod ziemią
mauserki znalezione obok były na tej samej głębokości to raczej wygląda mi na 39 r (ale kto wie nie takie rzeczy dzieją się w lesie)

pozdrawiam i życzę wesołych świąt i taaaaaaaaaaaakich okazów do wykopania
Kaktus
Napisano

Witam

w sobote wykopałem kilka sztuk tego typu łusek" (bo wyglada to jak łuska tylko brak spłonki i ma bardzo małe wymiary)
bicie to: R w herbie
wymiary na zdjeciu
leżały w jednym dołku a na około niemieckie łuski od mausera z 34 r

prosze o pomoc
Pozdrawiam
Kaktus

Napisano
Sa to łuski od nabojów sportowych bocznego zapłonu kal. 0.22 cala najprawdopodobniej produkcjii niemieckiej. znalazłem kiedys takie same na terenie obozu RADu.
Napisano
ale jaja razem z kolega prezesszczepanem wysłalismy posta idealnie w tym samym momencie. to sie nazywa strzelanie synchroniczne i chociaż ja dałem ostatni post to na liscie figuruje kolega. sory za te dygresje jeszcze raz pozdrawiam !!!
Napisano
Ja trafilem całą paczkę, ale 22 short. Na stanowiskach niemieckich.
Na pewno 22LR były jako broń szkoleniowa HJ.
Jak załatwię sprawy wigilijne to wstawię fotkę takowego...
Napisano
sportowy 5,6 long produkcji (rws)uzywane wspolczesnie na sportowych strzelnicach.amunicja uwazana za jedna z najlepszych co do okresu wytworzenia praktycznie niemozliwe:(
Napisano
Killer, ja spotkałem się z następującą nazwą wytwórni produkującej te naboje
Rheinische Waffen und Sprengstoff AG Nurnberg (RWS)
czy biega o tą samą?
pozdr.W.
Napisano
Biorac pod uwage dość cichy wystrzał z takiego pocisku, jest on używany bardzo powszechnie wśród kłusowników dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo,że jest współczesny.
Głęboko był w ziemi ??
Znalazłem taki sam ale zaledwie kilka cm pod ziemią.
Napisano
niemieckie II WW boczny zapłon. wykopałem takie na terenie byłego obozu jenieckiego. producenta i inne szcegóły podam jutro-muszę troszkę poszperać .
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie