sskaktus Napisano 20 Grudzień 2004 Autor Napisano 20 Grudzień 2004 Witamw sobote wykopałem kilka sztuk tego typu łusek" (bo wyglada to jak łuska tylko brak spłonki i ma bardzo małe wymiary)bicie to: R w herbiewymiary na zdjeciu leżały w jednym dołku a na około niemieckie łuski od mausera z 34 r prosze o pomoc PozdrawiamKaktus
Kiler Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Tego typu biciem synowala swoja amunicje wytwornia Rheinisch-Westfalische Sprengstoff, A.G. (RWS) de Nuremberg z Niemiec. Jest to .22 LR
razdwatrzy5 Napisano 26 Grudzień 2004 Napisano 26 Grudzień 2004 22lr był wytwarzany przed wojną także w polsce,znalazłem dwa rodzaje bić zainteresowanych odsyłam do Odkrywcy z czerwca 2002r, co do łusek z fotografii, to sprawdziłem że (Odkrywca z września 2002)przed wojną RWS tak samo sygnował łuski wymienionego kalibru,jeśli odnieść to do tego co napisałem wcześniej o produkcji w czasach współczesnych, to życzę powodzenia w ustalaniu daty produkcji:)
razdwatrzy5 Napisano 26 Grudzień 2004 Napisano 26 Grudzień 2004 to jeszcze ja Jarząbek - trener II klasy.sprawdziłem współczesny RWS którego jestem posiadaczem ma mniejszy znaczek, ale to jeszcze o niczym nie świadczy; jak narazie.
dareQ Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 dodatek do starego postu :)wczoraj znalazłem łuskę RWS z oznaczeniem RWS(góra) i 6,35(dół). Czy to faktycznie staroć czy coś współczesnego?
sskaktus Napisano 24 Grudzień 2004 Autor Napisano 24 Grudzień 2004 Dzięki za wszystkie informacjea co do głębokości to były ok 5-10 cm pod ziemią mauserki znalezione obok były na tej samej głębokości to raczej wygląda mi na 39 r (ale kto wie nie takie rzeczy dzieją się w lesie)pozdrawiam i życzę wesołych świąt i taaaaaaaaaaaakich okazów do wykopaniaKaktus
sskaktus Napisano 20 Grudzień 2004 Autor Napisano 20 Grudzień 2004 Witamw sobote wykopałem kilka sztuk tego typu łusek" (bo wyglada to jak łuska tylko brak spłonki i ma bardzo małe wymiary)bicie to: R w herbiewymiary na zdjeciu leżały w jednym dołku a na około niemieckie łuski od mausera z 34 r prosze o pomoc PozdrawiamKaktus
prezesszczepan Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Boczny zapłon (flobert),te akurat są myśliwskie,współcześnie uzywane w kbksach,a co do bić to chyba austria wiedeń,ale to tylko przypuszczenie.
Digger Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Sa to łuski od nabojów sportowych bocznego zapłonu kal. 0.22 cala najprawdopodobniej produkcjii niemieckiej. znalazłem kiedys takie same na terenie obozu RADu.
Digger Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 ale jaja razem z kolega prezesszczepanem wysłalismy posta idealnie w tym samym momencie. to sie nazywa strzelanie synchroniczne i chociaż ja dałem ostatni post to na liscie figuruje kolega. sory za te dygresje jeszcze raz pozdrawiam !!!
Monti Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Znalazłem taką samąNa forum stwierdzono,że jest produkcji: Rembertów - dokładnie Wytwórnia Amunicji nr 2.pozdrawiamMonti
mietek Napisano 24 Grudzień 2004 Napisano 24 Grudzień 2004 Ja trafilem całą paczkę, ale 22 short. Na stanowiskach niemieckich.Na pewno 22LR były jako broń szkoleniowa HJ.Jak załatwię sprawy wigilijne to wstawię fotkę takowego...
stedke Napisano 24 Grudzień 2004 Napisano 24 Grudzień 2004 sportowy 5,6 long produkcji (rws)uzywane wspolczesnie na sportowych strzelnicach.amunicja uwazana za jedna z najlepszych co do okresu wytworzenia praktycznie niemozliwe:(
bjar_1 Napisano 24 Grudzień 2004 Napisano 24 Grudzień 2004 Trafiałem 22LR z identycznym biciem fabryki na strzelnicy niemieckiej z lat 40-tych. bjar_1
mietek Napisano 24 Grudzień 2004 Napisano 24 Grudzień 2004 22LR Schmeisera (fotka z muzeum w Sztokholmie). Wg opisu były w HJ
mietek Napisano 24 Grudzień 2004 Napisano 24 Grudzień 2004 W porównaniu z mauzerkiem, niestety fotka rozmazana. Nie mam opanowanej cyfrówki :(
razdwatrzy5 Napisano 23 Grudzień 2004 Napisano 23 Grudzień 2004 to była sportowa amunicja RWS, obecnie 22LR sygnują tak samo ale od kiedy to nie wiem, tak że wiek tych łusek nie jest możliwy do ustalenia.
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Napisano 25 Grudzień 2004 Killer, ja spotkałem się z następującą nazwą wytwórni produkującej te nabojeRheinische Waffen und Sprengstoff AG Nurnberg (RWS)czy biega o tą samą?pozdr.W.
Monti Napisano 23 Grudzień 2004 Napisano 23 Grudzień 2004 Biorac pod uwage dość cichy wystrzał z takiego pocisku, jest on używany bardzo powszechnie wśród kłusowników dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo,że jest współczesny.Głęboko był w ziemi ??Znalazłem taki sam ale zaledwie kilka cm pod ziemią.
wons Napisano 23 Grudzień 2004 Napisano 23 Grudzień 2004 niemieckie II WW boczny zapłon. wykopałem takie na terenie byłego obozu jenieckiego. producenta i inne szcegóły podam jutro-muszę troszkę poszperać .pozdro
Pytanie
sskaktus
Witam
w sobote wykopałem kilka sztuk tego typu łusek" (bo wyglada to jak łuska tylko brak spłonki i ma bardzo małe wymiary)
bicie to: R w herbie
wymiary na zdjeciu
leżały w jednym dołku a na około niemieckie łuski od mausera z 34 r
prosze o pomoc
Pozdrawiam
Kaktus
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.