Skocz do zawartości
  • 0

PPSz ??? czy inne coś ?

Monti

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dostałem post po linku od znajomego i mi nawet sznurówki opadły!

1. Amunicja wz. 30 bez bicia to po prostu partia którą wypuściły załady w Tule - nie ma się czym podniecać!

2. Niby dlaczego gwiazdę Związku Radzieckiego uważa ktoś za adosną twórczość"?! - na tej samej zasadzie orła bitego na przedwojennych polskich łuskach można również tak uznać!!!

3. Wybacz Piotrek", ale każda firma produkująca amunicję myśli o jej oznakowaniu nawet w warunkach wojennych - BO SŁUŻY TO WYCOFANIU PARTII WADLIWEJ AMUNICJI !!!

4. comet.pl - ...Żywotność rosyjskiej broni, która powstawała w warunkach frontowych była znikoma!...
GÓWNO PRAWDA !!! Pomimo warunków frontowych i przeniesienia fabryk w głąb kraju, oraz pomimo problemów ze stalą zbrojeniową, do końca wojny Armia Czerwona (ruskie to są pierogi dzieciaku!) dysponowała bronią strzelecką odpowiadającą normom!!! Jak nie wiesz nic na temat produkcji zbrojeniowej w tamtych czasach, to nie płódź debilnych tekstów które potem dzieciaki czytają!
Napisano
Część
Dla kol. KoMandir adres stronki z opoisem PPSz i PPS
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/ppsz_41.htm
Jeżeli chodzi o niezawodność i trwałość amunicji: należy także wziąć pod uwagę zużycie broni, tj samej iglicy i soprężyn. Zła jakość stali wpływa na niemożność zbicia spłonki z powodu wypracowania elemenów. Żywotność rosyjskiej broni, która powstawała w warunkach frontowych była znikoma!
pz. comet
Napisano
Czesc!
bo to moze byc amerykanske ammo robione dla ruskich a i sami ruscy nieprzejmowali sie znaczeniem amunicji, na 100 znalezionych lusek 20 ma jakies bicie i to najczesciej nieczytelne:(
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
10 to sygnatura producenta,
gwiazdka, to radosna twórczość - nic nie oznacza a można napisać - służy ozdobie,
44 to rok produkcji 1944

Grze.
Napisano
Witam
Są to łuski 7,62x25 wz. 30 Tokariewa. A że bez sygnatur to nic dziwnego. Łuski tego typu znakowano dopiero od 1943 roku.
Piorek, skąd te rewelacje o produkcji amunicji 7,62x25 w Stanach ?? Chetnie poznałbym źródło informacji.
Pozdrawiam
Napisano
PiratSS!
a ta ppszka z metalową kolbą i rogowym magazynkiem ppd ? nazwa mi wylatuje z głowy to grot uderzał pod skosem". Stwierdzenie genialne w swej prostocie. Tylko dlaczego pod skosem? Iglica w zamku PPS była tak umieszczona w stosunku do odpalanego naboju? Proszę o rozwinięcie wspomnianego stwierdzenia, nawet choćby w kilku słowach...
Pozdro!
Napisano
Witam!

Co do zdjęcia z Pepeszą i niby-PPSem z drewnianą kolbą to ta krótsza to PPSZa, a dłuższa PPSZa to amerykańska przeróbka (współczesna) o zmienionej lufie tak aby jako pistolet maszynowy była legalna w stanach (wymogi co do długości broni-niemożność ukrycia).

Samo zdjęcie gdzieś widziałem ostatnio, dlatego jestem pewien.

Pozdrawiam
Lith
Napisano
Witam,

tak jak już koledzy napisali-amunicja rosyjska 7,62 X 25 mm wz.30.Stosowana w pistolecie TT i w pistoletach maszynowych PPSz(Pistolet Pulemiot Szpagina) i PPS(Pistolet Pulemiot Sudajewa).Ten drugi(mniej słynny od pepeszki") miał metalową składaną kolbę, mechanizm spustowy umożliwiający strzelanie tylko ogniem ciągłym i zasilany byl z magazynków łukowych o pojemności 35 naboi.

Pozdrawiam,koMandir.
Napisano

Masz tu PPSz i PPS, ale bez składanej kolby.
Jeżeli koniecznie chcesz zobaczyć to kliknij tutaj http://www.poszukiwanieskarbow.com/indexd.html .
pz. comet

Napisano
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/pps_43.htm

tu jest opisany PPS. Niestety nie mam jego zdjecia z kolba drewniana,bo to co jest na zdjeciu kolegi Cometa.pl ,to nie jest PPS.Sadze ze to sa 2 PPSzki,różniące sie długością lufy(dziwne:|).PPS miał stały,pistoletowy chwyt, także w wersji z kolbą drewnianą. Ale chyba zszedłem z tematu łusek...sorry;-)

PZDR,koMandir.
Napisano

Było o produkcji ammo do PPSz chyba w Archeologii Wojskowej" -nie pamiętam . Zamieszczam skan z tej gazety, który również dostałem od forumowicza jakiś czas tem. Nie pamiętam zbyt dobrze, ale to chyba przy okazji prośby Bjara o identyfikację ammo 7,62x25.
pozdr. wosnY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie