Skocz do zawartości

Kolekcje-bagnety

Martino

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To na razie tyle. Moja glowna pasja sa bagnety i militaria Polskie choc w kolekcji mam eksponaty z wielu innych krajow. Chetnie podziele sie uwagami i moja skromna wiedza z kolegami po fachu"

• Odpowiedzi 569
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

I bicie, w rzeczywistości jest ładniejszy.
I takie pytanko: czy na grzebie występowało tez coś innego niż słoneczko? U mnie widać jakby kółko na 2 prostych kreskach równoległych. Niestety, jest tu mocno skorodowany.
Pozdrawiam

Napisano
W każdym razie napewno mniej popularny niż od zwykłego Mausera. Szwajcarzy mają tego trochę w magazynach i pewnie upłynniają, aczkolwiek nie są to tanie bagneciki. Średnio i drogocenne bym powiedział.
Napisano
Zgadza się żołnierza schwytanego z bagnetem mającym piłę rozwalano. Dlatego podjęto decyzję od 1917 r. o usuwaniu pił - i stądt słynne 98/05 z usuwanymi piłami.
Zadane rany w 100 % były śmiertelne ze względu na właśnie ogrom wewnętrznych obrażeń, poszarpania organów.
Chociaż Niemcy myśleli bardziej o saperskim" i technicznym aspekcie użytkowania bagnetów i ich funkcyjności. Ale można to było odebrać jako barbarzyńskie środki i niehumanitarne środki walki.

Szwajcarzy nie walczyli, więc nie mieli takich problemów.
Napisano
Według mnie austriacki bagnet model 1807 na karabin strzelców wzór 1807.
Też nie nie częste egzemplarze. Drogie ogólnie sprawy.

Egzamin ? :)

Studia już skończyłem....
Napisano
Ten Szwajcar to model 1878 do karabinu Schmidt-Rubin. Jest on o wiele rzadszy od dosc popularnego M.1914 Zas jesli chodzi o Austryjaka to jest to model 1854 do karabinu Lorenz Jager
Napisano

Czesc,
Czy mogl by mi ktos pomoc w identyfikacji tego bagnetu?
Jest to pozny Wz.27 ale na glowicy ma bite Wz.28 Czemu? Pomylka?
Nie moge znalezc nic na ten temat w mojej literatorze Moze ktos Was wie cos na ten temat. Z gory dziekuje !!!!!

Hubert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie