Skocz do zawartości

filmy wojenne

DTH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciekawe, zwlaszcza w kontekscie zacytowanych kwot przeznaczonych na produkcje.I w dodatku jak piszą, te filmy bija rekordy ogladalnosci.A nasza rodzima kinematografia dalej uwaza, ze kolejne pokolenia moga sie zacieszac przygodami niesmiertelnej zalogi Rudego 102 i geniusza wywiadu sowieckiego-Klossa.

http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1715307,49623.html?skan=http%3A%2F%2Fbi.gazeta.pl%2Fim%2F2400%2Fm2400531.jpg
Napisano
Ciekawe czy u nas to puszczą? :)
Jak można jakieś tam głupawe seriale USA emitować, to tym bardziej możnaby porządny serial z R.! Tego jeszcze nie było...
  • 2 weeks later...
Napisano
Ostatnio oglądałem Kryptonim Gwiazda"(pięć ,albo sześć razy).Trochę przypomina Tak tu cicho o zmierzchu", tylko zrobiony z większym rozmachem.Po wielu latach znowu pochwała sowieckiego sołdata w wyzwalaniu rodiny, Polszy i proklatoj giermani.Kiedyś o takich filmach będzie się mówić wczesny Putin".
Mimo wszyskich nażekań ogląda się super.Jeśli ktoś będzie miał wcześniej wymienione filmy niech da znać na forum i się nimi podziałkuje.
Pzdr.Jarek
Napisano
Oglądałem Kryptonim Gwiazdę" i musze powiedzieć, ze dawno nie widizałem takiego gniota i to do tego fałszującego historię. Tekst najlepszy: jesteśmy niedaleko od Bugu, a za nim już Polska". Spodziewałem się czegoś lepszego - nie chce mi się ogladać filmów o wspaniałych Rosjanach i Niemcach Głupkach.
Napisano
Obiektywizm w filmach wojennych i historycznych jest sprawą względnąi raczej nie osiągalną.Nie ważne ,czy są to filmy sowieckie ,polskie czy amerykańskie.Jeśli ma się dystans do filmu i ma się jakąś wiedzę o temacie ,to można filmy typu :4xp-panc i pies",łoto dla...", itp.oglądać
z przyjemnością nawet po kilka razy.Chyba ,że kolego masz
alternatywną listę filmów obiektywnie opisujących historię,
to chętnie z niej skorzystam.
Napisano
Witam,
w artykule wspomniano o foilmie Dywersant" - to czterodocinkowa produkcja, którą można było u nasz obejrzeć jeżli ktoś ma na przykład Cyfrę+ był zdaje się na rosyjskim kanale nr1 czy coś takiego. Film ten był kręcony częściowo w Polsce między innymi w Kazimierzu Dolnym oraz w podwarszawskim Brwinowie. Przyznam, że całkiem fajna sprawa ten Dywersant" - trochę zagmatwana misja (ta która rozgrywa sie w Polsce) dokładnie nie pamietam, ale miało to się dziać chyba w mieście mniej więcej takim jak Siedlce w 1943 roku, radzieccy żołnierze udają Niemców i siedzą w domu wynajętym od Polaków na coś w rodzaju domu wypoczynkowego (to ma być taka lipa dla Niemców) dla żołnierzy i przygotowują akcję, która ma polegać z tego co pamietam na odbiciu jakiegoś więźnia, a w razie fiaska mają go zabić. Całkiem fajnie im to wyszło:) Film był kręcony w moim domu i była to totalna paranoja od strony technicznej. Rosyjska ekipa była pełna zapału do pracy czego nie można powiedzieć o polskiej. Oczywiście mnie najbardziej interesowała broń, którą ekipa przywiozła se sobą. Dość nietypowo wygląda MG-34 na fotelu w domu lub kilka sztuk MP-40 na krześle w kuchni:)) Na stronie Kazimierza Dolnego widziałem swojeg czasu fotki z planu jak znajde to postaram sie wkleić link.
P.S.
Swoją drogą przydałaby się jakaś polska produkcja tego typu, bo zainteresowanie jest, a jak napisał ktoś wyżej Czterej pancerni" już się trochę przejedli...

pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Polska produkcja takiego typu... ja wiem... znając możliwości polskiej kinematografii to wolałbym nie ryzykować! po drodze pewnie zdążylibyśmy z 10 razy przeprosić Żydów za Jedwabne, 100 razy podkreślić otrzymaną pomoc od aliantów, za wszelka cene próbowac nie urazić niemców i 1000 razy zmniejszyć własny wkład w historię a wszystko w ramach budowania wspólnej europy. na dodatek wyszedłby z tego pewnie KLAN 1943" !!
wyobrażacie sobie Rysia z mg-42 w bojowej pozie, dr. Lubicza z dwoma MP 40 rzucajacego się w wir walki
i Janeczkę przyczajoną w krzakach z G 43. ehhh :)) ubawiłem się trochę!
Pozdrawiam :)
Napisano
Sztrafbat" jest na osle.11-cie odcinkow.Sporo propagandy, nieudolnie zrobione niemieckie pojazdy, tresc bardzo wygladzona...Ale ogolnie rzecz biorac - da sie obejzec.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Tebe... tego serialu prawie nikt nie pamieta. Bardzo dobry. Ogladałem go ze dwa razy i zrobił swietne wrażenie. Taki obraz wojny od kuchni".
A co do poprawności historycznej...nie bądmy śmieszni, panowie. Taka rzecz jak obiektywny film nie jstnieje. Wszystko co robi człowiek nosi jego piętno nawet jeżeli miec go nie miało. Tak jak ktoś wyżej napisał, jeżeli zna się historię i ma sie trochę oleju w głowie to wszystko można obejrzeć z pewnym dystansem. No może poza produkcjami klasy C made in USA. Bo to juz się nie da oglądać nawet jako komedi.
U nas w Polsce produkuje sie tylko telenowele bo na to jest popyt i się zarabia. Socjalizm sie skończył i nikt na takie pierdoły pieniędzy nie da. Chyba że walną na czołgu logo CaT czy na konserwach znaczek Ł-meat, na manierce Nata.... sorry bo Bocian zdejmie... Może zrobią jakiegoś gniota o naszej kampanii irackiej? A swoją drogą il;e dobrych fimów powstało w Polsce po 89?
Napisano
Nie no kilka powstalo. Jak np Reich Wahahaa.

Ale powaznie gdyby znalazl sie kapital to Polacy nakrecili by tyle filmow o wojnie ze historia szeregowca R czy kompani brachow by sie schowala. Powstanie, tulaczka po swiecie, obrona Angli, walka w Afryce czy Wloszech to setki pomyslow na setki filmow. A jak chcemy i mamy kase to sie da. Przykladem niech bedzie Pianista. Choc pro-zydowski i niepolski, to jednak z polska ekipa i polskimi teatrem dzialan.

A po 89 roku powstalo naprawde wiele ciekawych filmow w Polsce, moze nie zwiazanych z wojna ale napewno wartosciowych z innych wzgledow.

Pozdro

Z.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie