Skocz do zawartości

ruskie 100 mm - od czego ?

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Własnie siedząc w pracy szef mnie wysłał do piwnicy co bym podkrecił gaz bo zimno i co się znalazło ? Jakas wielka ruska skrzynia - coś koło 2m długosci x 0.5 szeroka nie za wysoka bo jakies 40-50 cm. Datowana 1944 i z kartki wewn. mozna odczyatc 100mm. Macie jakis pomysl co to moze byc ? Hehe no i za ile można to odkupić jakby co ?
Napisano
Dość oczywiste, że to skrzynia na dwa naboje 100 mm - Pytanie tylko, do jakiego były one działa? Nie był to chyba najpopularniejszy kaliber sowieckich dział - dużo częstsze były 76 i 107 mm. Setka to była chyba tylko jakaś armata przeciwpancerna (nie pamiętam symbolu)i kilka typów dział czołgowych instalowanych w IS-ach i SU-100.
Napisano
Bjar,
Specem od sowieckiej artylerii nie jestem, ale wydaje mi sie, ze 100mm to oni mieli tylko BS-3.Pozostale mialy kaliber 107mm.
A 107mm wz.1938 to byl mozdzierz, jak mi sie zdaje.
Pozdrowienia
Grendel
P.S.
BTW - gdzie Ty tam widzisz 38"? ;o)
Napisano
bjar-1 - nie przypominam sobie takiej sowieckiej armaty, co nie znaczy, że jej nie było - podaj jakieś szczegóły.

Z tego, co na szybko znalazłem to może być przeciwpancerne BS-3, przeciwlotnicze KS-19 lub czołgowe D-10, S-34, ZIS-100, LB-1.
Napisano
heheheh no tyle to samemu tez wymysielem ze to skrzyneczka po iluśtam patronach do 100 mm dziala czy czegoś innego. Tyle że nie wiem jakie to pociski (rodzaj) i do czego ... :) pzdr i dzieki za pomoc :)
Napisano
witam
z tego co udało mi się odczytać jest to
100 mm nabój zespolony wz. 44 ?, z pociskiem odłamkowo -burzącym, smugowym.
ładunek miotający zmniejszony.

pozdrawiam - jerzyk
Napisano
witam
Jest wielkie prawdopodobieństwo, że skrzynia jest na pociski do działa samobieżnego SU-100 typ działa: 100 mm armata wz 1944 (D-10S), a pochodzi ona od morskiej armaty 100mm
Napisano
hehehe skrzynie leża w Łodzi - w środku miasta w odnowionej sterej kamienicy. Wiec chyba nie bardzo tu morskie armaty ruscy sciągali zeby scigac szkopów. Z drugiej strony czy w SU-100 mieli amunicje w skrzyniach ? Chyba tez nie ... mi to jednak najbardziej pasuje do tradycjnej armaty rozstawianej na ziemi. Tylko jakiej?
Napisano
Ja tam się już zamotałem - ale Bolek ,na front do tych SU-100 chyba musieli jakoś tą amunicję dowozić nie? A skrzynie są w sam raz - opakowanie transportowe ,później przekładali do SU i jazda :))

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie