Skocz do zawartości
  • 0

Saperka przed..czy powojenna?

Majorian

Pytanie

Napisano

Wykopałem dzisiaj na polu saperkę. Z tego co wiem identyczny wzór miały zarówno łopatki przed jak i powojenne. Jak na złość brak żadnych sygnatur, poza czyms co przypomina trzy poziome kreski jedna nad drugą i równie dobrze mogą byc chyba uszkodzeniami powierzchni. Nie wiem czy w miejscu znalezienia były jakieś walki (pojedyczne znalezisko) Moze ktoś orienutje się jaki to model"? Szukałem w internecie/literaturze, ale nie udało mi się znaleźć łopatki z otworem w miejscu widocznym na zdjęciu. Pozdr.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Nareszcie temat w którym mogę się wykazać !
Twoja łopatka to jeden z 4-ech znanych mi modeli używanych przez Armie Carską.
Na foto jest to pierwsa od lewej.
W sumie jest to model najczęściej spotykany na obecnych ziemiach polskich.Jest to model pierwszy z wprowadzonych do A.Car.
Egzemplarz o najstarszym stęplowaniu jaki posiadam w kolekcji jest datowany:1893g."
Wadą" tego modelu jest b.cienka jak i płytka kursywa stępli.Dlatego odnalezienie egzemplarza o w pełni czytelnych stęplach jest dość trudne.
Kreski o których wspominasz w opisie są pozostałością trzyliterowego kodu producenta.Data produkcji była umieszczana z tej samej strony konchy co kod prod. lecz przy przeciwnym brzegu.Wysokość stęplowania taka sama jak kodu.
No i to było chyba tyle.
Pozdrawiam.

Napisano

Witam, Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co to za saperka, i z jakiego okresu pochodzi? Znaleziona została w okolicach Choszczówki koło Warszawy.
Z góry dziękuję, i pozdrawiam
Bartek

Napisano
Do kolegi galicya - czy można przy okazji fotki saperek CK Austrii i ewentualnie jak rozróżnić kilofy i siekiery znajdowane w okopach I wś?
Pozdr.
Napisano
znalazłem taka samą w lesie na pobojowisku z 1939,a kumpel taka sama na okopach pierwszowojenych niemieckich-także uważam że jest to łopatka pierwszowojenna niemiecka, a napewno nie jest to łopatka współczesna.

pozdrawiam
Napisano

Wykopałem dzisiaj na polu saperkę. Z tego co wiem identyczny wzór miały zarówno łopatki przed jak i powojenne. Jak na złość brak żadnych sygnatur, poza czyms co przypomina trzy poziome kreski jedna nad drugą i równie dobrze mogą byc chyba uszkodzeniami powierzchni. Nie wiem czy w miejscu znalezienia były jakieś walki (pojedyczne znalezisko) Moze ktoś orienutje się jaki to model"? Szukałem w internecie/literaturze, ale nie udało mi się znaleźć łopatki z otworem w miejscu widocznym na zdjęciu. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie