Skocz do zawartości

pojazdy niemieckie wydobyte w Polsce

pni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak jak w temacie chciałbym byśmy stworzyli liste pojazdów niemieckich jak dotąd wydobytych w Polsce.
Na początek:
-ciągnik altyleryjski famo z Pilicy MWP,
-Pantera z rozerwaną wierzą i z dodatkowymi bocznymi mocowaniami Kęszczyccy sprzedana do USA ,
-Sdkf 251 (rozebrany do połowy) z Pilicy MWP sprzedany za granicę,
-Sdkf 251 komplet stojący teraz przed muzeum w.p.
-Rosi z Pilicy,
-Lufcik z Pilicy,
-Powdozie do Pantery ze stawu przy Pilicy stoi teraz na dziedzińcu MWP,
-Sdkf 251 z nadbiegiem saperskim z Pilicy komplet Kęszczyccy
ponadto Stug III (rozerwany), Hetzer, podeszfa Pantery ostatnio z Czarnej Nidy, resztki ciągnika alteryjskiego z mierzeji i jeszcze raz z morza koło Kołobrzegu to samo itd. To na pewno nie wszystko.
  • Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
StuG IV wydobyty w okolicach Bydgoszczy , obecnie w MOB
Podwozie PzKfw IV wyciągnięty koło Jędrzejowa , również w MOB
Podwozie PzKfw III wyciągnięty z rzeki Łośna przez Kęszyckich , gdzie obecnie jest?
Podwozie PzKfw III wyciągnięte z bagna w okolicy Bełchatowa , gdzie obecnie jest?
Podwozie SdKfz 250 wyciągnięte z rzeki Prosna koło Kalisza
Ciągnik SdKfz 9(?) wyciągnięty w okolicach Białej Góry(?) , obecnie w MWP
Napisano

Podwozie PzKfw III wyciągnięty z rzeki Łośna przez Kęszyckich , gdzie obecnie jest?
Podwozie PzKfw III wyciągnięte z bagna w okolicy Bełchatowa , gdzie obecnie jest?
"
Jedno podwozie + działo jest w MWP
Napisano
parę lat temu Stug III lub IV z Osy niedaleko Iławy. Kto i jak nie wiem ale kumpel ma wycinek z lokalnej prasy więc jak dopadnę to uzupełnię info
pzdr
BarNaba
aus Dt. Eylau
Napisano
Trójka z działem w MWP jest z Łośny ( wyciągnięta przez Kęszyckich )
U Kęszyckich również Stug III z Niedźwiedna.
Hetzer wyciągnięty z Utraty za Błoniem.
No i mityczny" już Elefant z Jędrzychowa - Jędrzejowa ? - nie wiadomo czy i ew. przez kogo.
Napisano
dokładnie jagdpanzer(chyba tak sie to pisze?)IV ale to był tylko kawałek.Z prawej strony koło napedowe i dwa wachacze lewa goła skrzynia biegów i w połowie wanna odcięta przez złomiarzy.W sumie połowka wanny.
pozdrawiam
Napisano
SdKfz 6 wydobyty na Stogach ,obecnie klub Rekin".
Wanna od pantery wyciągnięta z rzeki Węgiermucy wieś Bobowo powiat Starogart Gdański 9 lat temu ,gdzie obecnie jest?
Napisano
No to ja się doliczyłem 6-ciu Stugów III,z czego najbardziej mi żal zabranego" przez MWP w 86r.-przysłowiowy calak(wieść niesie że został wysadzony w powietrze i ocalała tylko kazamata). PanzerIII-2 sztuki, Hetzer-jw.,Mobellwagen, o transporterach nie wspomnę,zrzynów czwórek nie liczę(z ciekawostek Nashorn też był).No i jeszcze trochę zostało.Czas pokaże co jeszcze kryje polska ziemia.

Pzdr.
Napisano
A czy ktoś słyszał o kompletnym podwoziu PzIII w jakiejś rzeczce w Borach Tucholskich?Rzecz miała miejsce kilka lat temu i to podwozie robilo za część mostku przez rzeczke ale w pewnym momencie zainteresowali sie tym harcerze(gdzies w pobliżu podobno był obóz)i jeden z nich wytargał z niej pocisk i zawiózł do domu.A ze matka przy sprzątaniu znalazła pod łózkiem to doniosła ojcu.Ojciec był podobno jakimś oficerem wiec synka przesłuchał i niedługo po tym przyjechali saperzy i wszystko wypiep...yli w powietrze.
Podobno kawałki lezały potem na złomie w Czersku czy Skórczu(dokładnie nie pamiętam bo tą informacje miałem chyba z 7 reki.Ktoś coś słyszał na ten temat?
Pozdrawiam
Napisano
w MOB jest tez podwozie PzKfw IV na którym widać ślady cięcia przez złomiarzy . Podwozie zostało wyciągnięte w miejscowości Lścin k. Jędrzejowa z podmokłej łąki . Było to chyba w 1995 roku i w TV był o tym program z udziałem jakiegoś przedstawiciela MOB . Parę lat później byłem w tym miejscu i widziałem dół w którym spoczywał wrak . Nawet kilka tradycyjnych fotek zrobiłem . bjar_1, czy piszemy o tym samym egzemplarzu?
Napisano
Do tej wiekszej pozostalosci Pz.Kpfw IV w MOB zalatwilem gorna pokrywe silnika, tylna czesc pancerza, ze trzy kolka nosne...walaly sie u kumpla...za jego stodola do lat 70 staly dwie czworki, niestety sie zdekompletowaly"...a jakis kilometr dalej lezala cala przednia czesc od SdKfz 250 sluzaca jako przeprawa przez przydrozny row...ech, chcialbym jakas cala czworeczke w Polsce zobaczyc, najlepiej na chodzie...
pzdr

Napisano
Jadąc kiedys do kielc zajechałem na stacje paliw jakies 20 km przed Kielcami.I tam Facio też miał taki mały skład złomu.To było na drodze Piotrków-Kielce.był ktoś tam może ostatnio?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie