P.Siemieńczuk Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Właśnie skończyło się główne wydanie Wiadomości- pokazali urywki z życiorysu generała i parę fotek.Nie zabrakło również fragmentów z pogrzebu.CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI.
Katani Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 ostatnia aktualizacja: piątek, 19 listopada 2004 godz. 20:27 Pożegnanie generała Skalskiego Generał Stanisław Skalski pozostanie wzorem dla wielu pokoleń pilotów – powiedział w piątek biskup polowy WP gen. bryg. Tadeusz Płoski podczas mszy żałobnej, odprawionej w warszawskiej katedrze Polowej WP w intencji zmarłego. W czwartek na warszawskich Powązkach pochowano legendarnego lotnika. Uroczystą mszę żałobną odprawiono w warszawskiej Katedrze Polowej Wojska Polskiego Uroczystości pogrzebowe rozpoczęła msza w Katedrze Wojska Polskiego w intencji generała Skalskiego, którą poprowadził biskup polowy Wojska Polskiego generał Tadeusz Płoski. W wygłoszonej homilii podkreślił, że dziś generał Skalski przywracał pogwałconą sprawiedliwość, kochał ojczyznę i na ołtarzu ojczyzny składał codziennie swoje życie. W mszy żałobnej uczestniczyli: prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski, przedstawiciele Kancelarii Prezydenta, rządu i parlamentu, władze samorządowe stolicy, żołnierze, weterani i kombatanci oraz mieszkańcy stolicy. Stanisław Skalski w czasie drugiej wojny światowej walczył z Niemcami w Polsce, Rumunii, Francji i Anglii. Pierwszy niemiecki samolot zestrzelił już w pierwszym dniu wybuchu wojny. W sumie zestrzelił 22 maszyny. Był wybitnym pilotem. Najlepszym z najlepszych. Po wojnie wrócił do kraju. Został oskarżony o zdradę i szpiegostwo – najpierw skazano go na śmierć, później na dożywocie. Torturowany spędził osiem lat w więzieniu. Asa polskiego lotnictwa zrehabilitowano dopiero po 1956 roku. Po rehabilitacji wrócił do służby wojskowej, ale nie zajmował już ważnych stanowisk. Przez kilka lat pełnił funkcję sekretarza generalnego Aeroklubu PRL. Został odznaczony między innymi Złotym Krzyżem Virtuti Militari. Jest autorem książki „Czarne Krzyże nad Polską”. Generał Skalski zmarł 12 listopada przeżywszy 89 lat. http://tvp.pl/120,20041119134947.strona
Katani Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 ...już...........odchodzą...odchodzą, ale bez zadumy...KTO LUBI i CENI POLSKICH BOHATERÓW II WOJNY ŚWIATWEJ ? ...
zelig Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Tam był taki moment, kiedy przez dłuższą chwilę było tylko słychać mruczenie przelatującego nieopodal samolotu...
Katani Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Zapomniałem zaopatrzyć w pasek kaganiec, który narysowałem dla Małego Księcia! Nigdy nie będzie mógł go zapiąć barankowi. Zadaję więc sobie pytanie: Co zaszło na jego planecie? Niewykluczone, że baranek zjadł Różę..."A potem mówię sobie: pewnością nie! Mały Książę ukrywa swoją Różę co noc pod szklanym kloszem i dobrze strzeże swojego baranka". Jestem więc szczęśliwy. A wszystkie gwiazdy śmieją się cichutko.A potem mówię sobie: darzy się, że człowiek jest raz czy dwa roztargniony i to już wystarczy! Starczy, że jeden raz zapomniał szklanego klosza lub też, że baranek wyszedł bezszelestnie nocą". I natychmiast dzwoneczki zmieniają się w łzy!To na tym polega wielka tajemnica. Dla was, którzy też kochacie Małego Księcia, tak samo jak dla mnie, nic nie jest podobne we wszechświecie do tego zdarzenia: gdy w jakimś miejscu, nie wiadomo gdzie, jakiś nieznany nam baranek zjadł lub nie zjadł jakąś różę.Spójrzcie na niebo. Zadajcie sobie pytanie, czy baranek zjadł, czy też nie zjadł Róży? I zobaczycie, jak wszystko się zmienia.A żadna osoba dorosła nie pojmie nigdy, że to ma tak wielkie znaczenie!A jeżeli przypadkiem będziecie tamtędy przejeżdżać, błagam Was, nie śpieszcie się, poczekajcie chwilę pod gwiazdą! Jeśli podejdzie do Was wówczas dziecko, jeśli będzie miało złociste włosy, jeśli nie będzie nigdy odpowiadało na pytania, odgadniecie, kim ono jest. Bądźcie więc mili! Nie pozwólcie mi smucić się; napiszcie szybko i powiedzcie mi, że on powróciłMały Książe.Antoine Marie Roger de Saint - Exupery W 1943 roku w wyniku własnych starań powołany do służby lotniczej. Zginął w 1944 roku w drodze powrotnej do bazy. 31 lipca jego samolot wystartował z Borgo i skierował się na Korsykę. Prawdopodobnie został zestrzelony przez Niemców i spadł do morza.
Katani Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 Bocianisko już ostatni raz.....http://www.psr.netfriend.org/mysliwcy/ksiega/test.php?status=B&litera=S&nazwisko=Skalski&imie=Stanisław
Katani Napisano 19 Listopad 2004 Napisano 19 Listopad 2004 http://www.psr.netfriend.org/mysliwcy/ksiega/test.php?status=B&litera=S&nazwisko=Skalski&imie=Stanisławo tak
Katani Napisano 20 Listopad 2004 Napisano 20 Listopad 2004 Coś znalazłem.http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20041120&id=my21.txt
ZOCIK Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Witam!w środe o 15 z minutami na tv puls będzie film Bitwa o Anglię" zdaje mi się, że w tym filmie opowiada właśnie śp. Bohater tego wątku.Polecampozdr Zocik
1AIR1 Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Dzisiaj w TVN-UWAGA temat o gen.Stanisławie Skalskim.Prawdopodobnie jest to program nakręcony po interwencjach w prasie.Pzdr.
obert8 Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 nie- jest to program ktoremu bieg nadala p Marta z tvn lodz po przeczytaniu naszego forum pzdr obert
VIADER Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Tak...dzieki nam ludzie sie dowiedzieli o smierci gen.Skalskiego.Takto by nie wiedzieli...
ZOCIK Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 to ludzie z tvn czytają forum?!? to ciekawe który z tematów poruszanych tutaj trafi do ie do wiary"... hehehehhe.pozdrZocik
ZOCIK Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 przepraszam za sarkazm. to nie jest miejsce na tego typu uwagi.przepraszamZocik
jaca2003 Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Najbardziej w naszych mediach przeraza mnie to ze dopiero śmierć tak Wielkiego Człowieka spowodowała zainteresowanie TVN jego losem i końcem życia.Pozdrawiam
kocur Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Chciałbym wtrącić swoje trzsy grosze...Otóż po obejrzeniu materiału TVN zmierził mnie jeden fakt -otóż obnażono w sposób bezlitosny brak zainteresowania organizacji kombatanckich emerytowanymi wysokimi oficerami WP. Otóż człowiek tak znacząco oddany Polsce został pozostawiony praktycznie samemu sobie. Bądźmy obiektywni - nie można znać sie na wszystkim. Mam tu na myśli to, że Skalski był wspaniałym pilotem, gardził śmiercią - typowy huzar ( kawalerzysta ) przestworzy. Był też bez wątpienia patriotą czystej wody. Ale nadeszło najgorsze - starość. Generał nie był przygotowany na konfrontację z nową sytuacją. Uważam, że paradoksalnie stalinowskie więzienia nie były gorsze niż to osaczenie przez współczesne hieny ludzkie. Generał był idealistą i dzielnym żołnierzem dał się podejść przez zgraję cwaniaków, którzy wykorzystali jego prostolinijność. Gdzie była rodzina, kuzyni ! Boże kochany - nie chodzi o ten nieszczęsny majątek. Uważam że prawo do godnego życia i godnej śmierci jest niezbywalnym prawem każdego żołnierza. Trzeba było Go przed tym ochronić ...Spoczywaj w pokoju Generale. Cześć Twej pamięci !
morena Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 Czy nie jest to czsami wierzchołek góry lodowej.
vfr800 Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 Dzięki Ci kocur"za NORMALNOŚĆ!Cóż dodać? Jedynie to ,że czasem więcej znaczy cebula z jajkiem niż opis Wielkich Czynów!Równowaga! Onejż nam Wszystkim najbardziej brakuje!Pozdrowienie!
GRE122 Napisano 24 Listopad 2004 Napisano 24 Listopad 2004 W najnowszym numesrze Skrzydlatej Polski wspomnienia i materiały o gen. Skalskim:http://www.altair.com.pl/files/sp_1104/smiercasa.htm
zelig Napisano 12 Listopad 2005 Napisano 12 Listopad 2005 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3011936.htmlOdsłonięto pomnik gen. Skalskiego Na warszawskich Wojskowych Powązkach odsłonięto pomnik legendarnego asa lotnictwa, generała Stanisława Skalskiego. W ten sposób upamiętniono pierwszą rocznicę śmierci dowódcy, Polskiego Zespołu Myśliwskiego, zwanego cyrkiem Skalskiego"Autorem pomnika jest Czesław Dźwigaj, profesor krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych. -Główną częścią monumentu jest lotnicza gapa, symbolizująca niepokorną naturę lotnika"-, mówi o swoim stryju Piotr Skalski.Stanisław Skalski tytuł asa myśliwskiego uzyskał jeszcze we wrześniu 1939 r., zestrzeliwując sześć niemieckich samolotów i uszkadzając trzy inne maszyny. Od jesieni 1940 roku, dowodził w Anglii eskadrą w dywizjonie 306, 303 a także 317.Po wojnie powrócił do Polski, gdzie został oskarżony o zdradę i szpiegostwo. Śledztwo nadzorował Adam Humer. Skalski został skazany na śmierć. Wyroku nie wykonano, ale więzień spędził 8 lat w celi śmierci.Historycy do dziś spierają się ile dokładnie nieprzyjacielskich samolotów zestrzelił gen. Stanisław Skalski podczas II Wojny Światowej. Padają liczby od 18 do 22, co daje mu miejsce w czołówce polskich pilotów myśliwskich. Zmarł 2 listopada 2004 roku.----------------------------W sumie to chodzi tu raczej o porządny nagrobek niż o pomnik. Pomnik to ma Mickiewicz na Krakowskim Przedmieściu. (Chociaż trudno coś powiedzieć, bo nie ma zdjęcia - może faktycznie na Powązkach stanął - jak to określono - monument", poświęcony generałowi?) (to ostatnie to ja gdybałem - Jarząbek)
Boruta Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 W wiadomościach regionalnych mówili o jego końcu, że pobity i okradziony zmarł w przytułku.Pozdrawiam
Kopi Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 Witam.Tak właśnie było. As polskiego lotnictwa zmarł w przytułku. Tak właśnie nasze wojsko zajmuje się emerytami wojskowymi. Wstyd. PozdrawiamKopi
kruku Napisano 14 Listopad 2005 Napisano 14 Listopad 2005 o generale mozecie przeczytac na stronach Wortalu. Niestety nie moge podac adresu bo i tak zostanie usuniety ;).pozdrawiamkruku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.