mike110 Napisano 10 Listopad 2004 Autor Napisano 10 Listopad 2004 Wiem, że to odbiega trochę od typowego okresu tematów (tzn. II wojny)ale zapewne wielu z was choć trochę interesowało się wojną wietnamską. Mam pytanie: jakie piosenki najbardziej kojarzą wam sie z tym konfliktem zbrojnym?Do mnie najbardziej przemawia Steppenwolf Born to be wild" (i śmigłowce z głośnikami na burtach, walące z broni pokładowej)oraz Hey Joe" Jimiego Hendrixa. No i oczywiście Wagner Noc Walkirii".
grba Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Wybacz, ale miałeś na mysli C w a ł Walkirii z Pierścienia Nibelungów Wagnera. Czas Apokalipsy, to było kino podszyte dobrze Conradem...
feeder Napisano 11 Listopad 2004 Napisano 11 Listopad 2004 A pamiętacie tę scenę z Czasu Apokalipsy z Satisfaction" Stonesów?Jeżeli chodzi o muzykę, to w każdym filmie o Wietnamie jest jej dużo. Świetny Good Morning Vietnam" z R. Williamsem (i mój ulubiony kawałek z tego filmu L. Armstrong What a Wonderful World". Z Full Metal Jacket" w fajna scena z Surfin' Duck" w tle. W Plutonie" dobra była scena pod Track of my tears" Smokey Robinsona. Dużo dobrej muzyki było w Forrest Gump". Sporo grało w Tour of Duty".
zeton Napisano 11 Listopad 2004 Napisano 11 Listopad 2004 Jefferson Airplane White Rabit" przy paleniu szamba w Plutonie.
Gunship! Napisano 11 Listopad 2004 Napisano 11 Listopad 2004 Klasyka to All along the Watchtower" Jimmiego Hendrixa :)Pozatym poszukaj soundtracku z gierki Battlefield Vietnam - większość utworów pochodzi z okresu wojny w Azji Południowo-Wschodniej... tu jest lista utworów (jeżeli czegoś nie pomyliłem:) ):1“All Day and all of the Night“ - The Kinks 2Fortunate Son” - Creedence Clearwater Revival"3“Get Ready” - Rare Earth4“Hush” - Deep Purple 5“I Fought the Law” - Bobby Fuller Four6“Nowhere to Run” - Martha and the Vandelias7“On the Road Again” - Canned Heat 8“Psychotic Reaction” - Count Five9“Shakin’ All Over” - The Guess Who10“Somebody to Love” - Jefferson Airplane11“Surfin Bird” - Trashmen12The Letter” - The Box Tops 13“War” - Edwin Starr14“Wild Thing” - Troggs15The Kinks - »You Really Got me
mike110 Napisano 13 Listopad 2004 Autor Napisano 13 Listopad 2004 A wie ktoś może jak nazywała się ta główna piosenka z Forresta Gumpa"? Często w reklamówkach filmu można ja było usłyszeć.
Gunship! Napisano 13 Listopad 2004 Napisano 13 Listopad 2004 Mike - to chyba będzie All along the watchtower" :) Hendrixa. Poszukaj i sprawdź - wydaje mi się że to to :)
feeder Napisano 14 Listopad 2004 Napisano 14 Listopad 2004 Mnie się wydaje że chodzi o Turn,turn" The Byrds.
WillKnott Napisano 14 Listopad 2004 Napisano 14 Listopad 2004 Do wymienionych dorzucę jeszcze Whiter Shade Of Pale, Procol Harum
mike110 Napisano 14 Listopad 2004 Autor Napisano 14 Listopad 2004 Feeder, dokładnie o to mi chodziło! Dzięki wszystkim!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.