Skocz do zawartości

Piosenki z okresu wojny w Wietnamie

mike110

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiem, że to odbiega trochę od typowego okresu tematów (tzn. II wojny)ale zapewne wielu z was choć trochę interesowało się wojną wietnamską. Mam pytanie: jakie piosenki najbardziej kojarzą wam sie z tym konfliktem zbrojnym?
Do mnie najbardziej przemawia Steppenwolf Born to be wild" (i śmigłowce z głośnikami na burtach, walące z broni pokładowej)oraz Hey Joe" Jimiego Hendrixa. No i oczywiście Wagner Noc Walkirii".
Napisano
Wybacz, ale miałeś na mysli C w a ł Walkirii z Pierścienia Nibelungów Wagnera.
Czas Apokalipsy, to było kino podszyte dobrze Conradem...
Napisano
A pamiętacie tę scenę z Czasu Apokalipsy z Satisfaction" Stonesów?
Jeżeli chodzi o muzykę, to w każdym filmie o Wietnamie jest jej dużo. Świetny Good Morning Vietnam" z R. Williamsem (i mój ulubiony kawałek z tego filmu L. Armstrong What a Wonderful World". Z Full Metal Jacket" w fajna scena z Surfin' Duck" w tle. W Plutonie" dobra była scena pod Track of my tears" Smokey Robinsona. Dużo dobrej muzyki było w Forrest Gump". Sporo grało w Tour of Duty".
Napisano
Klasyka to All along the Watchtower" Jimmiego Hendrixa :)
Pozatym poszukaj soundtracku z gierki Battlefield Vietnam - większość utworów pochodzi z okresu wojny w Azji Południowo-Wschodniej... tu jest lista utworów (jeżeli czegoś nie pomyliłem:) ):

1“All Day and all of the Night“ - The Kinks
2Fortunate Son” - Creedence Clearwater Revival"
3“Get Ready” - Rare Earth
4“Hush” - Deep Purple
5“I Fought the Law” - Bobby Fuller Four
6“Nowhere to Run” - Martha and the Vandelias
7“On the Road Again” - Canned Heat
8“Psychotic Reaction” - Count Five
9“Shakin’ All Over” - The Guess Who
10“Somebody to Love” - Jefferson Airplane
11“Surfin Bird” - Trashmen
12The Letter” - The Box Tops
13“War” - Edwin Starr
14“Wild Thing” - Troggs
15The Kinks - »You Really Got me
Napisano
A wie ktoś może jak nazywała się ta główna piosenka z Forresta Gumpa"? Często w reklamówkach filmu można ja było usłyszeć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie