Skocz do zawartości

Czy ktoś wie coś na temat czołgu z Bobowa???

Heruss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
JAk w temacie prosze o jakieś wiadomości na temat wydobytego w zeszlym roku z rzeczki Węgiermuca kolo Bobowa czolgu ( a wlasciwie samej wanny). Czy ktoś coś slyszał na ten temat?
Pozdro
Heruss
Napisano
ja wiem troszeczke wiecej, to nie bylo rok temu tylko 9 lat temu, to nie byla wanna tylko przod z kolami ,plyta pancerna i skrzynia biegow, i to byl kawalek pantery, pozdrawiam
Napisano
.........i jeszcze jedno, skad Wy bierzecie te opowiesci i inormacje, skad bierze sie zrodlo". zawsze sie nad tym zastanawialem, i jeszcze raz pozdawiam
Napisano
Nie mam pojęcia skąd biorą się legendy dotyczące pantery z Bobowa. Teren był po wyciągnięciu przodu pantery jeszcze wielokrotnie penetrowany z mizernym skutkiem, do tego dochodzi parę lat temu przeprowadzona regulacja kanału której efektem był 2 kilogramowy kawałem pancerza. Pozdr
Napisano
Witam
Dzieki za odzew, ale z tego co wiem to jednak bylo w zeszlym roku a to oczym mowisz TalkTalk to przeszlosc, niedawno tez krecila sie w okolicy jakas grupa kolesi" ;) ale zostala sploszona a co do panter hmmmmmm :) wszystkie czolgi w Polsce to Pantery i Tygrysy nie wiecie??? ;)
Pozdrawiam
Heruss
Napisano
HMMMM, NO COZ, SKORO WIESZ LEPIEJ, TO NIE BEDE TEGO NEGOWAL, JEZELI CHODZI O TO CO TO BYLO, TO TAK JAK NAPISALES, WSZYSTKIE CZOLGI W POLSCE TO TYGRYSY I PANTERY - TEN AKURAT TO BYLA PANTERA. I JESZCZE JEDNO MIESZKAM W TEJ MIEJSCOWOSCI, POZDRAWIAM
Napisano
mam jeszcze 1 pytanie, co znaczy, ze zostala sploszona??? nie bardzo rozumiem, a jezeli tak, to kto ich sploszyl???? jak, dlaczego, po co???? w jakim celu???? pozdrawiam
Napisano
talktalk a co wiesz na temat jeziorka w Grabowie.
rozmawiałem z rolnikami o akcji LWP w latach 60-tych czy wiesz jak się zakończyła.
pozdrawiam.
oksio
  • 8 months later...
Napisano
Ta pantera była z 35 pułku pancernego 4 dywizji pancernej
Trochę literatury by sie przydało niektórym kolegom
Wydobycie resztek pantery miało miejsce w 1994 r
dziękuje kolegom saspe i talktalk za wiarygodność.
Pozostałym kolegom radzę sprawdzać zasłyszane plotki
Watek ciekawy,.pozdrawiam serdecznie
Napisano
Pod Bobowem to raczej Jagdpanther z 3./PR35, bo pozostałe kompanie na zwykłych Pantherach i PzKpfw IV walczyły chyba bardziej na zachód?
Napisano
Grabowo(Grabau) i Bobowo to chyba działka SS-Panzer-Abteilung 503 .w Grabowie poległ Jakob Kaes(2.Kp.sch.z 503-go ) w tym czasie posiadali PzKpfwIV i TygrysyII i pare Stug-ów z łapanki .Te dane pochodzą od W. Schneidera autora Tigers in Combat". A 35-a w jakim czasie tam była czy była wsparciem dla 503-go?
pozdr.
oksio
ps.A wanienka pewnie poszła za granice!
Napisano
Oksiu, nie tylko 503. 4.PzDiv jak najbardziej też - ale z tego co ja kojarzę, to tylko ta wydzielona kompania Jagdpanther. Podczas gdy reszta 4. biła się w okolicach Czerska, to ta konkretna kompania walczyła właśnie na odcinku pod Starogardem. Potem 4. poszła pod Bytów i przez Kartuzy na Gdańsk na zachodni odcinek obrony. Natomiast owa wydzielona 3. kompania PR35 cofała się spod Grabowa przez Starogard na Gdańsk od południa - razem z królewskimi z 503. stanowiła bowiem wsparcie na odcinku południowym. Działała pod rozkazami d-twa korpusu, nie podlegała bezpośrednio Betzelowi (d-cy 4.)

Z 4.PzDiv pod Grabowem wyróżnił się Ofw. Bix, który miał chyba ze 2-3 dni po kilka-kilkanaście trafień, którymi zapracował na Ritterkreuza. Po wycofaniu się spod Grabowa, Bix zabłysnął jeszcze we wsi X, gdzie o zmroku rozwalił 11 ruskich wozów, a dwaj jego kamraci - Igel i Schwaffert - kolejne 8. Byłem tam w maju z Pauliną i wypytywaliśmy w sklepie o starszych mieszkańców, ale podobno już nikt się nie ostał. Natomiast sklepikarz (przyzwoity - miał zimnego Specjalka ;) w wieku lat 50+ kojarzył akcję wywożenia pozostałości czołgów (podobno tylko dna" kadłubów), jak to on okreśłił, do stoczni". Wozy uciekały przez pole z dworku w kierunku szosy i tam dopadały ich pociski z 8,8. Sam budynek dworu istnieje do dziś, natomiast stare zagrody są za szlabanem (były PGR). Tam gromadziły się czołgi Rosjan i wtedy zaatakowali je Niemcy.

Proponuję rekonesans do X w celu rozpoznania zawartości zagród. Dojazd bardzo dogodny PKS.
Napisano
To do ludzi mam więcej szczęścia bo żyją jeszcze w wiosce x i y osoby które pamiętają bitwe.Opowiadają o opiekaczach(schermanach) które tam stały.Jednym Królewskim i pare kabrio na bazie T-70 czyli SU-76 .To o nie pytasz?@ndrew.
Działo od SU zostało zabespieczone.Niestety w okolicy bywali poszukiwacze" na nimieckim żołdzie i cośik wyjechało.
pozd.
oksio
Napisano
Witaj Beaviso
To była pantera, nie jagdpantera, swego czasu pisząc artykuł do militariów i faktów spisywałem relacje świadków
z okolic Starogardu /Jablowo, Hermanowo, Owidz, Dąbrówka etc/ trafiłem na relanta który potwierdził moje wcześniejsze enuncjacje, że w tym konkretnym przypadku były to bezdyskusyjnie wysadzone przez jej załogę resztki pantery.W tym temacie uważam sprawę za zamnkniętą.
Pozdrawiam serdecznie
Napisano
Cześć Brivibai,

Ja jednak będę dociekliwy. Nie przeczę, że to Panther. Ale wtedy zapytuję: z jakiego oddziału? PR35? Wg biografii 4.PzDiv pod Starogardem działała tylko jego 3. kompania. Wg tej samej biografii miała ona od 20.lutego Jagdpanthery. Czyli gdzieś jest jakieś niedomówienie.

pozdr, M.
Napisano
Według relacji pamietnikarskich żołnierza Sturmgeschutz
Brigade 276 wraz z 6 działami tejże jednostki współdziałały
krótko 4 pantery z 4 panc. tworząc ruchomą kamfgruppe.Trudno podejrzewać by się mylili w swych relacjach.Jedno nie wyklucza drugiego, nie ulega watpliwości że tak rzadki sprzęt jak jagdpanter operował- to potwierdzają nawet prl
żródła - w okolicach Starogardu .Możliwe (?)że wspomniana kompania miała mieszany skład .Z poważaniem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie