Skocz do zawartości
  • 0

jednostki górskie czy spadochroniarze

nww

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nww powstrzymaj się jeszcze trochę:
Jestem już na tropie :
http://www.ankkurinvarsi.com/jaeger/kk_mount_Salakari.jpg

Adam
Napisano

Te tez nie pasują:) Na przyszłość lepiej zostawiać jeden temat w jednym miejscu, nie zaś dublować. Akurat główne i identyfikacja są odwiedzane tak samo często.

Napisano
Tu się można przyczepić do zaczepów naciągów bo są po wewnętrznej stronie, ale bardzo podobne.
http://www.angelfire.com/falcon/sevain/santahamina12.jpg
samolot jest większy i cięższy niż storch
Adam
Napisano
kurka dreczysz tymi fotkami...
az spac nie moge...
kombinowalem z pojemnikami zrzutowymi, ale one maja malutkie koleczka... a to jest za wysokie...
do Storcha Ruskiego, mowisz ze nie...
Püpchen na 90% nie...
wiec jednak mysle ze to do jakiegos ezodrzutowca"
trzeba by bylo przymiezyc" - niestety nie mam obecnie zadnego pod reka ;o)
wzglednie PzBüchse41 lub cos podobnie wysokiego
poz Fall
Napisano
a to nie sa plozy urzywane zamiast kol np w przyczepkach do ketenkrada czy rusznicy 28mm
niemam fotki ale cos mi sie telepie

ps to te z bajzlu ?
jesli tak to na 100 nie moga byc od asmolotu za delikatne
Napisano
Witam
jest taka mala teoryjka ze to do samolociku Fiser Storch (nie pamietam pisowni). Problem w tym ze wojenne niemieckie byly inne, a dziwnym trafem powojenne ruskie calkiem podobnie do tych wygladaja... niestety tylko zdjecie z daleka - dlatego to tylko malutka teoryjka
poz Fall
Napisano
Kolega znalazł dokładnie taką samą płozę na mierzei i doszoliśmy do wniosku, że jest to płoza być może od jakiegoś sprzętu zmotoryzowanego samolotu przyczepki ale przecież czasami w ramach pomysłowości frontowych były takie cuda montowane jako pdstawy pod jakiś sprzęt strzelający np. MG by nie zapadał się w śnieg podczas strzelań. No taka sobie teroia.
Napisano
czy naprawdę w polsce tak zafascynowanej niemczyzną niema nikogo kto wiedziałby do czego są te płozy
Napisano
Na zdjęciach powinna być rozłożona miarka.
Dźwignia z drewnianym uchwytem jest na jednej narcie.
Czy na drugiej jest ubytek? Warto żeby zobaczył to ktoś
z echniczną fantazją" i określił nacisk (kg) tego czegoś
niekoniecznie militarnego, co jeździło na tych nartach.
Był spory bo wydaje się, że narty były ruchome w płaszczyźnie
poziomej (być może były 4?)
Pozdrawiam.
Napisano

to działo by pasowało do tych sanek ,konstrukcyjnie,wielkościowo,i zewzględu na mały odrzut ale??????????

Napisano
niestety ale nic niezauważyłem,gdyby były jakieś bicia to i z identyfikacją było by łatwiej
Napisano
Takie chudziutkie? to do latawca raczej...
Albo do spadochronu. (Stąd teoria o spadochroniarzach może być uzasadniona)

(Szczególnie wtedy gdy zrzucano ich w rejonie górskim) (Np. wtedy gdy zrzucano MG z obsługą - na jednym spadochronie leciał celowniczy, na drugim amunicyjny, a na trzecim MG na saneczkach. Po wylądowaniu z miejsca mogli się włączyć w wir walki*)

* zakładając, że opadli na stok o łagodnym kącie nachylenia.
Napisano
Piechota Morska albo Konnica Podwodna. To są sanki od CKM-u albo granatnika. Cierpliwości gdzieś to mam w książce o uzbrojeniu.
Napisano

myślęże tym zdjęciem zakończę wątek lotniczy.dodam jeszcze że płozy te znalezione zostały niedaleko miejsca gdzie w 1945 r.miał miejsce desant niemieckich spadochroniarzy,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie