Tominew Napisano 30 Październik 2004 Autor Napisano 30 Październik 2004 704 pluton AK, tyle mi sie udało zidentyfikować!!! Ale nie wiem kto nim dowodził, gdzie walczył i gdzie kapitulował!!!
Tominew Napisano 4 Listopad 2004 Autor Napisano 4 Listopad 2004 WITAM PONOWNIE!!! NASTEPNĄ REWELACJA W ZWIĄZKU Z OPASKĄ!!! NATRAFIŁEM NA ŚLAD CZŁOWIEKA KTÓRY BYŁ DOWÓDCĄ TEGO ODDZIAŁU. PO WIELU TELEFONACH UDAŁO MI SIĘ DOSTAĆ DO NIEGO TELEFON DO DOMU, I OKAZUJE SIĘ ŻE ŻYJE!!! UMÓWIŁEM SIE JUŻ NA SPOTKANIE!!! WTEDY ROZWIĄŻĘ HISTORIĘ. POZDRAWIAM
KamAndy Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 Witam.C-P: CROMPTON PARKINSON Ltd, Guiseley, York, England. I wszystko jasne, że produkcja angielska.A jak trafiła do Polski to już chyba odrębna historia.Pozdrawiam.
hakas Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Gratulacje- uściśnij ręke Bohatera od nas wszystkich też chciał bym poznać tego człowieka. Napisz wiekszą relację z tego spotkania na głównym czekam niecierpliwie pozdrawiam.
Piorek Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Tominiew choc pozno to dolaczam sie do gratulacji:) a jak rozwiazesz ta zagadke to bedzie HIT tego roku!PozdrawiamPiorek
slw Napisano 6 Listopad 2004 Napisano 6 Listopad 2004 No, Tominew, to jest super odkrycie. Niecierpliwie czekam na c.d. A z whatfor-em to jest dobry pomysł.I może by z tego ulepić jakiś artykulik w O."? To jest chyba właśnie to o czym 90% z nas chciałoby tam czytać, wykopki z dalszym ciągiem!
Frozzer Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 co prawda opaski wyciagnales rok temu, ale ja ciagle jestem pod wrazeniem rangi tego znaleziskaa jakie sa losy drugiej opaski? jak teraz wyglada?
Tominew Napisano 30 Październik 2004 Autor Napisano 30 Październik 2004 704 pluton AK, tyle mi sie udało zidentyfikować!!! Ale nie wiem kto nim dowodził, gdzie walczył i gdzie kapitulował!!!
Czlowieksniegu Napisano 28 Maj 2010 Napisano 28 Maj 2010 http://www.odkrywca.pl/odszedl-wielki-bohater-p-tadeusz-golebiewski-ps-sosna-z-704-plutonu-ak-,671641.html#671641
Tominew Napisano 30 Listopad 2005 Autor Napisano 30 Listopad 2005 Witam wszytkich zainteresowanych historią tych opasek!!!Jutro nadchodzi dzień w którym zostałem zaproszony na konferencję kombatantów z oddziału ,,Obroży'' na którą zaprosił mnie sam dowódca 704 plutonu AK Tadeusz Gołębiewski ps. ,, Sosna'' za, co mu bardzo dziękuję. Będziemy rozmawiać na temat owych opasek i drogi jaką przeszedł oddział. A także o radiostacji która funkcjonowała w Śródmieściu i którą ochraniał oddział ,,Obroży''.Postaram się opisać wszytkie tematy i sugestie wypowiadających się byłych powstańców.Obok umieszczam fragmenty jednej lub dwóch opasek, które były zwinięte w jedną część.
Tominew Napisano 30 Listopad 2005 Autor Napisano 30 Listopad 2005 A teraz mam wielką prośbę o pomoc w jej rekonstrukcji i konserwacji!!!Na zdjęciu które umieściłem obok znajdują sie dwa fragmenty z którym mam największy problem
Tominew Napisano 30 Listopad 2005 Autor Napisano 30 Listopad 2005 1.To jest jeden z fragmentów który jest zwinięty jedną całość. Sytauacja jest dość poważna ponieważ materiał jest suchy i trzeba bardzo delikatnie go odwijać. I dlatego mam pytanie do znawców i konserwatorów!!! Jakim preparatem najlepiej namoczyć ten materiał by można by rozkleić i odwinąć bezpiecznie dalszą częśc opaski???
Tominew Napisano 30 Listopad 2005 Autor Napisano 30 Listopad 2005 2. A to druga część opsaki , na której widać stępel WP, a niżej siódemkę. Jak byście wyprostowali ją i złożyli w jedną część. Ja poprzednią włozyłem w Anty-ramę i szczelnie ją zacisnąłem. Ale przy tej jest to bardzo trudne zadanie. Proszę o jakieś sugestie.Z góry dziękuję i pozdrawiam
Tominew Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 Witam wszystkich!!! Co do fotek tej opaski to postaram sie zrobić w domu fotki sposobu szycia, a także fotki drugiej strony. Niestety cała opaska nie zachowała się tak jak jej przód. Mam skrawki tylnej części więc będę musiał je jakoś pozbierać do kupy.
marek123 Napisano 18 Październik 2005 Napisano 18 Październik 2005 ta menacha w dolnym prawym rogu to je wloskie jadlo :D wersja z lat 30-stych pozdro
Tominew Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 W dzisiejszym wydaniu gazety Polska The Times pojawił się artykuł wraz z płytą CD związany z odnalezieniem w 2004r. powstańczej opaski z całym oporządzeniem powstańczym i dokładnym opisem w jakich okolicznościach została znaleziona. Wszystkich chętnych zapraszam do przeczytania tej niesamowitej historii... Gazeta jest dostępna do niedzieli w każdym kiosku. Pozdrawiam Wszystkich pasjonatów historii i poszukiwaczy.
Boruta Napisano 9 Listopad 2004 Napisano 9 Listopad 2004 Chciałbym zebyś podał mi jej szerokość.Pozdrawiam
mietek Napisano 19 Październik 2005 Napisano 19 Październik 2005 Dzieki, mozesz dac wiecej zdjec, tez i zblizenia na poszczegolne rzeczy.
Tominew Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 Co do informacji do jakich się dogrzebałem na temat tej opaski to:1. Dowódcą 704 plutonu był podchorąży Tadeusz Gołębiewski2. 704 pluton liczył od 35-50 ludzi i wszedł pózniej w skład batalionu ,,Znicz''pod dowódctwem por. Bolesław Szymkiewicz nicz". 3. batalion wchodził w skład VII obwodu AK ,,Obroża'' który działał w pierwszym rejonie Legionowo-Jabłonna-Chotomów, i tam też opaska została znaleziona wraz z innymi przedmiotami osobistymi żołnierza.4. Celem całego obwodu było rzeczywiście niszczenie transportów i wojsk niemieckich w tym rejonie Warszawy. Co do akurat tego plutonu nie mam żadnych informacji o walkach w dniu wybuch powstania Warszawskiego.5. Jedynie co udało mi sie natrafić to informacja o zmobilizowaniu 220 ludzi (6 września 1944) batalionu Znicz w rejonie Choszczówki do wymarszu do Puszczy Kampinowskiej.6. Po połączeniu sie z oddziałami z puszczy Kampinowskiej batalion ,,Znicz''walczył aż do całkowitego rozbicia w rejonie Jaktorowa.7. Podobno część 704 plutonu walczyła w powstaniu Warszawskim na Żoliborzu, ale ta informacja nie jest w 100% pewna.To tyle co wiem, może wiecie coś więcej!!!! Proszę o informacje. Czy może ktoś z was wie czy ktoś jescze żyje z tego plutonu. Proszę piszcie!!!
Tominew Napisano 19 Listopad 2006 Autor Napisano 19 Listopad 2006 W końcu sie udało znaleść ,,właściciela '' opaski , po żmudnej detektywistycznej pracy odnalazłem pana Tadeusza, I oto nasze wspólne zdjęcie w muzeum w Legionowie. Jeszcze raz chciałbym wszystkim podziekować za pomoc i za przepiękną nagrode w postaci zeszytów historycznych które otrzymałem z rąk Pana Tadeusza za udział w konkursie o Powstaniu Warszawskimhttp://www.ibprs.pl/ak_obroza_kampinos/75.html
Tominew Napisano 21 Maj 2010 Autor Napisano 21 Maj 2010 Witam wszystkich!Niestety mam smutną informacje, wczoraj odszedł na WIECZNĄ WARTĘ WIELKI bohater, niesamowity człowiek i wzór dla młodszych pokoleń prof. dr hab. Tadeusz Gołębiewski Sosna", człowiek który pomógł mi poznać i przekazać innym historie swojego oddziału i oczywiście historie zakopanej opaski AK z 704 plutonu którym dowodził.Na łamach forum chciałbym złożyć najszczersze kondolencje żonie, rodzinie i dzieciom.Z wyrazami smutku,,Tominew''
Boruta Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Dziękuję za informację i pozdrawiam.P.S Tak mniej więcej myślałem.
hakas Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Te fanty zostały zakopane po rozbiciu pod Jaktorowem. Za niemiecki tornister od Fryca w łeb a za opaskę od sowieta w czachę. Czy dokładnie sprawdziłeś okolice może jest tam coś długiego i cennego. Łatwiej przenikać z bronią któtką. hakas
Pytanie
Tominew
704 pluton AK, tyle mi sie udało zidentyfikować!!! Ale nie wiem kto nim dowodził, gdzie walczył i gdzie kapitulował!!!
66 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.