Skocz do zawartości
  • 0

Potrzebuje informacji o tej powstańczej opasce!!!

Tominew

Pytanie

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM PONOWNIE!!! NASTEPNĄ REWELACJA W ZWIĄZKU Z OPASKĄ!!! NATRAFIŁEM NA ŚLAD CZŁOWIEKA KTÓRY BYŁ DOWÓDCĄ TEGO ODDZIAŁU. PO WIELU TELEFONACH UDAŁO MI SIĘ DOSTAĆ DO NIEGO TELEFON DO DOMU, I OKAZUJE SIĘ ŻE ŻYJE!!! UMÓWIŁEM SIE JUŻ NA SPOTKANIE!!! WTEDY ROZWIĄŻĘ HISTORIĘ. POZDRAWIAM
Napisano
Witam.
C-P: CROMPTON PARKINSON Ltd, Guiseley, York, England. I wszystko jasne, że produkcja angielska.A jak trafiła do Polski to już chyba odrębna historia.
Pozdrawiam.
Napisano
Gratulacje- uściśnij ręke Bohatera od nas wszystkich też chciał bym poznać tego człowieka. Napisz wiekszą relację z tego spotkania na głównym czekam niecierpliwie pozdrawiam.
Napisano
No, Tominew, to jest super odkrycie. Niecierpliwie czekam na c.d.
A z whatfor-em to jest dobry pomysł.
I może by z tego ulepić jakiś artykulik w O."? To jest chyba właśnie to o czym 90% z nas chciałoby tam czytać, wykopki z dalszym ciągiem!
Napisano

Witam wszytkich zainteresowanych historią tych opasek!!!

Jutro nadchodzi dzień w którym zostałem zaproszony na konferencję kombatantów z oddziału ,,Obroży'' na którą zaprosił mnie sam dowódca 704 plutonu AK Tadeusz Gołębiewski ps. ,, Sosna'' za, co mu bardzo dziękuję.
Będziemy rozmawiać na temat owych opasek i drogi jaką przeszedł oddział. A także o radiostacji która funkcjonowała w Śródmieściu i którą ochraniał oddział ,,Obroży''.Postaram się opisać wszytkie tematy i sugestie wypowiadających się byłych powstańców.

Obok umieszczam fragmenty jednej lub dwóch opasek, które były zwinięte w jedną część.

Napisano

A teraz mam wielką prośbę o pomoc w jej rekonstrukcji i konserwacji!!!

Na zdjęciu które umieściłem obok znajdują sie dwa fragmenty z którym mam największy problem

Napisano

1.To jest jeden z fragmentów który jest zwinięty jedną całość. Sytauacja jest dość poważna ponieważ materiał jest suchy i trzeba bardzo delikatnie go odwijać. I dlatego mam pytanie do znawców i konserwatorów!!!

Jakim preparatem najlepiej namoczyć ten materiał by można by rozkleić i odwinąć bezpiecznie dalszą częśc opaski???

Napisano

2. A to druga część opsaki , na której widać stępel WP, a niżej siódemkę. Jak byście wyprostowali ją i złożyli w jedną część. Ja poprzednią włozyłem w Anty-ramę i szczelnie ją zacisnąłem. Ale przy tej jest to bardzo trudne zadanie.

Proszę o jakieś sugestie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano
Witam wszystkich!!! Co do fotek tej opaski to postaram sie zrobić w domu fotki sposobu szycia, a także fotki drugiej strony. Niestety cała opaska nie zachowała się tak jak jej przód. Mam skrawki tylnej części więc będę musiał je jakoś pozbierać do kupy.
Napisano

W dzisiejszym wydaniu gazety Polska The Times pojawił się artykuł wraz z płytą CD związany z odnalezieniem w 2004r. powstańczej opaski z całym oporządzeniem powstańczym i dokładnym opisem w jakich okolicznościach została znaleziona. Wszystkich chętnych zapraszam do przeczytania tej niesamowitej historii... Gazeta jest dostępna do niedzieli w każdym kiosku. Pozdrawiam Wszystkich pasjonatów historii i poszukiwaczy.

Napisano
Co do informacji do jakich się dogrzebałem na temat tej opaski to:
1. Dowódcą 704 plutonu był podchorąży Tadeusz Gołębiewski
2. 704 pluton liczył od 35-50 ludzi i wszedł pózniej w skład batalionu ,,Znicz''pod dowódctwem por. Bolesław Szymkiewicz nicz".
3. batalion wchodził w skład VII obwodu AK ,,Obroża'' który działał w pierwszym rejonie Legionowo-Jabłonna-Chotomów, i tam też opaska została znaleziona wraz z innymi przedmiotami osobistymi żołnierza.
4. Celem całego obwodu było rzeczywiście niszczenie transportów i wojsk niemieckich w tym rejonie Warszawy. Co do akurat tego plutonu nie mam żadnych informacji o walkach w dniu wybuch powstania Warszawskiego.
5. Jedynie co udało mi sie natrafić to informacja o zmobilizowaniu 220 ludzi (6 września 1944) batalionu Znicz w rejonie Choszczówki do wymarszu do Puszczy Kampinowskiej.
6. Po połączeniu sie z oddziałami z puszczy Kampinowskiej batalion ,,Znicz''walczył aż do całkowitego rozbicia w rejonie Jaktorowa.
7. Podobno część 704 plutonu walczyła w powstaniu Warszawskim na Żoliborzu, ale ta informacja nie jest w 100% pewna.
To tyle co wiem, może wiecie coś więcej!!!! Proszę o informacje. Czy może ktoś z was wie czy ktoś jescze żyje z tego plutonu. Proszę piszcie!!!
Napisano

W końcu sie udało znaleść ,,właściciela '' opaski , po żmudnej detektywistycznej pracy odnalazłem pana Tadeusza, I oto nasze wspólne zdjęcie w muzeum w Legionowie. Jeszcze raz chciałbym wszystkim podziekować za pomoc i za przepiękną nagrode w postaci zeszytów historycznych które otrzymałem z rąk Pana Tadeusza za udział w konkursie o Powstaniu Warszawskim

http://www.ibprs.pl/ak_obroza_kampinos/75.html

Napisano

Witam wszystkich!

Niestety mam smutną informacje, wczoraj odszedł na WIECZNĄ WARTĘ WIELKI bohater, niesamowity człowiek i wzór dla młodszych pokoleń prof. dr hab. Tadeusz Gołębiewski Sosna", człowiek który pomógł mi poznać i przekazać innym historie swojego oddziału i oczywiście historie zakopanej opaski AK z 704 plutonu którym dowodził.

Na łamach forum chciałbym złożyć najszczersze kondolencje żonie, rodzinie i dzieciom.

Z wyrazami smutku
,,Tominew''

Napisano
Te fanty zostały zakopane po rozbiciu pod Jaktorowem. Za niemiecki tornister od Fryca w łeb a za opaskę od sowieta w czachę. Czy dokładnie sprawdziłeś okolice może jest tam coś długiego i cennego. Łatwiej przenikać z bronią któtką. hakas

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie