DTH Napisano 29 Październik 2004 Autor Napisano 29 Październik 2004 Czy ktos moze powiedziec cos na ten temat?
fiku Napisano 30 Październik 2004 Napisano 30 Październik 2004 I-wojenny, niemiecki. Podobne są opisane w polskiej instrukcji łaczności z roku 1920. Tu wyglada to trochę inaczej. Tzn te opisane w instrukcji są telefonami brzęczykowymi a ten jest induktorowym. Ale wtedy telefony były trochę innej konstrukcji niz współczesne. Słuchawka jest w zasadzie kompletnym telefonem brzęczykowym. Do pracy wymagała jedynie skrzynki z bateriami. W tym przypadku skrzynka zawiera dodatkowo induktor i dzwonek, co przekształca cały zestaw w telefon induktorowy (lub induktorowo-brzeczykowy w zależności od konstrukcji słuchwki-telefonu).
DTH Napisano 30 Październik 2004 Autor Napisano 30 Październik 2004 Wielkie podziekowania fiku ode mnie i wlasciciela, ktory odkryl dwie takie skrzynki na strychu, o dziwo nad Bzura.Od razu powiem, ze chyba jest zainteresowany sprzedaza tych aparatow, ale sam nie wie co to jest warte i nie wie ile za to chce, bo nie jest z ranzy".Jesli ktos jest zainteresowany, podam maila i negocjujcie:)
fiku Napisano 30 Październik 2004 Napisano 30 Październik 2004 Tego typu telefony były używane przez naszą armię w latach 20-tych a przed wojną figurują w spisach sprzętu łączności Obrony Narodowej.
fiku Napisano 9 Listopad 2004 Napisano 9 Listopad 2004 Zanim zdążyłem się skontaktować z właścicielem telefony wypłyneły" na allegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=34025387 .Cena minimalna nie osiągnieta (sporo się cenił) więc nie wiem czy sprzedane.
DTH Napisano 9 Listopad 2004 Autor Napisano 9 Listopad 2004 Z tego co wiem chcial wysondowac cene, bo jak wspomnialem czlowiek nie jest w temacie, a ja Mu nie potrafilem podac ile to warte.Inna sprawa, ze dosc niejasno napisal, czy przedmiotem aukcji sa oba,czy jeden telefon.Bede u Niego w przyszlym tygodniu, zapytam jakie ma zamiary (czy cene) i ewentualnie wroce do tego watku wowczas.
piterb1 Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 na 100 % nie . wyciagniety ze sciany w poniemieckich koszarach - oczywiscie w polsce - ewntualnie moze byc przedwojenny np reichswehrna ile sie takie cos wycenia?pozdro
piterb1 Napisano 30 Październik 2004 Napisano 30 Październik 2004 nie wtemacie- mam taki drugowojenny - ktos sie orientuje co do wartosci takiego fantu?
DTH Napisano 29 Październik 2004 Autor Napisano 29 Październik 2004 Czy ktos moze powiedziec cos na ten temat?
fiku Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 Dzięki. Rzeczywiście wykazuje sporo cech wspólnych z FF33. Tylko czy aby nie jest to jakis model powojenny?
Kobieras39 Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 DTH czy ten telefon bylby do jakiejs wymiany kupna?
Kobieras39 Napisano 9 Listopad 2004 Napisano 9 Listopad 2004 a dalo by rade etz jakis namiarek na niego dostac:)bo z checia bym pogadal co i jak z kupnem:)
fiku Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Takiego iemca" jeszcze nie widziałem. Możesz dać lepszą fotkę tabliczki ze schematem?
Pytanie
DTH
Czy ktos moze powiedziec cos na ten temat?
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.