Skocz do zawartości
  • 0

Granat? I WŚ

mario43

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich.
Jeśli się nie mylę ,jest to coś w rodzaju granatu? znaleziony na pozycjach I wojennych.Może ktoś z kolegów orientuje się bardziej i wie gdzie mogę znaleśc jakiś opis na temat tego przedmiotu ?
Pozdrawiam.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.
Jeśli się nie mylę ,jest to coś w rodzaju granatu? znaleziony na pozycjach I wojennych.Może ktoś z kolegów orientuje się bardziej i wie gdzie mogę znaleśc jakiś opis na temat tego przedmiotu ?
Pozdrawiam.

Napisano
nie jest to przypadkiem granat armii austrowęgier?przynajmniej tak mi sie coś kojarzy-coś podobnego widziałem na allegro kolo nazywał to Vibrator:-)nawet nie wiem czy to poprawna nazwa:-)
pozdrawiam
Napisano
W tym miejscu były duże ilości amunicji z mosina i manlichera,bagnet austryiacki i manierka ,kilofek klamra od pasa i kilka rosyjskich bagnetów.
Napisano
Austriacki uniwersalny".
Oto dowód:
http://www.inert-ord.net/rod02h/aus_univ/index.html

podoba mi się jego włoska nazwa BOMBA AUSTRIACA "UNIWERSALE\" :)
Pozdrawiam - MK
Napisano
Austriacki uniwersalny".
Oto dowód:
http://www.inert-ord.net/rod02h/aus_univ/index.html

podoba mi się jego włoska nazwa BOMBA AUSTRIACA "UNIWERSALE\" :)
Pozdrawiam - MK
Napisano
Śmigiełko uzbrajało go w trakcie strzelania z karabinu ,lont odpalano tylko przy rzutach ręcznych. Nie strzelało się nim z samej lufy - było chyba coś w rodzaju wyrzutnika-garłacza.
Napisano
Wydaje mi sie że z lufy ,znalazłem w niewielkiej odległości pręt o średnicy ok 6-7 mm i długości 70-80cm ,w dolnej częśći miał dziesięcio centymetrowy odcinek wykonany z mosiądzu z dwoma pierścieniami
od góry i dołu o większej średnicy, napewno nie był to wycior!!!
Napisano
Raczej nie ,bynajmniej nic o tym nie słyszałem - mam kompletny granat tego typu ,niestety nie pod ręką - w tylnej części jest jakby trzpień-rurka z pierścieniem na końcu. U ciebie tego brakuje ,a z tym pierścieniem w lufę bo to nie weszło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie