Skocz do zawartości

kolejny Sd.Kfz.251

Gość pppppppp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Czy ktos z kolegów dysponuje moze zdjeciami wraku 7/2 z kolekcji Muzeum Wojska Polskiego w Wawa? Albo fotami z akcji wyciagania go z Pilicy? Teraz podobno ten egzemplarz stoji w jakiejs JW -- ktos wie gdzie?
I drugie pytanie- w Bydgoszczy ma byc flak 3,7 do tego ciagnika- ktos go widzial ( w jakim jest stanie) albo ma moze zdjecia?
pozdr
Napisano
zdjecia z akcji wydobycia 72 z pilicy masz w galerii odkrywcy
co do dzialka w bydgoszczy to bujda na resorach i
jest tam kwk38 20mm anie flak 37mm
zreszta to co zostalo to lufz z fragmetem zamka

oczywiscie 7/2 bylo wiecej niz sto pare a ta liczba dotyczy pojazdow pozostajacych w lini w styczniu 45 r

bardzo za to ciekawa jest ta przyczepa raz ze sa prawie nie znane
dwa ze nigdy nie slyszalem o przyczepie amunicyjnej 88 mm
moze ktos ma wiecej info?
dlaczego jej nie pociagneli?
bali sie ze ich rozniesie?

co do stanu ciezko mi na podstawie tych zdjec powiedziec ale jedno jest pewne bez nowej ramy guzik z tego wyjdzie
mam padieje ze pojawia sie zdjecia po piaskowaniu wtedy bedziemy mogli cos wiecej powiedziec
siema
Napisano
Wrak trafi najpawdopodobniej do Muzum Narodowego w Szczecinie.... na plac za glownym bydynkiem gdzie od kilkunastu lat gnija rozneokretowe" silkini i itd. Pora zrzucac sie na wieniec.... Nic z niego nie bedzie
Napisano
Do mial: widziałeś to działko w Bydgoszczy ? Jesteś pewien że to kwk38, bo mi się wydaje że kwk38 nie miało takiego gwizdka".
I faktycznie jest to lufa z rozerwanym zamkiem.
Napisano
Sorki ale pomyślałem że ten watek jest najodpowiedniejszym miejscem na to:

http://ww2mmrefphotos.com/photos/walksdkfz215d.htm

kojażycie numer burtowy??? To przypadek że gościu sobuie go tak zrekonstruował czy jest to nasz sdkfz z Wawy

Pzdr.
@ndrew
Napisano
Może i nasz - ma oznaczenia 16 DPanc. ,a to właśnie ona wraz z 19 DPanc. topiła swe pojazdy w Pilicy. A ten SdKfz w Warszawie był chyba z Pilicy ,tak?

pzdr

bjar_1
Napisano
Prawdę mówiąc to o ile dobrze pamiętam to ten warszawski gdy stał jeszcze pod muzeum miał kamuflaż i czerwone cyfry. Ale głowy za to bym nie dał. Może Ktoś z forum ma fotki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie