Skocz do zawartości

kolejny Sd.Kfz.251

Gość pppppppp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za radiem Szczecin (z wczoraj):
Najprawdopodobniej jeszcze w tym miesiącu zostanie wydobyty wrak niemieckiego transportera opancerzonego, który spoczywa na dnie w pobliżu plaży w Dziwnówku. Dziś Urząd Morski w Szczecinie zadecyduje kto i za ile wykona te prace. A są one konieczne, ponieważ wrak stanowi tzw. przeszkodę nawigacyjną. Na dnie najprawdopodobniej spoczywa wrak transportera o symbolu 251, który służył wojskom niemieckim do przewożenia wojsk desantowych. Pojazd jest półgąsienicowy, waży około 10 ton i mogło do niego wejść 10 żołnierzy plus dwie osoby do obsługi pojazdów. Po wydobyciu wrak niewątpliwie może stanowić atrakcję turystyczną - uważa Piotr Piwowarczyk z Towarzystwa Naukowego im. Karola Estreihera w Świnoujściu. Jest za wcześnie, by mówić co stanie się z wrakiem. Wszystko zależy od jego stanu - informuje Paulina Szymczak z Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Na razie nie jesteśmy w stanie powiedzieć czy będziemy zainteresowani wrakiem - mówi burmistrz gminy Dziwnów Zbigniew Zwolan. Koszt wydobycia transportera to około 20 tys. złotych."

Zastanawiające jest stwierdzenie jednego z urzędników Um, ktory powiedział że nie wiadomo, czy uda się wydobyć wrak w jednym kawalku." ( www.radio.szczecin.pl)
Ten egzemplarz, z relacji nurków, wyposażony był w moździerz. Wkrótce podeślę jakiś foty.
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I jeszcze jedna ważna informacja- wrak zawalony jest piskiem i stale dozorowany- to tak na wszelki wypadek gdyby któryś z kolegów (.....bez nazwisk:) ) miał na niego ochotę...
Napisano
Dzieki za przestrogę.Nie wiem czy któryś z kolegów chciałby zabrać sobie ten PISK którym wrak jest zawalony.ja przynajmniej rezygnuję.gdybym go przytargał do domu to kobieta by mnie zjadła na surowo.
pozdrawiam
Napisano
I jeszcze jedno. szansa dla bezrobotnych!dozorca wraków(wrak jest dozorowany).ile można by ewentualnie wyciągnąć na miesiąc?Czy płacicie ZUS?A jak z wyżywieniem i zakwaterowaniem dla zamiejscowych?No i najwazniejsze czy trzeba mieć licencje dozorowacza czy jakas inną(ja mam papier stróza nocnego kategorii czy ewentualnie to by wystarczyło?)
pozdrawiam
Napisano
Nooo grożbami to nas nikt nie odstraszy!!! A jeżeli to jeszcze nie niemca, burmistrz tego nie chce, a pani konserwator ma to wyciągać po kawałku bo inaczej nie umie... To może ja dam te 20 kawałków i sobie to wyciągnę żeby nie utrudniało pływania podwodnym łódkom ?
  • 2 weeks later...
Napisano
Moge zapytac jak na podstawie podwozia rozroznic Sd.Kfz.7 od Sd.Kfz.7/2 ?Czyzy ocalalo cos wiecej niz podwozie?Jesli tak - to nie moge sie doczekac tych zdjec.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Rwali, rwali i ...nie wyrwali. Akcja zakonczona niepowodzeniem, wycigneli tylko silnik ( w calkiem calkiem stanie) przednie koloa ( oczywiscie napompowane) pancerna plyte ochraniajaca kabine kierowcy. Po pancerce i amunicji --3,7-- to 7/2
Napisano
Jak uważacie – gdzie powinien trafić ten wrak? Już się o niego biją, jestem ciekawy kto go dostanie i czy rzeczywiście można z takiego podwozia zrobić jeżdżące cudo.

Artykuł z lokalnej prasy:
http://www.glosszczecinski.com.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73188933937281&Avis=GS&Dato=20041103&Kategori=REGION3&Lopenr=41103030&Ref=AR

Napisano

Po prawie dwóch tygodniach CIĘŻKICH prac  dziś podwozie w końcu wyjechało na brzeg. Dwie kopary i jeden ciągnij.
Na chwile przed wyjazdem nad morzem zaświeciła przepiękna tęcza..
Wyciągnięto podwozie, na pierwszy rzut zachowane w około 4/5, pozbawione haka holowniczego ( po wojnie jacyś „saperzy” go stuknęli) i przednich kółeczek, które oderwane eksplozją zostały wyciągnięte razem z silnikiem tydzień temu. Przy odkopywaniu wraka znaleziono dodatkowo zmiażdżona przyczepkę z amunicją, 88 której nie wyciągnięto- po zlecenie tego nie obejmowało. Poza w/w trochę pojedynczej amunicji 37, pojedyncze elementy przedniego mostu, nożyce do cięcia drutu itd.

Jak na razie wrak wyląduje na palcu Urzędu Morskiego.
Więcej zdjęć w poniedziałek na www.fortyfikacje.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie