Gość Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 Za radiem Szczecin (z wczoraj):Najprawdopodobniej jeszcze w tym miesiącu zostanie wydobyty wrak niemieckiego transportera opancerzonego, który spoczywa na dnie w pobliżu plaży w Dziwnówku. Dziś Urząd Morski w Szczecinie zadecyduje kto i za ile wykona te prace. A są one konieczne, ponieważ wrak stanowi tzw. przeszkodę nawigacyjną. Na dnie najprawdopodobniej spoczywa wrak transportera o symbolu 251, który służył wojskom niemieckim do przewożenia wojsk desantowych. Pojazd jest półgąsienicowy, waży około 10 ton i mogło do niego wejść 10 żołnierzy plus dwie osoby do obsługi pojazdów. Po wydobyciu wrak niewątpliwie może stanowić atrakcję turystyczną - uważa Piotr Piwowarczyk z Towarzystwa Naukowego im. Karola Estreihera w Świnoujściu. Jest za wcześnie, by mówić co stanie się z wrakiem. Wszystko zależy od jego stanu - informuje Paulina Szymczak z Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Na razie nie jesteśmy w stanie powiedzieć czy będziemy zainteresowani wrakiem - mówi burmistrz gminy Dziwnów Zbigniew Zwolan. Koszt wydobycia transportera to około 20 tys. złotych." Zastanawiające jest stwierdzenie jednego z urzędników Um, ktory powiedział że nie wiadomo, czy uda się wydobyć wrak w jednym kawalku." ( www.radio.szczecin.pl)Ten egzemplarz, z relacji nurków, wyposażony był w moździerz. Wkrótce podeślę jakiś foty.
Gość Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 I jeszcze jedna ważna informacja- wrak zawalony jest piskiem i stale dozorowany- to tak na wszelki wypadek gdyby któryś z kolegów (.....bez nazwisk:) ) miał na niego ochotę...
Gość Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 No nie robcie z nas zlodzieji !!!!!!!!!!!!!
jaca2003 Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 Dzieki za przestrogę.Nie wiem czy któryś z kolegów chciałby zabrać sobie ten PISK którym wrak jest zawalony.ja przynajmniej rezygnuję.gdybym go przytargał do domu to kobieta by mnie zjadła na surowo.pozdrawiam
jaca2003 Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 I jeszcze jedno. szansa dla bezrobotnych!dozorca wraków(wrak jest dozorowany).ile można by ewentualnie wyciągnąć na miesiąc?Czy płacicie ZUS?A jak z wyżywieniem i zakwaterowaniem dla zamiejscowych?No i najwazniejsze czy trzeba mieć licencje dozorowacza czy jakas inną(ja mam papier stróza nocnego kategorii czy ewentualnie to by wystarczyło?)pozdrawiam
jacenty2004 Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 czy niemiec z walizeczką Euro już przyjechał, że tak się pilnuje jego własności przed złodziejskimi zakusami polaczków?
jaca2003 Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 to nie jest pilnowanie własności niemca to jest grożba karalna ścigana(podobno) z urzędu.Pozdrawiam
jacenty2004 Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 Nooo grożbami to nas nikt nie odstraszy!!! A jeżeli to jeszcze nie niemca, burmistrz tego nie chce, a pani konserwator ma to wyciągać po kawałku bo inaczej nie umie... To może ja dam te 20 kawałków i sobie to wyciągnę żeby nie utrudniało pływania podwodnym łódkom ?
muuuuuuuuuuuuuuuuu Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Jednak nie 251, a 7 ( by moze 7/2) ... Jutro fotki z akcji.
yoony Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 no to by bylo duze cos 7/2 4 na swiecie 2 wkrajumoze z 2 by jeden wyszedl?
@ndrew Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Ciekawe jak podziałała na niego sól morska?Pzdr.@ndrew
Grendel Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 Moge zapytac jak na podstawie podwozia rozroznic Sd.Kfz.7 od Sd.Kfz.7/2 ?Czyzy ocalalo cos wiecej niz podwozie?Jesli tak - to nie moge sie doczekac tych zdjec.PozdrowieniaGrendel
Bartek102 Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Zdjęcia są w magazynie NurkowanieBartek
werte Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Bartek --jakim cudem -przeciez go dopiero dzisiaj wyciagaja!
pavlo777 Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 http://www.nurkowanie.v.pl/index.php?idn=idn=n_rGaq3M4WfJ8pYyOZcHJwK3X&s=31&c=142&id=2807sa zdjecia i jest nawet filmp.
werte Napisano 29 Październik 2004 Napisano 29 Październik 2004 Rwali, rwali i ...nie wyrwali. Akcja zakonczona niepowodzeniem, wycigneli tylko silnik ( w calkiem calkiem stanie) przednie koloa ( oczywiscie napompowane) pancerna plyte ochraniajaca kabine kierowcy. Po pancerce i amunicji --3,7-- to 7/2
werte Napisano 30 Październik 2004 Napisano 30 Październik 2004 Maybach HL 62, bo umyciu bez wzerów, z tylu widac kolo z opona Contionental..
yoony Napisano 30 Październik 2004 Napisano 30 Październik 2004 mam taka prosbe jesli by sie dalo cyknac lub moze masz fotke gdzie bylo by wyraznie widac bierznik bede wdzieczny
werte Napisano 2 Listopad 2004 Napisano 2 Listopad 2004 Mam nadzije ze wystarczajace zblizenie.... :)
prasówka Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Jak uważacie – gdzie powinien trafić ten wrak? Już się o niego biją, jestem ciekawy kto go dostanie i czy rzeczywiście można z takiego podwozia zrobić jeżdżące cudo. Artykuł z lokalnej prasy:http://www.glosszczecinski.com.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73188933937281&Avis=GS&Dato=20041103&Kategori=REGION3&Lopenr=41103030&Ref=AR
jaca2003 Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 W ten sposób to na prawde wyciągna.(kawałek po kawałku)Pozdrawiam
werte Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 Po prawie dwóch tygodniach CIĘŻKICH prac dziś podwozie w końcu wyjechało na brzeg. Dwie kopary i jeden ciągnij.Na chwile przed wyjazdem nad morzem zaświeciła przepiękna tęcza..Wyciągnięto podwozie, na pierwszy rzut zachowane w około 4/5, pozbawione haka holowniczego ( po wojnie jacyś „saperzy” go stuknęli) i przednich kółeczek, które oderwane eksplozją zostały wyciągnięte razem z silnikiem tydzień temu. Przy odkopywaniu wraka znaleziono dodatkowo zmiażdżona przyczepkę z amunicją, 88 której nie wyciągnięto- po zlecenie tego nie obejmowało. Poza w/w trochę pojedynczej amunicji 37, pojedyncze elementy przedniego mostu, nożyce do cięcia drutu itd.Jak na razie wrak wyląduje na palcu Urzędu Morskiego.Więcej zdjęć w poniedziałek na www.fortyfikacje.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.