bolas Napisano 12 Październik 2004 Autor Napisano 12 Październik 2004 Nie znam sie na tym zbytnio - czy to jest nasz polski bofors wz.36 40 mm ? Czy to jest ta ruska pelotka wz.39 37 mm ? Czy moze jeszcze coś innego - nie mam lepszej fotki.
bolas Napisano 23 Październik 2004 Autor Napisano 23 Październik 2004 hehhee czyli pewnie za miesiac wrócimy do tematu ... :)
bolas Napisano 12 Październik 2004 Autor Napisano 12 Październik 2004 Nie znam sie na tym zbytnio - czy to jest nasz polski bofors wz.36 40 mm ? Czy to jest ta ruska pelotka wz.39 37 mm ? Czy moze jeszcze coś innego - nie mam lepszej fotki.
Grendel Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 Bofors na plazy w czasie odplywu.Zdjecie pewnie z okolic (lub z samej) Dunkierki.PozdrowieniaGrendel
bolas Napisano 12 Październik 2004 Autor Napisano 12 Październik 2004 ale co to za bofors ... bo to troche ogolna nazwa ... brytyjczycy tez uzywali boforsów ?
Grendel Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 Bofors 40mm.Uzywali go Brytyjczycy, Amerykanie, itd.Zarowno na ladzie, ajk i na okretach.PozdrowieniaGrendel
bolas Napisano 12 Październik 2004 Autor Napisano 12 Październik 2004 40mm :) ? Ciekawe czy duzo sie rozni od naszego ...
Grendel Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 Hmmm...Juz nie jestem taki pewny, ze zdjecie przedstawia brytyjski Mk. I...Cala laweta wyglada bardzo podobnie do polskiej.Moze to i polski Bofors i zdjecie gdzies z Helu?Wieczorem (mego czasu) przypatrze sie blizej - teraz trzeba wracac do pracy.PozdrowieniaGrendel
Mi.Der Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 Ciężko powiedzieć, bo nie widac celowników, ale krajobraz jest typowy dla Dunkierki.
Gunship! Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 Biorąc pod uwagę scenografię tego zdjęcia to najbardziej Dunkierka :) Hel - odpada - nie chce mi sie pisac dlaczego :)
Gość Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 Siedzenia jakos mi wygladaja nie-polskie. Skrzynie tez jakos nieznajome. Czy Angielska? moze byc. Nie musi byc Mk1, BEF mial na wyposazeniu pewna ilosc Boforsow Szwedzkich zakupionych chyba z licencja. Mialy podwozia b podobne do polskich (chyba jedyna roznica to usuniecie przez Starachowice wszelkich wihajstrow do centralnego sterowania) i chyba takie same celowniki, ktore cos jakby sie majacza na fotce. Z drugiej strony nie widze na skrzynkach zadnych 'znakow firmowych' British Army.Prawde mowiac, to mozna sobie zgadywac do smierci bez dalszych danych, bo chyba krotsza lista by byla krai ktore nie mialy Boforsow niz lista posiadaczy, i sluza w roznych formach do dzis.
bolas Napisano 22 Październik 2004 Autor Napisano 22 Październik 2004 no nie wiec jednak dunkierka ... :0) a szkoda bo juz kupiłem z rozpedu ... :) W sumie tez mi sienie podoba ta sceneria i skrzynie ale moze jednak ?
Pytanie
bolas
Nie znam sie na tym zbytnio - czy to jest nasz polski bofors wz.36 40 mm ? Czy to jest ta ruska pelotka wz.39 37 mm ? Czy moze jeszcze coś innego - nie mam lepszej fotki.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.