Łukasz Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 Witam! Niestety na temat radzieckiego wyposażenia zarówno wojennego jak i powojennego nie ma zbyt wielu źródeł. Z tego, co gdzieś keidyś znalałem, wyczytałem to ZSRR w czasie wojny używało parcianych (nie brezentowych jak napisałem w poprzednim poście) ładownic. Zaraz po wojnie zaczęto stosować chyba skóropodobne. Wersja radziecka charakteryzowała się rozdwojonym paskiem zapinającym przy klapie. Te skórzane to ładownice polskie, czasów Ludowego Wojska Polskiego z Mosinem wz.45(45) na ramieniu. :) W ładownicach polskich pasek nie jest kombinowany, prosty od miejsca przyszycia do samego zapięcia. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 ...cholera, a może jednak te ładownice ZSRR były brezentowe... parciany może być pasek :P napiszę inaczej :P podobny materiał do tego z jakiego szyto wojskowy plecak typu kostka" (te dla wojska :) ) :) (tornister wz.33 o ile się nie mylę :) i pochodne ;) )Pozdrawiam, ŁukaszWESOŁYCH ŚWIĄT! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 Z informacji ktore ja posiadam to ladownica kolegi Wonsa jest pochodzenia radzieckiego i jest jak najbardziej z okresu wojny. Jest to podobno dodatkowa ladownica do karabinu SWT. W ladownicy tej mozna bylo przenosic naboje luzem(?)lub magazynek do karabinu. Jak bieda przycisnela to podobno wydawno tylko te ladownice zamiast skorzanych. Podobnie bylo z ladownicami do Mosina kiedy zabraklo skorzanych wydawano takie wlasnie ersatze".Na tej stronie znajdziesz zdjecia roznych ladownic: http://www.ostfront.com/russian_original_fieldgear.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 A to pamiatkowe zdjecie z Frontu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 Dzięki za info. Jak będę miał więcej czasu w Nowym Roku, porobię i pozamieszczam fotki moich ersatzów" :)wesołych świąt wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 24 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2004 Witam! Zapewne żołnierze IAWP też takich używali. Ck Dezerter, może masz odpowiedznie zdjęcie? Przeszukam jeszcze te zebrane przeze mnie. Wonsy, może chcielibyście pozbyć się orebki"? Pozdrawiam, ŁukaszP.s. Mam dość karpika... ale nie ukrywam, że smakowity był! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CK Dezerter Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 Jesli popatrzysz na pierwsze zdjecie zamieszczone przez Bolasa w tym watku zobaczysz wlasnie te brezentowe ladownice na pasie zlonierza trzymajacego warte z karabinem SWT na ramieniu. Przeszukalem cale moje zbiory ksiazkowo-albumowe ale niestety znalalzem tylko jedno zdjecie ladownic brezentowych (Bolas juz je tu zamiescil) natrafilem jeszcze na pare zdjec ladownic pocietych z brytyjskich ladownic kawaleryjskich i jedno zdjecie zolnierza z ladownica niemiecka. Pozatem cala masa zdjec zolnierzy bez ladownic. Co jest dziwne to zolnierza maja na sobie plecaki, torby na maski pgaz, saperki, pasy ale nie widac zadnych ladownic! Nigdy nie natkanlem sie na zdjecie pokazujace zolnierzy z dwukomorowymi sowieckimi ladownicami!Ma ktos moze jakis kontak z weteranami LWP zeby sie dopytac jak to bylo naprawde z tymi ladownicami??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 no to w ramach prezentu gwiazdkowego dla miłosników tematu wrzuce tu p[arę fotek które notabene niedawno mi wpadły w łapy wraz z całym albumem. To komplet po kapitanie 1 AWP - prawdopodobnie z nieznanej mi jednostki saperów. Fotki to 1945 - wyzwalanie Polski. Niekóre naprawde niezłe. Co ciekawe z albumem uchował sie cały kompletny zestaw gazetki 1 AWP wycieżymy" lądnie oprawiony. Pierwsza fotka - słupy graniczne na Odrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 dzielne damy ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 oficerowie w dreliszkach ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 i defilada po zajęciu jakiegoś kolejnego polskiego miasta ... zajebiste są te kwaity w lufach pepeszek ... dzieci kwaity dosłownie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 i nastepne z tego samego miejsca ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 i pan kapitan, dziadek mojego kumpla za czasów jak był podporucznikiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 i znowu ta piekielna defilada ... idą i idą ... końca nie widać ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 jedni przeszli ale to nie koniec ... bo następni już jadę pedałując zaciekle ... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 papierosek oficerski ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 i ostatnie ... typowe LWP - trzech oifcerów i każdy inny ;)no to styknie - wesołych świat ... !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2004 Witam! Bolas, fajne fotki! Pewnie masz więcej i chcesz się ze mną podzielić. Podrzuć na forum skany tej gazetki! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 Braterstwo. Ten po lewej ma orzełka. wykopek, a mój nowy nabytek.pozdr. wonsY PS:Fajne fotki Bolas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 ale to, to już chyba jest ładownica do mosinka, a może granatnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 Przegrody. Tylko dlaczego biała? Wersja zimowa? Szyta czarną nicią?, Ach ci Rosjanie... pozdr. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 według tej strony http://www.ostfront.com/russian_original_fieldgear.htmlpodanej przez CK Dezertera są to II wojenne zimowe ładownice do Mosina używane przez narciarzy, te poniżej zamieszczone na tej stronie w kolorze zielonym tez sa w naszym posiadaniu:)Znaczy się też mogły być uzywane prze LWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2004 Witam! A wiecie, że te militarne prezenty to dobry pomysł. Ja kupiłem bratu na urodziny puszkę po polskiej masce RSC. Fant jeszcze jest w posiadaniu Poczty Polskiej, ale w poniedziałek powinien być u nas, akurat w dniu urodzin.Wons, nie masz jakiejś normalnej orebki"? Same zagadki... Tak, kolor wskazuje na wersję zimową. Podobne motywy" znajdziesz na ostrfront'cie, np. zimowy pokrowiec na RGD33. Twoja może faktycznie na F1ynki. Ciekawe jest zapięcie (kołeczek). Wydaje mi się, iż jest to COŚ polskie. Podobne zapięcia znajdziesz przy ludowych saperkach, torbach na bębny do PPSz itp. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 25 Grudzień 2004 eee... rzeczywiście, Twoją też tam mają :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.