Skocz do zawartości

Piechota LWP do 1946roku.

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 264
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ciekawa fotka - nasz soldat pędzi niemców do niewoli (a moze idzie ich rozwalić ?) - i znow nie ma nic (przynajmniej nic nie widać) - tylko płaszcz, pepecha i pas.

Napisano

A teraz pare prywatnych fotek: 1946 Łódź - moja babcia z bratem świeżo wcielonym do wojska.Dreliszek obszyty jakimiś smiesznymi patkami. Rogatywka z przedwojennym orzełkiem.

Napisano

Dziadek wraz ze swoimi kolegami z kompanii ckm - był jednym z obłsugi i do dziś klnie strasznie na wspomnienie jak tachał podstawe kołową od maxima (ponoć 25kg) i mu kazali padnij!, powstań!" - 1949.

Napisano

Tutaj żołnierze przy armacie (chyba plot 85mm) - typowe wczesne LWP - pewnie zaraz powojenne. Charakterystyczne sukienne naramienniki na drelichowych bluzach, roagtyweczki i spodnie z dłguimi owijaczami.

Napisano

Wrzuce jeszcze tą fotkę mimo że to juz lata 50-te - sanitariusze przy pracy - zwrócice uwagę na torbę sanitarną - ewidentna produkcja ludowa a wszyscy non stop je na allegro sprzedaja jako pre1939 (bo miały paski bite BTK 1935 i BTK 1937 - to z powodu braku odp. maszyn tłuczono części na przedwojennych matrycach.

Napisano

Rkm DP 1928 w akcji ... :) Fotka z 1960 roku ale ciagle maja takie samo jak wczesne LWP (poza hełmem) - ale co moim zdaniem jest fajne mają tornisterki wz.35/51 :)

Napisano

A na sam koniec fajne porównanie sylwetek żolnierzy z 1939 roku i zaraz powojennych - podejrzewam że dla zwykłego człowieka tacy sami. Po lewej żołnierze 28 Pułku Strzelców Kaniowskich z Łodzi w sieprniu 1939 roku a po prawej żołnierze LWP w sierpniu 1951. Minimalna różnica.

Napisano

No i juz jako ostatni akord moze pomocne okaza sie sylwetki (bo ciezko o fotki wczesnego LWP z pełnym regulamminowo zalozonym wyposazeniem) z regulaminu WALKA WRĘCZ" z 1947 roku. Widać naszego wojaka w pełnych klamotach.

Napisano

Generalnie to cięzko się zorientować co to za tornister ale mysle ze jak sie w jego miejsce wsadzi zwykła kostek powojenna wz.35/51 to bedzie ok. Reszte widać co gdzie wisi.

Napisano

Swoją drogą zbieram LWP i planuje niebawem postawić sobie postać szeregowego. Mam dreliszek ludowy ale nie mam pojęcia jakie powinien mieć guziki ? Czesto spotykam wojenne i powojenne bluzy obszyte guzikami pre 1939 ale zastanawiam sie czy sowieci nie obszywali tych bluz dla nas jakimis swoimi bo np. na płaszcze robili juz swoje guziki. Zapraszam do włączenia się w dyskusję bo temat arcyciekawy i w przeciwieństwie np. do Września zupełnie nieznany. Może poszukajmy w zasobach sieciowych i spróbujmy tu skompletować całość wyposażenia szeregowego LWP ?

Napisano
No Bolas, cacy ten Twój dreliszek!!! Oj, cacy! Zdjęcia są super! Guziki o ile mi wiadomo stosowano bardzo podobne do wrześniowych, tyle, że oczywiście orzeł był bez korony. (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32450222 wydaje mi się, że właśnie takie.) Dręczy mnie strasznie motyw furażerki. Może ma ktoś fotkę takowej z wczesnych lat LWP? Czy później (lata 50-60) używano tego samego wzoru podobnie jak działo się z ZSRR? Jak były sygnowane? Z jakiego materiału wykonane? Drelich? Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
całe umundurowanie wczesne letnie było drelichowe - furażerka też ... poszukam jeszcze paru fotek. wczesniejsze sa piaskowe, pozniejsze zielonkawe. kupiłem ostatnio inny drelich ale pozniejszy ...
Napisano
Ta fotka z pepeszkami i tramwajem Nur fur Detsche to z września 1944. Żołnierze 1 DP w zajezdni tramwajowej na ul.Kawęczyńskiego na Pradze. Wyzwalanie Warszawy już po Powstaniu.
Napisano
Czy później (lata 50-60) używano tego samego wzoru podobnie jak działo się z ZSRR? Jak były sygnowane? ..."

Heheh musze znów skaner uruchomić po powrocie do domciu i poskanować inne fotki - mam ludowszczaków w furażerkach także ... ale to dopiero najwczesniej jutro.
Napisano

no a zapewne własnie takich manierek w WP uzywano do 1949 roku gdy na nowo zaczęto produkować przedwojenny polskie wzór manierki wz.38

Napisano
No to czekam na zdjęcia. I jeszcze jedno, przez tą 31nkę, co Bolas oglądałeś nie zdążyłem zapytać o różnice między płaszczem wz. 36 a LWP. Więc bądź tak miły i wypisz mi je :D. Z góry dzięki! Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Zobacz Na drodze stał kołobrzeg" A.Sroga są tam opisy uzywanych mundurów i oporządzenia. W tym zdobycznego, przerabianego.
Fotki są też w Wał Pomorski", Perzyka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie