Skocz do zawartości

Piechota LWP do 1946roku.

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 264
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Wrzuce jeszcze tą fotkę mimo że to juz lata 50-te - sanitariusze przy pracy - zwrócice uwagę na torbę sanitarną - ewidentna produkcja ludowa a wszyscy non stop je na allegro sprzedaja jako pre1939 (bo miały paski bite BTK 1935 i BTK 1937 - to z powodu braku odp. maszyn tłuczono części na przedwojennych matrycach.

A na sam koniec fajne porównanie sylwetek żolnierzy z 1939 roku i zaraz powojennych - podejrzewam że dla zwykłego człowieka tacy sami. Po lewej żołnierze 28 Pułku Strzelców Kaniowskich z Łodzi w sieprniu 1939 roku a po prawej żołnierze LWP w sierpniu 1951. Minimalna różnica.

Swoją drogą zbieram LWP i planuje niebawem postawić sobie postać szeregowego. Mam dreliszek ludowy ale nie mam pojęcia jakie powinien mieć guziki ? Czesto spotykam wojenne i powojenne bluzy obszyte guzikami pre 1939 ale zastanawiam sie czy sowieci nie obszywali tych bluz dla nas jakimis swoimi bo np. na płaszcze robili juz swoje guziki. Zapraszam do włączenia się w dyskusję bo temat arcyciekawy i w przeciwieństwie np. do Września zupełnie nieznany. Może poszukajmy w zasobach sieciowych i spróbujmy tu skompletować całość wyposażenia szeregowego LWP ?

No Bolas, cacy ten Twój dreliszek!!! Oj, cacy! Zdjęcia są super! Guziki o ile mi wiadomo stosowano bardzo podobne do wrześniowych, tyle, że oczywiście orzeł był bez korony. (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32450222 wydaje mi się, że właśnie takie.) Dręczy mnie strasznie motyw furażerki. Może ma ktoś fotkę takowej z wczesnych lat LWP? Czy później (lata 50-60) używano tego samego wzoru podobnie jak działo się z ZSRR? Jak były sygnowane? Z jakiego materiału wykonane? Drelich? Pozdrawiam, Łukasz

Czy później (lata 50-60) używano tego samego wzoru podobnie jak działo się z ZSRR? Jak były sygnowane? ..."

Heheh musze znów skaner uruchomić po powrocie do domciu i poskanować inne fotki - mam ludowszczaków w furażerkach także ... ale to dopiero najwczesniej jutro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie