bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Berlin: obłsuga mozdzierza - mosinki. Nie wiem co to za pudełko" ma zawieszone zolnierz po lewej. Moze jakis przybornik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Ciekawa fotka - nasz soldat pędzi niemców do niewoli (a moze idzie ich rozwalić ?) - i znow nie ma nic (przynajmniej nic nie widać) - tylko płaszcz, pepecha i pas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 A teraz pare prywatnych fotek: 1946 Łódź - moja babcia z bratem świeżo wcielonym do wojska.Dreliszek obszyty jakimiś smiesznymi patkami. Rogatywka z przedwojennym orzełkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Ten sam brat tej samej babci w płaszczu i polówce.Rogatywka z przedwojennym orzełkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Wujas od strony babci w LWP - 1946/47. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Inny wujas w Modlinie ze swoją ekipą 1945. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Dziadek wraz ze swoimi kolegami z kompanii ckm - był jednym z obłsugi i do dziś klnie strasznie na wspomnienie jak tachał podstawe kołową od maxima (ponoć 25kg) i mu kazali padnij!, powstań!" - 1949. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Tutaj żołnierze przy armacie (chyba plot 85mm) - typowe wczesne LWP - pewnie zaraz powojenne. Charakterystyczne sukienne naramienniki na drelichowych bluzach, roagtyweczki i spodnie z dłguimi owijaczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Wrzuce jeszcze tą fotkę mimo że to juz lata 50-te - sanitariusze przy pracy - zwrócice uwagę na torbę sanitarną - ewidentna produkcja ludowa a wszyscy non stop je na allegro sprzedaja jako pre1939 (bo miały paski bite BTK 1935 i BTK 1937 - to z powodu braku odp. maszyn tłuczono części na przedwojennych matrycach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Rkm DP 1928 w akcji ... :) Fotka z 1960 roku ale ciagle maja takie samo jak wczesne LWP (poza hełmem) - ale co moim zdaniem jest fajne mają tornisterki wz.35/51 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 A na sam koniec fajne porównanie sylwetek żolnierzy z 1939 roku i zaraz powojennych - podejrzewam że dla zwykłego człowieka tacy sami. Po lewej żołnierze 28 Pułku Strzelców Kaniowskich z Łodzi w sieprniu 1939 roku a po prawej żołnierze LWP w sierpniu 1951. Minimalna różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Top z tym Nur fur Detsche, to chyba z powstania.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 No i juz jako ostatni akord moze pomocne okaza sie sylwetki (bo ciezko o fotki wczesnego LWP z pełnym regulamminowo zalozonym wyposazeniem) z regulaminu WALKA WRĘCZ" z 1947 roku. Widać naszego wojaka w pełnych klamotach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Hehe ciekawe że walki bagnetem uczono w regulaminach nie na postaci niemca tylko na angolach - zgnili imperialisci :)))))))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Generalnie to cięzko się zorientować co to za tornister ale mysle ze jak sie w jego miejsce wsadzi zwykła kostek powojenna wz.35/51 to bedzie ok. Reszte widać co gdzie wisi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Swoją drogą zbieram LWP i planuje niebawem postawić sobie postać szeregowego. Mam dreliszek ludowy ale nie mam pojęcia jakie powinien mieć guziki ? Czesto spotykam wojenne i powojenne bluzy obszyte guzikami pre 1939 ale zastanawiam sie czy sowieci nie obszywali tych bluz dla nas jakimis swoimi bo np. na płaszcze robili juz swoje guziki. Zapraszam do włączenia się w dyskusję bo temat arcyciekawy i w przeciwieństwie np. do Września zupełnie nieznany. Może poszukajmy w zasobach sieciowych i spróbujmy tu skompletować całość wyposażenia szeregowego LWP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 12 Październik 2004 Autor Share Napisano 12 Październik 2004 No Bolas, cacy ten Twój dreliszek!!! Oj, cacy! Zdjęcia są super! Guziki o ile mi wiadomo stosowano bardzo podobne do wrześniowych, tyle, że oczywiście orzeł był bez korony. (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32450222 wydaje mi się, że właśnie takie.) Dręczy mnie strasznie motyw furażerki. Może ma ktoś fotkę takowej z wczesnych lat LWP? Czy później (lata 50-60) używano tego samego wzoru podobnie jak działo się z ZSRR? Jak były sygnowane? Z jakiego materiału wykonane? Drelich? Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 całe umundurowanie wczesne letnie było drelichowe - furażerka też ... poszukam jeszcze paru fotek. wczesniejsze sa piaskowe, pozniejsze zielonkawe. kupiłem ostatnio inny drelich ale pozniejszy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Ta fotka z pepeszkami i tramwajem Nur fur Detsche to z września 1944. Żołnierze 1 DP w zajezdni tramwajowej na ul.Kawęczyńskiego na Pradze. Wyzwalanie Warszawy już po Powstaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 i to własnie ta pózniejsza odmiana dreliszka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Czy później (lata 50-60) używano tego samego wzoru podobnie jak działo się z ZSRR? Jak były sygnowane? ..."Heheh musze znów skaner uruchomić po powrocie do domciu i poskanować inne fotki - mam ludowszczaków w furażerkach także ... ale to dopiero najwczesniej jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 no a zapewne własnie takich manierek w WP uzywano do 1949 roku gdy na nowo zaczęto produkować przedwojenny polskie wzór manierki wz.38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 12 Październik 2004 Autor Share Napisano 12 Październik 2004 No to czekam na zdjęcia. I jeszcze jedno, przez tą 31nkę, co Bolas oglądałeś nie zdążyłem zapytać o różnice między płaszczem wz. 36 a LWP. Więc bądź tak miły i wypisz mi je :D. Z góry dzięki! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polpim Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Czy ktoś wie czy w latach 45-60 w lwp były używane jakieś rodzaje chlebaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Październik 2004 Share Napisano 12 Październik 2004 Zobacz Na drodze stał kołobrzeg" A.Sroga są tam opisy uzywanych mundurów i oporządzenia. W tym zdobycznego, przerabianego.Fotki są też w Wał Pomorski", Perzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.