MK Napisano 7 Październik 2004 Autor Napisano 7 Październik 2004 Takie jest moje przypuszczenie. Ktoś mógłby potwierdzić? A może ktoś ma coś podobnego?Za wszelkie info będę wdzięczny.Michał
mietek Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 Przy okazji, w Finlandii uzywano zaś tradycyjnych noży pukko. Widziałem taki z pochwami zamiast ze skóry zrobionymi z aluminium (sztuka okopowa).
jacenty2004 Napisano 3 Kwiecień 2005 Napisano 3 Kwiecień 2005 Dla przypomnienia tematu może ktoś doda jeszcze jakieś fotki?
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 super radosna twórczość szkoda że okładzina współczesna a nie z epoki wielkiej wojny. Bejca jest OK:-{))
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Nóż na zdjęciu jest to typowy przdestawiciel gatunku,którego dotyczy pogaducha. Gdzie go znalazłeś??? Gratuluję nożyka.
hakas Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 klaus czy ty piszesz o nożyku z pierwszego zdjęcia umieszczonego przez MK? Jeśli tak to zwróć uwagę na jelec wygięty jest do góry. Mozna wygiąć go do góry bo to dośc cienka blaszka.MK zamieść zdjęcie noża bez pochwy dużo może powiedzieć klinga.Jako materiał na pochwy było często wykożystywane drewno.Pozdrawiam hakas
hakas Napisano 5 Kwiecień 2005 Napisano 5 Kwiecień 2005 Fuj z łuskami - noże ładniejsze. Ale żeby było na temat. Dziadki moje kochane z tych zabawek, które w poście wyżej pokazał wam wujek Jacenty żołnierze robili noże okopowe, jak taki bagnecik się złamał to go zaszlifowywali i mieli poręczną zabawkę do gnycania przeciwnika w ciasnym okopie na przeciwko, problem pojawiał się jak na przeciwko byli Gurkowie oni nie mieli krótkich nożyków a to bolało.
hakas Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 Cześć MK. Nie chce dać plamy Twój nóż przypomina rosyjski w.43 ale jelce do góry.W polskich szturmanach w.56 jelce były w podobnej formie jak w.43 i w czasie treningu rzutów wyginały się dlatego żołnierze zawijali je do góry ale taka forma utrudniała użytkowanie noża w polu. ramiona jelca wbijały się w dłoń w czasie wykonywania silnych pchnięć. Podaj MK długość ramienia jelca.Do klausa podaj długość ramienia jelca w twoim nożu. Pochwa jest bardzo zblizona do w.43 ale drewno było bardzo popularnym materjałem na pochwy. Kształt głowni przemawia za w.43 choć to bardzo typowy kształt z tamtego okresu. A Klaus podeślij grubość, długość i szerokość ruska w.43 dla porównania man nadzieję rozpoznać i zakończyć dochodzenie co do noża. Super,że jest więcej ludzi pozytywnie zakręconych .Hakas
hakas Napisano 6 Kwiecień 2005 Napisano 6 Kwiecień 2005 W większości to zrobił pan kazio. W czasie wojny nie ma czasu na tak potężne przerabianie i zmienianie kształtu głowni. W okopach ograniczało sie do wyprowadzenia sztychu no i może fałszywego ostrza. Pozdrawiam.
ubenfurer Napisano 3 Kwiecień 2005 Napisano 3 Kwiecień 2005 Witka.Wykopałem identyczny jak z fotki Jacentego.Leżał przy okopie wśród rosyjskich ziemianek.Miał jeszcze dobrze zachowaną rękojeść z drewna ale w plecaku mi się porozsypywała.Wielka szkoda ale wiem jak w oryginale wyglądał to odtworzę ia jak coś to wrzucę fotki.
mietek Napisano 6 Kwiecień 2005 Napisano 6 Kwiecień 2005 Obie opcje sa mozliwe, co do czasu to 1 wojna to jednak byla okopowa, pozycyjna i zdarzaly sie dlugie przerwy w walkach. Jednak za pozniejszymi przerobkami swiadczyc moze brak pochw. W koncu gdzies i jakos je noszono, chyba, iz poprostu zatkniete za pas.No i nie Kazio, a John, bo to angielskie, choc nie wiem czy zbieraja w Anglii grzyby :)
jacenty2004 Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 W przypadku niemieckich to jednak robił je pewnie KAZIO Kaczmarek
hakas Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 Czść ME patrzysz po głowni a naprzykład polski nóż wz.53 ma głownie bliżoną do ruska z 43 a twój nóż ma wyróznik pod postacią do góry podwiniętego jelca ME podaj długość głowni ,szerokość,grubość. Hakas
hakas Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 klaus kolego podaj wymiary swojego noża fotli nie zabardzo oddaą wymiar. Pozdrawiam hakas
Fall Napisano 3 Kwiecień 2005 Napisano 3 Kwiecień 2005 ten z pierwszej fotki od dolu wyglada jak modyfikacja" kordzika HJpoz Fall
MK Napisano 7 Październik 2004 Autor Napisano 7 Październik 2004 Takie jest moje przypuszczenie. Ktoś mógłby potwierdzić? A może ktoś ma coś podobnego?Za wszelkie info będę wdzięczny.Michał
MK Napisano 7 Październik 2004 Autor Napisano 7 Październik 2004 Aha, i jeszcze jedno: Nie będę już umieszczał w Konserwacji" nowego postu tylko spytam tu: Jak najlepiej go odczyścić, aby nie uszkodzić drewna za bardzo?Nie myślę nawet o dorabiabiu brakujących części, gdyż ma on swój niepowtarzalny urok.Pozdrawiam ponownie - Czerwony Baron MK
jacenty2004 Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Nie znalazłem :) kupiłem ostatnio na Allegro.Wymaga jak widać wymiany okładek zdjęcia tej olejnej farby z pochwy i owych- zardzewiałych" nitów
mietek Napisano 5 Kwiecień 2005 Napisano 5 Kwiecień 2005 No dobra, jako iz o problemie Jacentego z nozami pamieta, to zebralem kilka fotek z e-baya. Wreszcie mialem motywacje aby zmienic na jpg. Na angielskim e-bayu sa wyjatkowo czesto przerobki.
wons Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Katalog dotyczy niemieckich bagnetów zastępczych w I w.ś.niemniej jednak mam ksera 2 stron - jedna z krótka historia niem. noży okopowych i z 6 ich przedstawicielami,a 2 dot. noży okopowych - bojowych w II w.ś.Stronki prześlę Wam wieczorkiem.pozdr. wons.
Pytanie
MK
Takie jest moje przypuszczenie. Ktoś mógłby potwierdzić? A może ktoś ma coś podobnego?
Za wszelkie info będę wdzięczny.
Michał
49 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.