wars98 Napisano 6 Październik 2004 Autor Napisano 6 Październik 2004 Witam!Coś porażającego:http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5875861Bez komentarza.Pozdr. Wars 98
Gość Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Figurki NKWD to coś zasługującego na potępienie to jednoznaczny fakt. Ale jakoś nikt nie protestuje głośno na figurki innych totalitarnych formacji. W prasie modelarskiej pełno jest zdjęć popiersi zwycięskich żołnierzy wrogich nam państw i to zrobione przez naszych rodaków. Nie żebym całkowicie tego zabraniał, ale jak się przegląda np. Model Hobby to nie wiem kto wygrał wojnę rozbie zawsze są sowieckie czołgi i obok nich zwycięscy Niemcy,trochę lepiej jest na froncie zachodnim na tamtejszych makietach zawsze wygrywają alianci.
bochen Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Takich przekłamań jest od cholery i jeszcze wiecej. Będąc rok temu w trzeciej klasie gimnazjum usłyszałem na lekcji historii ze wojska radzieckie nie mogły pomóc polakom podczas powstania warszawskiego bo się przegrupowywali po drugiej strony wisły. powiedziała również ze to nie było spowodowane chęcią wejscia do miasta juz po upadku powstania i ze to było niefortunne zrządzenie losu. jak to usłyszałem to malo z krzesła nie zleciałem na podłoge :)pierwsza reakcja: ręka w góre. kobita sie pyta co chiałem powiedziec. a ja jak na nią wyjechałem ze to mi sie kojarzy z prl i przekłamaniami i z całym tym syfem i jak ona smie bronic tych sk....synów.Wynik: wizyta u dyrektorki i uwaga w dzienniku i w zeszycie. jednym słowem warto bylo :)pzdr bochen
bochen Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 wiedziałem kiedys w sklepie modelarskim figurke niemieckiego soldata który dumnie opiera nogę na trupie innego zolnierza chyba t był ruski bo pepesza leżałą obok. i to moze to jest normalne?!?!
Marek Jaszczołt Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Paranoja - IPN może komentować treść ulotki, ale niech się nie zabiera zasadność produkowania figurek modelarskich. Jednostki NKWD są cześcią historii i pomijanie tego tematu tego nie zmieni. Co więcej jeżeli tak to IPN musi zacząć protestować przeciwko wszystkim zestawom niemców z Waffen SS który przecież nie rzadko brali udział w zbrodniach i byli cześćią zbrodniczego SS. A sam zestaw Alangera jest uniwersalnym zestawem figurek NKWD i Kozaków (różnią się tylko nakryciami głów). Oto rzeczony zestaw:http://www.alanger.ru/gal_p_eng/new/03.htmlA to kozacy czyli to samo w innym opakowaniu:http://www.alanger.ru/gal_p_eng/new/04.html
bochen Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 o ile dobrze wiem to w żadnej z ulotek dołączanych do zestawów waffen ss nie jest napisane ze sprawowali tylko funkcje policji. nie jest tam napisane ze byli mili grzeczni i uczynni i tylko od czasu do czasu zabijali złych ludzi
Marek Jaszczołt Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Tylko że tu jest całkowita negacja - cytat: To tak, jakby wyprodukować dla zabawy figurki Niemców likwidujących terrorystów w Oświęcimiu – komentuje Jerzy Eisler, historyk z IPN." Można krytykować informacje zawarte w ulotce, ale już sam fakt wyprodukowania takich figurek bo to już jest ośmieszające. Przy ilości dostępnych na rynku figurek niemieckich zrobienie ww. scenki z Oświęcimia nie stanowi szczególnego problemu. Inna sprawa czy coś takiego się robi, a niektórzy robią takie tematy (vide zasoby internetu).
Grendel Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 O ile mi wiadomo to Miedzynarodowy Trybunal uznal CALE SS za organizacje zbrodnicza, bez rozrozniania na lepsze" Waffen-SS i gorsze" SS-Totenkopfverbande.wyciezcow nikt nie sadzi" - jak mowi cyniczne przyslowie, wiec bolszewikow ten los ominal.Teraz wszyscy odreagowuja" lata zaklamania i wyladowuja frustracje...Inna sprawa, ze aktualna rosyjski trend do stawiania na nowo pomnikow mordercom i gloryfikowania zbrodniarzy staje sie irytujacy.Osobiscie uwazam to, o czym mowa w artkule, za oczywiste przegiecie".Ale stawianie pomnikow Dzierzynskiemu (jak i Himmlerowi - gdyby cos takiego budowano) powinno byc oprotestowywane.Wybaczcie nieco chaotyczny styl wypowiedzi - spiesze sie.PozdrowieniaGrendel
Gość Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Właśnie, to że produkuje się figurki i inne tego typu akcesoria to nic złego, ale dorabianie i eksponowanie ideologii to cos innego ale gdy oglądam niektóre z nich to mam mieszane uczucia.
Marek Jaszczołt Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Sorry powinno być w moim poprzednim poście:Można krytykować informacje zawarte w ulotce, ale już nie sam fakt wyprodukowania takich figurek bo to już jest ośmieszające.
vonadamski Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Witam!!!Panie Bochen poruszasz Pan w tym momencie bardzo drażliwy temat o który nie chodzi w tym poście. Zaraz może sie ropętać burza wiec poprzestańmy na tym.Jeśli chodzi o figurki NKWD to moim zdaniem nie ma nic złego w tym że takie figurki powstały. Cały problem to ich nazwa!!! Figurki gdyby sie nazywały Radzieckie wojska polityczne NKWD 1944r." albo Radzieckie służby specjalne NKWD 1944r." to nie sądzę żeby to było złe. NKWD było i uczy się o tym w szkole, jest o tym fakcie sporo książek więc dlaczego nie może być figurek? Idąc dalej sądzę iż jeśli nie powinno być figurek NKWD to tez nie powinno byc figurek Wehrmachtu i SS. Czyz nie?Z powazaniem vonadamski
Grendel Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Vonadamski,Sluszna uwaga.Problem w tym, ze nazwa towaru ma duzy wplyw na jego sprzedaz.I wlasnie tutaj zaczynaja sie schody...PozdrowieniaGrendel
mike110 Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Zdaje się, że to Ian Flaming w 007 wypromował" na Zachodzie Smiersz jako jednostkę specjalną kontrwywiadu KGB. Moim zdaniem, równie ostro powinno się reagować na jednostki SS a w naszym kraju są to święte krowy".
Gość Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 ja proponuje zrobic gre komputerowa pod tytulem ZARZADZAJ OBOZEM KONCENTRACYJNYM caly wist polegal by na zarabianiu na rzeczach zabranym wieznom i handlu mydlem jezu co za czasy dobrze ze nie zyje moj dziadek bo bylby polski bin laden na kretynow pzdr obert
JoncaA Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 ... a ja bym z checia kupil sobie pudelko Armia czerwona - scenki rodzajowe", moze byc 1:35..
krecio Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 Witam,Co do fotki powyżej to jest ona żywym" dowodem o tym kto i gdzie wynalazł rower. Natomiast jęsli chodzi o grę w obóz to ona już od dawna funkcjonuje. I to bez żadnych zawoalowanych nazw. I logo i nazwa i sceneria sa jak najbardziej rzeczywiste (wirtualnie). Otóż na stronie NSDAP AO (tak sie nazwali nazisci działajcy m.in w USA) jest do ścignięcia takowa gierka. Jak to wyglada - tego nie wiem. Przeczytałem opis i mi wystarczyło. Jest sie ss-manem w obozie itd. Jak widać nic nowego a protestów żadnych...Co do figurek.. Fajnie, że sa. Jak ktoś ma rozum i troche czyta to ulotka na niego nie wpłynie. W Rosji to co innego. No, ale trudno aby oni dziś mogli przyznac rację nam. To chyba jeszcze zbyt dla nich swieże. Wielu z tych co jeszcze żyja musiałoby po prostu napluć na całe swoje życie. Ja to rozumiem choć nie oznacza, że usprawiedliwiam. Jednego tylko nie pojmuję? Co maja te figurki i ulotka do nich z rozstrzeliwaniem AKowców?pozdr.krecio
IRONRAT Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 że Smiersz miał absolutną władzę i mógł aresztować albo zastrzelić kogo chciał, jest błędne. Nawet żeby kogoś aresztować potrzebował zezwolenia dowództwa wojskowego. "Niezła bzdura. Znam sporo relacji - jak zapewne wielu na tym forum - w których po skardze zgłoszonej do oficera na np. swawolę żołnierzy oficer (nawet nie NKWD) wyjmował pistolet z kabury i pif, paf na miejscu. Zresztą NKWD postępowała nie raz i nie dwa w podobny sposób z zestrzelonymi lotnikami alianckimi, którzy lądowali za linią frontu. Po prostu pod murek i ...Co do samych figurek, jeśli można kupić np. elementy umundurowania, czy też figurki SS, to dlaczego nie NKWD.IronratPS. Ktoś powinien teraz wypuścić na rynek figurki Żelaznego Felka.
Monti Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 Trochę z innej beczki.Czy znacie jakieś www antynazistowskie,gdzie można zgłaszać strony propagujące nazizm,white power itp. w celu ich zablokowania?pozdrawiamMonti
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Witam!Pisze o tym także GW":http://wiadomosci.wp.pl/prasaWiadomosc.html?wid=5887273Pozdr. Wars 98
krecio Napisano 9 Październik 2004 Napisano 9 Październik 2004 Piotrze,nie pisze tylko przepisuje.pozdr.krecio
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.