Skocz do zawartości

Pancerne ciekawostki.

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 473
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Hieh...Malo rzeczy jest ciekawszych od haubicy M17.
Aha - lufa nie jest na lawecie, a na przyczepie transportowej.Nawet nie wiem, czy mozna by ja nazwac przyczepa, jako, ze miala wlasny naped (nota bene - elektryczny).Calosc konstrukcji byla bardziej niz ciekawa.
Pod tym linkiem znajdziesz troche zdjec i informacji:
http://www.landships.freeservers.com/420mm_morser_m17.htm
Pozdrowienia
Grendel

miały być Pancerne ciekawostki ale będzie przeciwpancerna ciekawostka-> co to za wyrzutnia czyżby przeciw pancerny pocisk kierowany(?!)-wiem tylko o próbach z X-7.
Po wojnie X-7 miał byc przejęty przez Rosjan a wiedza wykorzystana w pracach nad 'Malutką'

Prosze o jakieś info co do fotki z wyrzutnią

@ndrew,
24cm Habitze 39.Na zdjeciu jest tylko laweta, oporopowrotniki i podwozie.Bez lufy i zamka (byly transportowane oddzielnie.
Oryginalnie skonstruowana przez Skode zgodnie z turecka specyfikacja, razem z 21 H 39 - byla jej powiekszona wersja.
Aha - strzelala kamunicja konwencjonalna (dfwa rodzaje pociskow burzacych plus jeden - przeciwpancerny)z bezluskowym ladunkiem miotajacym.
Na ostatnim zdjeciu jest sowieckiej budowy armata 76.2mm Model 1939 bez tarczy z dwiema skrzyniami 32cm Wurfkorper.Tego typu wynalazkow" bylo sporo we Francji.
Pozdrowienia
Grendel

Renault znany jako M26/27 (chociaż Francuz, który pisze książkę o Renault D-1, sprawiał wrażenie, jakby się z takim oznaczeniem nie spotkał) - w każdym razie, z gumowymi gąsienicami Kegresse.
Jest zdjęcie w wątku: http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=100007#100197

Swoją drogą, ciekawa fotka. Pewnie jugosłowiański?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie