Skocz do zawartości

Tesoro Tejon - prośba o opinię!

woojec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś z posiadaczy Tejona , może opisać swoje doświadczenia, z tym tajemniczym sprzętem ?
Będę wdzięczny za opis, zasięgi, air test i wrażenia jakie przynosi praca z tą wykrywką.
Pozdro. Woojec.
  • Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zasięg na boratynki o 3-4 cm większy od BH Lone Star, zerowanie gruntu to makabra, miałem go tylko chwilę na wspólnych wykopkach ale twierdzę że jest to sprzęt dla pianisty. Na mojego BHLS bym się nie zamienił ale to tylko moja opinia.
Pozdrawiam
Napisano
Tak Wiciu_r, to jest właśnie sprzęt raczej dla pianisty. Dobrych cech ma więcej niż można w kilka minut wyłapać. Gdy ktoś nauczy się korzystać z pokrętła Grunt będzie mógł osiągać znacznie więcej niż inni. Trzeba tylko mieć motywację. Najbardziej ujemną cechą tego sprzętu jest jego... cena :( Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Dzięki Panowie za odpowiedzi !
Jestem zaskoczony!!
Taka reklama ! Taka cena ! Taka kicha ??
A może , dorzuci ktoś jeszcze swoje uwagi?
Pozdrawiam - Woojec -
Napisano
Odpowiedzi są takie jak się spodziewałem, w normie, brakuje tylko porady abyś kupił sobie ..... .... (wiadomo co mogę mieć na myśli).
Tejon nie jest dla początkujących i jeżeli ktoś przechodzi np. z Trackera IV to nie zrozumie nic w ząb. Dostrojenie do gruntu jest najprostsze pod słońcem i doskonale działa w odróżnieniu od innych wykrywaczy, trzeba tylko zadać sobie odrobinę trudu i się tego nauczyć.
Cena jak na wykrywacz z takim kopem" jest zupełnie przyzwoita, proszę porównać do innych wykrywaczy z podwójną dyskryminacją tj. C-Scope 5MX i Fisher 1266.
Zauważyłem, że bardzo wielu poszukiwaczy nie radzi sobie z podstawowymi ustawieniami swoich wykrywaczy i prawie wszystko robi źle, poczynając od przemiatania (ruch wahadła w powietrzu), ustawienia dyskryminacji, namierzanie celu o dostrajaniu do gruntu nie wspominając.Dla szukających rekreacyjnie polecam kupno głupiego jasia", gdzie nic nie trzeba ustawiać i nieważne czy znajdzie się łuskę czy gwoździa czy złotego dukata.
Myślę, że kto jak kto, ale zadający pytanie, który używał poprzednio Silvera uMAXa o połowę tańszego, powinien dobrze wiedzieć czego się może spodziewać i słowo kicha" jest tu zupełnie nie na miejscu, i nie powinien ulegać manipulacji kogoś, kto pożyczył ten wykrywacz na kilka minut. Wykrywacz wymaga przynajmniej tygodniowego poznania.
Ja niektóre wykrywacze poznawałem prawie przez rok a i po tym czasie jeszcze się zawsze czegoś nowego nauczyłem.
Napisano
Powrócę jeszcze do pokrętła manualnego dostrajania do gruntu. Jest to opcja dla profesjonalisty, czyli dla osoby, która zajmuje się poszukiwaniami od wielu lat, posługiwała się już wieloma innymi wykrywaczami i nie szuka rekreacyjnie a raczej po to aby coś wymiernego materialnie znaleźć. Jeżeli ktoś raz spróbował pracy z takim wykrywaczem i zrozumiał jakie korzyści to przynosi, w porównaniu do wykrywaczy mających fabryczne dostrojenie do gruntu, a nawet z mikroprocesorowym dostrojeniem, nigdy już do takich wykrywaczy nie wróci. Jest to to co odróżnia mężczyznę od chłopca. Amen.
Napisano
Do Raned

Faktycznie szukam rekreacyjnie bo uważam że nastawianie się na zysk przy poszukiwaniach jest błędną drogą. Wolę traktować to spontanicznie, nawet jak się zatrzymam autem w celu odcedzenia kartofelków to przygotowanie BH do pracy zajmuje 15 sekund, 3 minuty obwąchiwania terenu i jak nic nie ma to dalej w drogę. W moim wieku BH ma tą zaletę że jeśli coś wykryje to nie trzeba głęboko kopać :-)

Pozdrawiam
Napisano
Do Raneda.
Przepraszam, że uraziłem , ale to była reakcja na odpowiedzi jakie otrzymałem - jakie były, każdy widzi !
Co do używania Tesoro Silver, to przyznaję, że jestem z niego bardzo zadowolony ! Używając go , około trzech sezonów, trafiłem kilkadziesiąt odznaczeń, mnóstwo monet, o innych reliktach nie wspomnę. Zapewne zauważył Pan, że zdiąłem go z Allegro. Postanowiłem go zatrzymać dla siebie, ale zmieniając profil poszukiwań, zmuszony jestem zmienić sprzęt. Padło na Tejona i stąd moje pytania, które ciągle są aktualne.
Wiem, że nie ma to 100% przełożenia na zasięgi w gruncie, ale zależy mi na teście w powietrzu z monetami :
1 i 2 PLN
1/12 część talara /srebro/
nieśmiertelnik
klamra I W Ś - mosiądz
Na koniec powiem, że mam dylemat!
TEJON czy GARRETT 1500 GTI.
Pozdrawiam - woojec-
Napisano
Nie mam obecnie Tejona na stanie (będzie za parę dni) nie mogę więc sprawdzić zasięgu ale podam na inne monety:
boratynka - 26 cm w Dyskryminacji i 29 w All Metal
rubel 36 cm srebro 35 cm w dyskryminacji i 40 cm w All Metal
hełm - 95 cm
maks - 1,7 m
Pierwszy użytkownik Tejona w Polsce o nicku Kiers podawał na forum zasięg na 2 zł w All Metal 40 cm, czyli tak samo jak ja na rubla.
wiciu_r Twoje podejście jest jak najbardziej zdrowe, ja też potępiam materialne podejście do poszukiwań i sprzedawania fantów, niemniej jednak przy obecnych kosztach benzyny chciałbym aby wyjazd się przynajmniej zwrócił, a nie zawsze tak jest. Pomaga w tym bardzo silny wykrywacz, bowiem wiadomo, że w miejscach oczywistych prawie wszystko z głębokości do 20 cm zostało już wyciągnięte.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam,
proponuję poprosić o opinię Wicja1, który - na podstawie moich kontaktów - jest człowiekiem uprzejmym i życzliwym, zaliczył już wiele wykrywaczy, ma wg Raneda zapierające dech" osiągnięcia, a przede wszystkim chodzi z Tejonem bodaj od czerwca br. Wcześniej na forum były jego posty na temat Tejona.
Poza tym - z moich obserwacji na forum - dobrego sprzętu na ogół nikt nie chwali, tak jak nie chwali się szczególnie cennymi znaleziskami.
Pozdrawiam,
SZZ
Napisano
W przypadku Raneda jest to nachalna reklama.
Wszyscy źle się posługują wykrywaczami, gdyż są małymi chłopcami /oprócz tych, którzy zaopatrzyli się w sprzęt Tesoro/, inne wykrywki to szajs itp.
Raned, wyluzuj.
Jestem ciekaw, czemu Bocian nie reaguje na uporczywe, komercyjne teksty Raneda.
Napisano
Sorry, Bocian, do tej pory nie reagowałem, ale uważam, że teraz Raned przegiął w demonstracji swojej pogardy i /mniemanej/ wyższości nad użytkownikami innego niż (-) sprzętu.
Jeszcze raz SORRY
pozdrawiam wszystkich /prawie/
Napisano
Staram sie nie ingerować aktualnie w dziale sprzęt poszukiwawczy gdyż obojętnie co nie napiszę lub usunę jakiś post to dostaję sporą ilość e-maili od producentów/dustrybutorów sprzętu z pretensjami że ten powiedział to a tamtem co innego i że ten reklamował coś ukrycie a drugi, tego usunąłem a tego nie ...

Normalnie piaskownica dla dzieci.

Dlatego chyba najlepszym sposobem jest aby użytkownicy wyciągneli wnioski samodzielnie również na podstawie kontaktu z osobami produkującymi/sprzedającymi sprzęt do poszukiwań.
Natomiast będę ingerował w przypadku sprawdzonego i potwierdzonego sygnału o jawnej reklamie, poradach" pod innymi nickami i udostępnianiu" przez te osoby własnych komputerów innym osobom do pisaniu peanów na temat ich oferty.
Napisano
Cholera,ale przegapiłem!!
A tylko z tego powodu,że miast śledzić forum w pracy,zabrałem Tejona pod pachę i ruszyłem w teren.Nie mam w tej chwili czasu na obszerniejsze opinie dotyczące Tejona,zobaczę jak się rozwinie temat do jutra :)
Ale wykrywacz jest super,strojenie jest do nauczenia,ma może ze dwie drobne wady,proszę mnie nie pytać jakie,raz było to już przerabiane i forum się zagotowało :)
Pozdrawiam
wicja1
Napisano
Nie widzę reklamy z mojej strony, ktoś nieopatrznie coś napisał nieprawdziwego i wystąpiłem z obroną. Otrzymałem zapytanie o zasięgi więc odpowiedziałem. Nieumiejętność posługiwania się wykrywaczem występuje wśród wszystkich marek jak również samoróbek. Jako przykład podam gościa, który prosił mnie o ustawienie XLT Spectrum. Co z tego, że mu ustawiłem, skoro w innym miejscu wykrywacz będzie wymagał ustawienia zupełnie innego.
Nawiasem mówiąc obserwowłem również dwóch użytkowników Tejona, którzy posługiwali się nim w sposób niezgodny z moimi doświadczeniami.
Może uczestnik ... się przedstawi, skoro wie kim ja jestem, ponieważ dyskusja jest na nierównym poziomie a anonimowość to tchórzostwo.
Napisano
Dzięki!!
Panowie ! Poprosiłem tylko o odpowiedż na trzy banalne pytania. Padło wiele słów, niektóre bardzo gorące a konkretów związanych z prośbą - trochę mało !
Przyznam, że najbardziej zależało mi na opini kolegów, którzy posiadają i znają ten sprzęt. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się odezwie !
Do Raned-a
Jeżeli Pan może, to proszę wysłać mi charakterystykę, opisy w j.polskim na adres domowy.
Pozdrawiam wszystkich - woojec -

Napisano
Problem w tym, że spośród kilkudziesięciu użytkowników tego wykrywacza tylko jeden wypowiada się na tym forum. Inni albo nie otwierają tego forum, bądź są biernymi uczestnikam, czy ich takie dyskusje nie interesują, bądź po prostu nie mają dostępu do internetu.
woojec obawiam się, że nie znajdę Twojego adresu, musiałnbyś mi go jakoś przypomnieć, moje dane w dziale komercyjne" lub w Odkrywcy.
W przyszłym tygodniu zamieszczę precyzyjne pomiary na podane przez Ciebie przedmioty i pochodzę trochę z Tejonem w terenie.
Napisano
Z imienia, nazwiska i daty urodzenia ???
Pan się przedstawia jako Raned a ja jako (...) , to wszystko.
Mam tylko niejasne wrazenie że Pana uwagi dotyczące kwestii wykrywki są w Pańskich wypowiedziach w stosunku 40:60 wobec Pańskich wypowiedzi o innych wykrywkach i tematach, które nijak się się nie wiążą z pytaniem użytkownika w kwestii wykrywacza.
Napisano
Wracając do ręcznego strojenia.Fakt,że jest to dość trudna sztuka,zwłaszcza dla kogoś kto nie wojował nigdy z takim wynalazkiem.Gdy kupiłem Eldorado,byłem załamany na pierwszych wypadach.Najlepszymi znaleziskami były kamienie!Teraz jest już ok.
Podwójnej dyskryminacji na nic bym nie zamienił.A już na pewno nie na świecące w cały świat lampki w BH.
Tejon to sprzęt wymagający i nie wiem czy poznałem go po tym sezonie na 70%,wątpię.Ale z pewnością ma wspaniałe zasięgi,porównywalne do najlepszych/najdroższych :
wykrywaczy na świecie.
Napisano
Dzięki wicja 1 !!
Masz ciekawe doświadczenia, potraktuję je jako bodziec, aby się dobrze nauczyć mowy " Tejona, bo cosik mi się wydaje, że wstąpię do klubu posiadaczy T.T!
Z podwójną dyskryminacją jeszcze się nie spotkałem, znam to zjawisko jedynie z opisów. Myślę, że i w tej kwestii będę mógł prosić cię o pomoc. Mam jeszcze prośbę, jeśli możesz, to napisz, jak pracuje w all metalu, statyk z wiodącym?
Chętnie przyjmę wszystkie uwagi i spostrzeżenia dotyczące T.T.
Pozdrawiam - woojec-
Napisano
Podwójna dyskryminacja to bardzo przydatna rzecz.Ja ustawiam pierwszą na zakresie foil",drugą minimalnie wyżej.Dzięki temu można łatwiej określić czy to co jest pod sondą to np.monetka czy kawałek foli.Ale cały czas decyzja o tym czy kopać należy do ciebie.Jest to taki słuchowy wskażnik".Podobno powyżej zakresu foil" można przegabić jakieś drobne denarki.Pisali kiedyś o tym inni użytkownicy Tejona.Jeśli sygnał nadrugim dysku"zaniknie,a jest wyjątkowo piękny,wręcz monetarny,to można to zawsze sprawdzić i wykopać drania dla pweności.
Jeśli chodzi o All Metal to nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z poruszaniem się na tym zakresie.Tejon ma gigantyczny zasięg w tej funkcji i z pewnością znajdzie się nim rzecz głęboko zakopaną".Troszkę wymagające przyzwyczajenia jest to,że nie jest to tzw. rue all metal" czyli wymaga minimalnego(dosłownie) ruchu cewką.
Typowo na militariach byłem Tejonem raz,dość dawno temu.I prawdę powiedziawszy lekko mnie oszołomił.Za dużo sygnałów na raz(kulki od szrapneli to udręka)i z lekką zazdrością patrzyłem na kumpla ze Smętkiem.Myślę,że teraz będzie już lepiej :)
Pozdrawiam,
wicja1
Napisano
Tesoro nie trzeba reklamować, wystarczą opinie osób które je posiadaja najmniej jeden sezon .Śmieszą mnie opinie ludzi chcących widzieć w dobrym sprzęcie taki który będzie pokazywał tylko przedmioty wartościowe .
Napisano
Do .......
A ja myśle, i jestem pewien, że dobry sprzęt pokaże tylko coś warte przedmioty. I tak powinno być ....... .
Pozdrawiam - woojec -

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie