general1006 Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Napisano 30 Wrzesień 2004 jack18 wymiary pochłaniacza wys. 65mm, obwód 108mm
general1006 Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Napisano 30 Wrzesień 2004 nie obwód tylko średnica ma 108mm
jack18 Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 część twarzowa maski p.gazowej , moich wykopków jest taka sama jak na twoich fotkach, niestety nie udało mi sie ustalić jaki to model. pozdrowienia
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Witam.Mam kolegę któy pracowałsezonowo jaki kierowca przy exhumacjach mogiłwojennych.Przywłaszczanie sobie fantów poległych żołnierzy włacznie z bronią jest w tym środowisku czyms normalnym jak również odsprzedawanie ich po taniości" stałym kupcom ,zatem wszelkie dywagacje na ww. temat są bez sensu. Zjawisko to istnieje i istnieć będzie dopóki będzie zbyt na taki towar i niestety nic nie da się z tym zrobić.
jack18 Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 kolego karlos o jakiej ty broni mówisz? potrafisz czytać?
lain Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 to moze gwoli podsumowania,jezeli ktos bedzie na tyle mily i napisze.co w koncu zrobic?gdy zwloki sa nie do zidentyfikowania.po prostu zakopac i zostawic?wykopalem 5 dni temu,bylo przy nim 17 monet dunskich i niemieckich.bagnet na mausera z pochwa,kabura(chyba na ten bagnet)buty z metalowymi obcasami,(nie bralem ich oczywiscie)okulary,dziwne pudeleczko wielkosci zapalniczki z 1937 z czyms bialym w srodku,co dosc dziwnie pachnie,no i pelno lusek.troche mam teraz wyrzuty sumienia.zbliza sie swieto zmarlych a ja mam wrazenie ze sprofanowalem zwloki.to moj pierwszy wykopany szkielet.zastanawiam sie czy powiadomienie policji cos da?jest to w Gdansku.no i nie ma niesmiertelnika..:(
Boruta Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 To pudełeczko z proszkiem, to odkażalnik.Pozdrawiam
lain Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 hm.odkazalnik?czyli cos do maski gazowej?jak sama nazwa wskazuje chyba nie jest to trujace?prosze o odpowiedz bo mam to w domu.no i z boku to bylo obklejone tasma.tak zeby nie mozna bylo otworzyc?
wons Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Odkazalnik przeciw iperytowy - tabletki do rozpuszczania w wodzie i przemywania podrażnionych miejsc. Jak nieBędzieszich spozywał to raczej nie powinny zaszkodzić;)Ja mam ich ok. 400. w domu tzrymam tylko kilka reszta w piwnicy - jak jest ich duże skupisko to trochę waniają, ale jakoś mi nie zaszkodziły:)z pozdr. wons
barteks Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 Jeśli chcesz, mogę skierować Cię do faceta, ktory zajmuje sie ekshumacjami na terenie Pomora z ramienia Volksbundu.Mój numer 602294633.
zelig Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Te filtry + ryjki są od francuskiej maski w klimacie" maski ARS - czyli TC-38 (była najczęściej spotykana - Niemcy najłatwiej mogli ją ukraść).Być może są to jednak szczątki francuskiego żołnierza, który szedł nam na odsiecz w 39tym i padł na odrę.
lain Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 co to jest volksbund?jezeli sie z nimi skontaktuje to co oni zrobia?caly czas zastanawiaja mnie te dunskie monety od 1 ore do 2 kronor.byl w danii na wakacjach?
barteks Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Volksbund - w skrócie tak mówi się o Niemieckim Ludowym Związku Opieki nad grobami wojennymi.Dla nich, a przynajmniej dla tego, z którym jestem w kontakcie,liczą się tylko kości, nieśmiertelnik,rzeczy osobiste lub, ewentualnie,coś wskazującego na tożsamość.Przykrych konsekwencji nie musisz się obawiać.A taka moja własna opinia- chyba dobrze jest zrobic coś w kierunku tego, aby poległy żołnierz znalazł miejsce godnego spoczynku. Nieważne kim był.Może ktoś jeszcze na niego czeka...?
barteks Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 A co do monet. Ostatnio w masówce, gdzie bylo około 30 Niemców kilku też miło monety ze Skandynawii.Prawie wszyscy też mieli nieśmiertelniki.
general1006 Napisano 17 Grudzień 2004 Autor Napisano 17 Grudzień 2004 Witam wszystkich po kilku miesiącach walki o ekshumację szczątków żołnierza niemieckiego. Muszę wam powiedzieć, że wytrwałem do końca i moje starania nie poszły na marne. 11.12.2004r. doszło do ekshumacji szczątków. Zostaną one pochowane na jednym z cmentarzy wojskowych. Jeżeli ktoś znajdzie na terenie Opolszczyzny szczątki żołnierza niemieckiego chętnie pomogę załatwić ekshumacje.Kontakt na email: general1006@op.plJeżeli znajdziecie szczątki żołnierza zgłoście to i nie sprzedawajcie nieśmiertelników, będą one potrzebne przy identyfikacji. A tak na marginesie jak chcecie nieśmiertelnik może wam zostać zwrócony. Może to jednak troszkę potrwać, bo droga identyfikacji jest długa.pozdr.
Piorek Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Brawo General! Tak trzymac! Zeby wszyscy poszukiwacze byli tacy....PozdrawiamPiorek
bocian1 Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 general 1006-jak sądzę jesteś z Opolszczyzny ja też i cieszę się że niepołakomiłes się na pare nekrofantów a sprawę poprowadziłes do końca BRAWO BRAWO
Benny Hill Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 general, czy dowiedziales sie co nieco o tym policjancie?Imie,nazwisko,stopien?Gratuluje i pozdrawiam
general1006 Napisano 17 Grudzień 2004 Autor Napisano 17 Grudzień 2004 Procedura wygląda tak: szczątki są wydobywane od stycznia do listopada (sezon). Na koniec tego miesiąca są chowane na cmentarzach. Szczątki znalezione przeze mnie były ekshumowane w grudniu więc można powiedzieć po sezonie więc będą zaliczone na przyszły rok. Kiedy nieśmiertelnik trafi do Berlina zacznie się szukanie rodziny( rodzina dostanie list o znalezieniu zaginionej osoby). Jeżeli chodzi o informacje o tym policjancie to na pewno coś mi napiszą jak rozszyfrują nieśmiertelnik (jest to kwestia czasu). Istnieje możliwość ustalenia wzrostu z dokładnością do 0,5cm. pozdr.bocian 1 masz gg ?
bocian1 Napisano 18 Grudzień 2004 Napisano 18 Grudzień 2004 general 1006- gg nie mam ale zawsze e-mail- ankuka12@op.pl ,jestem K-Koźla.W nowym sezonie wybieram się w okolice Skorogoszczy.
Huball Napisano 21 Listopad 2011 Napisano 21 Listopad 2011 Zatem jak zakonczył sie ten temat po tylu latach- ustalono kim był ów gość i co tu robił oraz jego jednostke ?Pozdr.
morfeusz27 Napisano 21 Listopad 2011 Napisano 21 Listopad 2011 Witam, podłączę się pod wątek. Moja przygoda z fundacją POMOST trwała ok. 2-3 miesięcy, szybka reakcja, ekshumacja - miałem namiar na mogiłę dwóch niemieckich żołnierzy, nie kopałem z oczywistych względów. Pochowani mieli nieśmiertelniki, resztki umundurowania itp. Potwierdziłem wiejską legendę, czekam na meila z jakiej jednostki pochodzili. Niestety nie byłem przy samej ekshumacji, ale fundacja bardzo szybko załatwiła z Urzędu Marszałkowskiego zgodę w tym od nadleśnictwa. Obecnie mam 100 procentową mogiłę rozstrzelanych niemców przez rosjan, świadek naoczny przed śmiercią spisał wszystko na kartce, dołączył plan. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Miejsce o tyle nietypowe,że do nie namierzenia przez hieny, egzekucja była w nocy.
grzeb Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 AKTUALNOŚCI LOKALNE" ze Złotowa z sierpnia 2010 r.
huk 100 Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 jakie to romantyczne .... ci co zostali rozstrzelani rozstrzeliwali nie tylko w nocy ale rano w dzień i w nocy proszę o tym pamiętać jak będziecie pisać jak to człowieczeństwo upada i jakim to trzeba być w porzo obywatelem i że każdemu należy się pochowek i takie tam jeszcze .....,więcej sensacji przynosi odkrycie szczątków niemieckich jak rosyjskich i polskich zresztą wielu tych ostatnich nie będzie miało nigdy żadnych mogił -pozdro
damian. Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 Ja się zastanawiam, czy kiedykolwiek polscy żołnierze pochowani w zbiorowych mogiłach doczekają się lepszego upamiętnienia niż lakoniczne: Nieznani żołnierze polegli w wojnie obronnej 1939"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.