Skocz do zawartości
  • 0

Klamra Napoleońska

2A

Pytanie

Napisano

Witajcie,
Utarczka z Prusakami i 200 lat potem klamerka (tzn.wczoraj:). Na skórce widać resztę białego lakierowania. Od jakiego elementu wyposarzenia pochodzi? Pas do ładownicy przez pierś czy do torby jakowejś?
Dzięki i podro :)

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...i jeszcze jedna, więcej skórki i lakieru.Czy ktoś ma ikonografię z taką klamerką na piersi? Dzięki :)

Napisano
Czy to nie jest pruska od szabli lub kordzika przypadkiem?
Pozdrawiam
Napisano

Witam.Piękna sprawa.Zawsze chciałem trafić coś napoleońskiego i trafiło sie.Prosze oczywiście o potwierdzenie.Czy teoria o której pisał kol.2A,o zastosowaniu jest trafna?(czyli sprzączka do paska przez pierś)

Napisano
wiem ze byly takie i pruskie i napoleonskie, roznily sie tym, ze jedna miala glowiki w poziomie, a jedna w pionie.

jednak ta chyba jest napoleonska, bo co by tam prusacy robili :>
Napisano
Jest po Francuzach, na pewno ale od czego. Prusacy co mieli i gdzie robić ? Bili się z Francuzami po rosyjskiej stronie.
Napisano
Klamry mają 7cm dł. oraz 2,5cm szerokości. Wiele rapci u kordów jest zdobionych podobnymi klamrami, także sowieckie z tym iż w miejsce lwich głów, są tam typowe dla tego okresu symbole. To 'słuszna linia' jesli chodzi o pomysł tuny ale te są wiele wcześniejsze. Może to klamry od 'chrancuskich' rapci ?
Napisano
Bazując na tej stronie ta moja to Napoleonska

http://wolneforumgdansk.pl/viewtopic.php?p=12375

przedostatnie 2 obrazki

spojrzcie na zakrzywione usta lwów, w pruskich byly proste (ciekawe czy to dobry trop ?)
Napisano
Witam.
Odświeżam z tego tytułu, że trafiłem klamrę jak wyżej Kilgore oraz Tasiek. Proszę fachowców od tego tematu, może coś więcej danych na temat w/w klamerek.
Pozdrawiam. tadziu
Napisano
Te klamry były robione po całej Europie w nieskończonej liczbie minimalnie różniących się wzorów.Z jednej i tej samej wytwórni jechały do Francji,Bawarii, Prus itd.
Napisano
Dzięki Graudenz 18.
To wszystko to już wyczytałem.
Liczę, że od ostatniego wpisu z 2008 roku ktoś" może coś więcej na ten temat się dowiedział i podzieli się swoją wiedzą.
Pozdrawiam serdecznie i oczekuje na jeszcze. tadziu
Napisano

Witam.
Ta klamerka została znaleziona na Suwalszczyźnie. Nie było w tym miejscu bity w okresie napoleońskim. Czy macie może jakieś rysunki żołnierza napoleońskiego z takimi klamerkami? Co ciekawe we wszystkich zachowały się resztki pasków. Na mojej widać też pozostałości złocenia. Zwróccie uwagę że każda z klamerek jest inaczej wykonana. pozd

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie