meserek Napisano 13 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2004 WitamPoszukuje jakichkolwiek informacji dotyczących tego czołgu, którego jeden egzemplarz znajdował się w Polsce przed II WW. ( za książką Wrzesień 1939 - pojazdy Wojska Polskiego" A.Jońca ).Interesują mnie przede wszystkim informacje o jego uzbrojeniu ( karabiny czy działko) oraz malowanie.Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoncaA Napisano 13 Wrzesień 2004 Share Napisano 13 Wrzesień 2004 Pierwsze com zrobil to znurkowanie w papiery, ale pudlo, zdjec nie znalazlem. A z pewnoscia mam i nikt mi ich nie wyprowadzil". Znajda sie, juz nawyklem, za jakis czas, w zupelnie innym niz mi przychodzi do glowy miejscu. Przepraszam - wiec z pamieci: Dluga lufa (wiec pewnie 37), jednolita barwa bez nijakich plam, zadnych znakow, numerow i symboli. Barwa - zdjecie cz.-b, ale nie dalbym glowy, ze czolg jest zielony czy khaki, wygladalo to na cos jasniejszego. Nie wiem i nie bede teraz sprawdzal jak mogli wlosi malowac czolgi fabrycznie - ale bym sie nie zdziwil, gdyby na jasnoszaro. Czolg nówka, bez zadnych zewnetrznych sladow eksploatacji. Mialogon". To tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Fiat uzbrojony w armatę 37 mm pojawił się we Włoszech w 1928 lub 1929 roku. Wcześniej to były dwa karabiny maszynowe. To kiedy go Polacy zakupili ? Na przełomie lat dwudziestych i trzydziestych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meserek Napisano 28 Październik 2007 Autor Share Napisano 28 Październik 2007 Odkopuję stary temat, bo kilka dni temu wpadł w moje ręce wakacyjny numer Militariów XX wieku" a w nim artykuł o Renaultach FT-17 w Wojsku Polskim. Na jednym ze zdjęć widać następujący czołg:http://img153.imageshack.us/img153/8472/fiat3000qi4.jpgPodpis zdjęcia jest następujący: Awaria na brodzie wodnym.Ćwiczenia 1 baonu pancernego z Poznania. Listopad 1927".Czołg na zdjęciu dokładnie odpowiada ysopisowi" Fiata 3000. Koło napędowe, ogniwa gąsienicy, tłumik z lewej strony kadłuba, charakterystyczny ogon.Czołg poza tym jak widać pomalowany jest w łaty. Czyżby to właśnie był ten jedyny, polski Fiat 3000 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 28 Październik 2007 Share Napisano 28 Październik 2007 Dzięki Meserek to Fiat 3000. Kartonowy model tego czołgu wypuścił Answer" w 2003 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 28 Październik 2007 Share Napisano 28 Październik 2007 Meserek gratuluje spostrzegawczości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 25 Wrzesień 2013 Share Napisano 25 Wrzesień 2013 A czy wiadomo w którym roku, w jakich okolicznościach zakupiono ten czołg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 3 Październik 2013 Share Napisano 3 Październik 2013 Rzekomo dopiero latem 1931 roku. Ta decyzja była nieco dziwna, biorąc pod uwagę przestarzałość konstrukcji. Chociaż, podczas prób osiągał prędkość nawet 25 km/h na szosie (za K. Stepanem). Ale nie wiadomo na podstawie dostępnych materiałów, jaki to model. Na zdjęciu w Militariach (od tyłu) widać drzwiczki centralnie z tyłu wieży, co sugeruje, że był to czołg uzbrojony w 2 km-y (model 21). Model 30 z działkiem miał drzwiczki po lewej stronie tyłu wieży, a gdyby wieża była obrócona nieco w lewo, to z kolei powinno być widać długie działko. Z drugiej strony, skośne osłony zawieszenia są typowe dla modelu 30 z działkiem. Może, biorąc pod uwagę późne dostarczenie, to jakaś propozycja eksportowa, z nowym zawieszeniem, ale km-ami? Lub może był nieuzbrojony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 3 Październik 2013 Share Napisano 3 Październik 2013 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 4 Październik 2013 Share Napisano 4 Październik 2013 Może zakup czołgu miał związek z próbami modernizacji FT-17? Chciano zapoznać się i przetestować rozwiązania zastosowane przez włochów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 4 Październik 2013 Share Napisano 4 Październik 2013 Też tak myślę. Produkcja Fiata 3000 z armatą rozpoczęła się w 1930 roku czyli zakupiono prawdopodobnie nowo powstałą wersję pojazdu. W tym czasie trwały próby podniesienia wartości bojowej renówek... m.in eksperymenty z wz.31 czy wz.32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 4 Październik 2013 Share Napisano 4 Październik 2013 A w której ze swoich publikacji Kamil Stepan wspomina o Fiacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 4 Październik 2013 Share Napisano 4 Październik 2013 Na razie chyba w żadnej, ale informacja jest od niego (oparta na sprawozdaniu z prób). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 Coś z datą pozyskania jest nie tak! Tutaj fotka czołgu z NAC z datą zdjęcia kwiecień 1927. http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/74805/983144d48122b18c8e642bf463e9fac5/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 3 Luty 2014 Share Napisano 3 Luty 2014 Z podpisem też coś jest nie tak (Renault FT-17 ;-) , więc nie dałbym sobie ręki uciąć za prawidłowość daty, którą NAC ma w opisie zdjęcia (bo przecież tego nie weryfikują). Tym bardziej, że wyżej to zdjęcie było opisane jako listopad 1927. Sam swoją drogą napisałem maila do Bundesarchivu, że jedno z ich zdjęć jest młodsze o ponad dekadę, niż opisali (załadunek lokomotyw dla ZSRR).Próby Fiata były prowadzone w okresie od 20 VII do 8 VIII 1931 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 28 Sierpień 2014 Share Napisano 28 Sierpień 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 28 Sierpień 2014 Share Napisano 28 Sierpień 2014 Strona z wydawnictwa Album obrazków Żołnierza polskiego " z 1934 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mi.Der Napisano 29 Sierpień 2014 Share Napisano 29 Sierpień 2014 Dzięki. Tak jak podejrzewałem, bez uzbrojenia... :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 30 Sierpień 2014 Share Napisano 30 Sierpień 2014 Uzbrojenie , może testowano oddzielnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 6 Wrzesień 2014 Share Napisano 6 Wrzesień 2014 Zagadką dla mnie jest dlaczego szukając pomysłu na wzmocnienie potencjału szybko tracących wartość bojową ‘renówek” zakupiono we Włoszech starszą wersję Fiata? Przecież od roku w produkcji był Fiat 3000 wz 30. Prawie 10 lat nowszy.Co ciekawe bazujący jak mniemam na dokumentach Rafał Białkowski pisząc tekst „ Pancerne i motorowe związki taktyczne w Wojsku Polskim w latach 1926-1936. Koncepcje i realizacja” wspomniał o testach czołgu Fiat 3000B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.