Gość Napisano 5 Wrzesień 2004 Napisano 5 Wrzesień 2004 Będąc dziś u znajomych we wsi Blizna gdzie byl poligon V-1,V-2 dostalem talerz niemiecki z napisem pod spodem SS - Reich 1940 oraz producent bauscher weiden !!Czy napis dotyczy formacji SS Das Reich ???? Proszę o opinię
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 Pewnie ,że warto! W samej korespondencji mogą być ciekawe rzeczy!
kucek Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 ariks mozesz napisac jaki to talerz? płaski czy głęboki? 100% pochodzi z Heidelager, oprócz takich napisów widziałem SS Reich Bohemia, czyli wyprodukowany w Czechach (mam taki talerz głęboki), następnie kubek: Rosenthal swastyka i wokół niej napis: MODELL DER AMTES, (coś nieczytelnego) DER ARBEIT, i pieczątka Elgentum der Waffen SS. Oraz kwadratowa miska z napisem Waffen SS. Oprócz nich widziałem jeszcze kilka ale nie pamiętam już co tam było.W każdym razie nie ma nic wspólnego z dywizją Das Reichpozdrawiamkucek
Gość Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Pomsee po czym sądzisz iz ten tależ należał do jednostki SS Raich ''Das Raich'' apropo na allegro również widziałem identyczną połowę talerza za 30 zł znalezionego k/Dębicy a wiec tam gdzie w Pustkowiu stacjonwało wiele jednostek SS.Sądze że takich paiątek jest jeszcze dużo w domach ponieważ do dzis jest to przydatne i użyteczne !!
Gość Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 Kucek talerz byl na allegro w opcji kup teraz za 30 zł chyba w dziale wyposarzenie niemieckie pół talerza nie wiem czy ktoś to kupił facet pisał ze ma to z okolic Dębicy a wiec nasz teren nie i wiadomo skad !!! Zobacz moze jeszcze jest
kucek Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 Właśnie rejestruje sie do tego forum i szukam mejla do tego gościa.Dodam ze w sobotę byli u mnie goście z Niemiec, 2 Niemców i 1 Czech. Okazało się ojciec jednego z nich był w Heidelager w służbie kartograficznej. Pokazałem im co zostało po poligonie, na Bliznę nie chcieli jechać...Dzięki serdeczne bjar_1!!kucek
kucek Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 He he... ktoś rzeczywiście sprzedaje pół talerza, a na dodatek jest dwóch chętnych na tą skorupe. A ja głupi nie zbierałem takich śmieci...kucek
Gość Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Na 99 % tak moze bede iał inne graty zSS bo jedna z tych sobóbktóra juz nie żje ponoć miała takie rzeczy w domu, ale musze to sprawdzic
Gość Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Talerz jest glęboki, cieżki dostłem go na Bliźnie ale jak mi mówiono znajdowal się w Ostrowie !
kucek Napisano 6 Wrzesień 2004 Napisano 6 Wrzesień 2004 Ale na pewno pochodzi z Pustkowa z poligonu SS Heidelagerkucek
kucek Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 pomsee - ale na talerzu jest SS Reich a nie Das Reich. Interesuje się historią Heidelager i jeszcze nie znalazłem śladów bytności tej dywizji na poligonie. Pozatym takich talerzy spotyka się najwięcej (w Pustkowie), trudno więc z tego wysnuć wniosek że talerze były a dywizja nie. Chociaż u kumpla widziałem resztki talerza Luftwaffe znaleziony w HL!ariks - 30zł za pół talerza??? czy dobrze zrozumiałem twój poprzedni post? nie wiesz czy ktoś go kupił?pzdrkucekps niektóre takie pamiątki służą np do karmienia psa, albo świń...;-))
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 Na niemieckim forum dyskusyjnym znalazłem fotkę z kartką pocztową ,wysłaną z Waszego poligonu...
pomsee Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Jezeli Twoj talerz jest sygnowany SS Reich to z pewnoscia nalezał do wyposazenia tej jednostki. Np. kantyny oficerskiej.
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 I zbliżenie...Koleś był w 'Stammkompanie/SS-Gren.Ausb.u.Ers.Btl.33'.pzdrbjar_1
Mirosław Jastrzebski Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Firma Bauscher Weiden produkowała na potrzeby SS i nie tylko porcelanę. Talerz, który znalazłeś należał do serii pt SS- Reich 1940. I to wszystko. Dywizja SS Das Reich", nie jeżdziła po Europie z własnym kredensem" i nie miała własnej, frontowej wytwórni porcelany.
kucek Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 Kurcze gość mieszkał na ringu III !!! (ja ring IV). Zdaje się że to estończyk - Estland. To by się nawet zgadzało z informacjami które mam na temat estońskiej brygady.bjar_1 mógłbyś podać mi adres tego forum? były jakieś inne informacje na temat Heidelager?dziękikucekps. dyskusja troche odbiegła od tematu ale może ariks się nie obrazi
Mirosław Jastrzebski Napisano 8 Wrzesień 2004 Napisano 8 Wrzesień 2004 Czy widzieliście talerze z napisem SS Leibstandarte Adolf Hitler, SS Totenkopf, SS Prinz Eugen? Jeżeli tak, to teza Pomsee jest wielce prawdopodobna.
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 Zwróć uwagę także na te szpargały - naszywka w kolorach narodowych i blaszka...
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 SS-Gren.Ausb.u.Ers.Batl.33! Pewnie należały to tego samego zawodnika ,co wysyłał te karty.Koleś rzeczywiście z Estonii.bjar_1
bjar_1 Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 I jeszcze coś. Koleś który wstawiał te foty jest z Estonii ,napisz maila i niech Ci zrobi skany korespondencji.bjar_1
Gość Napisano 5 Wrzesień 2004 Napisano 5 Wrzesień 2004 Będąc dziś u znajomych we wsi Blizna gdzie byl poligon V-1,V-2 dostalem talerz niemiecki z napisem pod spodem SS - Reich 1940 oraz producent bauscher weiden !!Czy napis dotyczy formacji SS Das Reich ???? Proszę o opinię
Pytanie
Gość
Czy napis dotyczy formacji SS Das Reich ???? Proszę o opinię
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.