Skocz do zawartości
  • 0

talerz SS ????

Gość ariks

Pytanie

Napisano
Będąc dziś u znajomych we wsi Blizna gdzie byl poligon V-1,V-2 dostalem talerz niemiecki z napisem pod spodem SS - Reich 1940 oraz producent bauscher weiden !!
Czy napis dotyczy formacji SS Das Reich ???? Proszę o opinię

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ariks mozesz napisac jaki to talerz? płaski czy głęboki? 100% pochodzi z Heidelager, oprócz takich napisów widziałem SS Reich Bohemia, czyli wyprodukowany w Czechach (mam taki talerz głęboki), następnie kubek: Rosenthal swastyka i wokół niej napis: MODELL DER AMTES, (coś nieczytelnego) DER ARBEIT, i pieczątka Elgentum der Waffen SS. Oraz kwadratowa miska z napisem Waffen SS. Oprócz nich widziałem jeszcze kilka ale nie pamiętam już co tam było.
W każdym razie nie ma nic wspólnego z dywizją Das Reich
pozdrawiam
kucek
Napisano
Pomsee po czym sądzisz iz ten tależ należał do jednostki SS Raich ''Das Raich'' apropo na allegro również widziałem identyczną połowę talerza za 30 zł znalezionego k/Dębicy a wiec tam gdzie w Pustkowiu stacjonwało wiele jednostek SS.

Sądze że takich paiątek jest jeszcze dużo w domach ponieważ do dzis jest to przydatne i użyteczne !!
Napisano
Kucek talerz byl na allegro w opcji kup teraz za 30 zł chyba w dziale wyposarzenie niemieckie pół talerza nie wiem czy ktoś to kupił facet pisał ze ma to z okolic Dębicy a wiec nasz teren nie i wiadomo skad !!! Zobacz moze jeszcze jest
Napisano
Właśnie rejestruje sie do tego forum i szukam mejla do tego gościa.
Dodam ze w sobotę byli u mnie goście z Niemiec, 2 Niemców i 1 Czech. Okazało się ojciec jednego z nich był w Heidelager w służbie kartograficznej. Pokazałem im co zostało po poligonie, na Bliznę nie chcieli jechać...
Dzięki serdeczne bjar_1!!
kucek
Napisano
He he... ktoś rzeczywiście sprzedaje pół talerza, a na dodatek jest dwóch chętnych na tą skorupe. A ja głupi nie zbierałem takich śmieci...
kucek
Napisano
Na 99 % tak moze bede iał inne graty zSS bo jedna z tych sobóbktóra juz nie żje ponoć miała takie rzeczy w domu, ale musze to sprawdzic
Napisano
Talerz jest glęboki, cieżki dostłem go na Bliźnie ale jak mi mówiono znajdowal się w Ostrowie !
Napisano
pomsee - ale na talerzu jest SS Reich a nie Das Reich. Interesuje się historią Heidelager i jeszcze nie znalazłem śladów bytności tej dywizji na poligonie. Pozatym takich talerzy spotyka się najwięcej (w Pustkowie), trudno więc z tego wysnuć wniosek że talerze były a dywizja nie. Chociaż u kumpla widziałem resztki talerza Luftwaffe znaleziony w HL!
ariks - 30zł za pół talerza??? czy dobrze zrozumiałem twój poprzedni post? nie wiesz czy ktoś go kupił?
pzdr
kucek
ps niektóre takie pamiątki służą np do karmienia psa, albo świń...;-))
Napisano
Firma Bauscher Weiden produkowała na potrzeby SS i nie tylko porcelanę. Talerz, który znalazłeś należał do serii pt SS- Reich 1940. I to wszystko. Dywizja SS Das Reich", nie jeżdziła po Europie z własnym kredensem" i nie miała własnej, frontowej wytwórni porcelany.
Napisano
Kurcze gość mieszkał na ringu III !!! (ja ring IV). Zdaje się że to estończyk - Estland. To by się nawet zgadzało z informacjami które mam na temat estońskiej brygady.
bjar_1 mógłbyś podać mi adres tego forum? były jakieś inne informacje na temat Heidelager?
dzięki
kucek
ps. dyskusja troche odbiegła od tematu ale może ariks się nie obrazi
Napisano
Będąc dziś u znajomych we wsi Blizna gdzie byl poligon V-1,V-2 dostalem talerz niemiecki z napisem pod spodem SS - Reich 1940 oraz producent bauscher weiden !!
Czy napis dotyczy formacji SS Das Reich ???? Proszę o opinię

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie