Skocz do zawartości

Czy są wśród was byli lub czynni harcerze?

SZZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!Jako harcerz brałem kiedyś udział(83r.VII klasa podstawówki) w rajdzie do Tuczna i oczywiście na Górę Wisielczą w Strzalinach.Z racji tego że znałem teren(starszy brat pracował w zajeżdzie Dobrawa w Tucznie i spędziłem tam łącznie 2 miesiące wakacji)szedłem na czele całej kolumny harcerzy jako przewodnik.To było przeżycie!I tak na marginesie-nie wiedziałem jeszcze wtedy,że na spacer"w takim terenie wykrywacz nie końiecznie był potrzebny.Do lasu chodzilo się Tylko na grzyby,a termin złomiarz"był jeszcze nie znany.
  • Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Czuwaj!
ZHP przy SP10 Olsztyn 1986-1989
ZHR 5 ODH Dakota i 5 ODH Kamikaze 1990-2002
pwd. H.O.
Teraz niestety w rezerwie.
Wspaniała szkoła życia i umiejętności - procentuje do dziś. Wojsko przy tym to cienizna - sprawdzone empirycznie.
Napisano
1989-2001 podharcmistrz, Harcerz Rzeczypospolitej, drużynowy 20 Swarzędzkiej Drużyny Harcerskiej Commando im. 1 Samodzielnej Kompani Komandosów, specjalność proobronna.
Napisano
CZUWAJ!!!
Komendant Hufca Nidzica ZHP
17 lat pracy w związku
stopień harcerski - Harcerz Orli
stopień instruktorski - podharcmistrz (kończę próbę na harcmistrza)

pozdrawiam wszystkich harcowników
Napisano
Drużynowy 9DHLGD im Żwirki i Wigury " w harcerstwie 30 lat i dalej ciągnę . Harcerstwo to wielka przygoda i dyscyplina własna . zaszczepia w człowieku ziarno do szukania i dowiadywania się o wszystkim a w szczególności o zamierzchłej , minionej nie zawsze bohaterskiej .
  • 5 months later...
Napisano
No oczywiśce że są ;)
Jestem przybocznym w 44 jaworskiej druzynie harcerskiej żagiew" mam za sobą 3 lata ciężkiej pracy ;)
Ale się opłaciło ;)
CZUWAJ!
Napisano
A czy ty kolego Hombre1 należałeś do Harcerstwa? I czy okres kiedy należałeś miał wpływ na ukształtowanie się Twojej świadomości i wybór poszukiwań jako hobby?
Pozdrawiam
Napisano
tak,wiem,niestety.Byłem na pogrzebie na powązkach.
pierwszy kontakt z 31 miałem w 2002 bodajże.
i obozy w Gołubiu Kaszubskim..
byłeś tam może,nad jeziorem?
pozdro
Napisano

kurczę,,wtedy to mnie na świecie jeszcze nie było..
eh.Oporka" szkoda,miał niewiele ponad 50.
moje lata to 02-05,potem wybrałem hufiec wrocław i obozy specjalnościowe łącznośći.
pozdro

• 6 years later...
Napisano
Ech, to były czasy! Te obozy, ogniska, zloty i erotyczne przygody z harcerkami. Harcerzem jest się całe życie, chyba że was ktoś zwolnił z przysięgi. Ja byłem w trzech drużynach, ale to było tak dawno że zapomniałem w jakich. Ogólnie było super.
Napisano
Byłem i zuchem, i harcerzem...

Ale to w czasach krwiożerczego reżymu i w tym podobno nie-hallo harcerstwie.

Na swoją obronę napiszę, że młody i głupi byłem...
I, że mnie wyrzuci za tzw wybryk chuligański"- w sumie, to może powinienem jako kombatant się gdzieś zwrócić?

Udało mi zaliczyć kilka rewelacyjnych obozów harcerskich- jest co wspominać.

Jakiś czas temu, chciałem starszego Szkodnika namówić, ale -stety lub nie, nie dał się przekonać.
Napisano
Habda- ja chciałem cymbała do harcerstwa przyciągnąć...

Ale nie przewidziałem w tym sprytnym (?) gry-planie oporu materii- uznałem, że nic na siłę, wszystko młotkiem i dałem sobie luz.

Obozy super wspominam- miałem np okazję ponad miesiąc na Krymie w Artku ( czy Artek'u- cholera wie, czy to się odmienia ).
Napisano
Sonic,ja dawno we Wrocku nie mieszkam i nie wiem jak tam bawią się harcerze",ale u mnie wygląda to tak:

http://pl-pl.facebook.com/Harcerska-Organizacja-Wychowawczo-Patriotyczna-Cichociemni-225175354190096/
Napisano
Harcmistrz, instruktor od 1994 roku, były komendant hufca. W mojej mieścinie mamy ponad 700 harcerzy i wszyscy mają się dobrze. Komórki na biwakach i obozach zabieramy, na co rodzice nawet przyklaskują, więc nie jest chyba aż tak źle ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie