Skocz do zawartości
  • 0

niemieckie lornetki

danieloff

Pytanie

Napisano
Czy wiecie, jakich modeli lornetek używała armia niemiecka? Jak były sygnowane, moze ktoś ma jakieś fotki? Jak wyglądały futerały? Czy oficerowie mogli uzywać modeli nieregulaminowych? Niedawno odkupiłem od gościa sprawną w 100% lornetkę Carl Zeiss. Transakcja miała miejsce na Ukrainie a koleś twierdził,że była używana przez niemieckiego oficera (trofiejna). Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdr.
Daniel

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy wiecie, jakich modeli lornetek używała armia niemiecka? Jak były sygnowane, moze ktoś ma jakieś fotki? Jak wyglądały futerały? Czy oficerowie mogli uzywać modeli nieregulaminowych? Niedawno odkupiłem od gościa sprawną w 100% lornetkę Carl Zeiss. Transakcja miała miejsce na Ukrainie a koleś twierdził,że była używana przez niemieckiego oficera (trofiejna). Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdr.
Daniel
Napisano
Moja ma napis:
DIENSTGLASS
64/H (lub coś podobnego, nie pamiętam i numer).
Z drugiej strony powinna mieć ozn. kodowane producenta (późniejsza), lub pełna nazwę firmy (wczesna).
pozdro
Napisano
Witam.
Regulaminy regulaminami ,a noszono to co noszono.
Oto moja:
strona lewa:BINOCULAR
M3
6X30
strona prawa:WESTINCHOUSE
1943 H.M.R.
Z tą lornetką wiąże się ciekawy kawałek histori mojego regionu.Kupiłem ją od starszego człowieka który w czasie wojny był nastolatkiem.Pamięta żołnierza niemieckiego który miał wszystkiego dosyć"i przyszedł do ich domu po cywilne ubranie.Mundur spalił pod blachą kuchni ,a w zamian zostawił lornetke.Więcej go nie widzieli.
Czyli używano również zdobycznych angielskich.
Napisano
Chyba regulaminowe były dwa typy lornetek :

- 6 x 30
- 10 x 50.

Ta pierwsza noszona była w ebonitowym etui ,lornetki produkowało kilkannaście fabryk m.in. koncern Carl-Zeiss".

pzdr

bjar_1

Napisano
Sygnatury na moim egzemplarzu:
lewy okular:
CARL ZEISS
JENA
prawy okular:
MARINEGLAS
56027
6X
Futerał skórzany, podobno była używana przez niemieckiego oficera na Krymie.
Napisano
Te oznaczenie MARINEGLAS" poza przeznaczeniem lornetki jako morskiej moze oznaczac tez techniczne roznice budowy np. wspolczesne lornetki morskie produkowane przez niektore firmy japonskie maja korpus lornetki wypelniony mieszanka azotu i gazow szlachetnych o cisnieniu wyzszym niz atmosferyczne, soczewki z powloka przeciwmglowa oraz niektore modele sa nietonace.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie