Skocz do zawartości
  • 0

zagadka - co to za ciężarówka

pająk

Pytanie

Napisano

Może ktoś zgadnie - czym kiedyś była ciężarówka, widoczna na zdjęciu w dużym stopniu skundlenia. Oryginalne jest tylko podwozie i atrapa chłodnicy. Reszta to radosna twórczość z wykorzystaniem blach chyba od Stara.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na pierwszym planie resztki oryginalnej kabiny. Mała podpowiedź: ciężarówki takie służyły w Wehrmachcie, firma produkowała również transportery opancerzone.

Napisano

Zupełnie kosmiczna nadbudówka. Swoją drogą silnik musiał być niezły, jeśli uciągnął taką budę załadowaną. Ostatnio była w niej pasieka, obecnie służy za skład desek.

Napisano

Zdjęcie ostatnie - z wnętrza. Widać fragment silnika - być może oryginalny, nie sprawdzałem. Pojazd stoi na podkarpaciu, jego obecną właścicielką jest starsza babcia. Trudno powiedzieć czy nadaje się do rekonstrukcji - w sumie widziałem samochody odbudowane z gorszego stanu.
Noooo, słucham propozycji - CO TO JEST?

Napisano
Jest to zwyciestwo polskiej myśli technicznej(czytaj polskiego chłopa)nad burżuazyjnymi wynalazkami zgniłej zachodniej cywilizacji.Jak mówił Witos Polski chłop potęgą jest i basta. A tak ciekawi mnie co to?
Pozdrawiam
Napisano

Witam wszystkich, samochód na fotkach to rzeczywiście Bussing NAG. Też miałem nadzieję, że to produkt PZInż., ale niestety, zbyt piękne by to było. Chociaż w sumie to Bussingów też nie jest dużo, przynajmniej u nas nie widziałem. Odpuściłem go sobie ze względu na stan, ale jeśli by ktoś chciał, to byłby do wyciągnięcia za niewielkie pieniądze. Dorzucam fotkę podobnego w służbie wojskowej.
P.S. Po południu wrzucę inne moe znaleziska (w lepszym stanie) do wątku śmieszne samochodowe znalezisko".

Napisano
Panowie , nie mam zielonego pojęcia co to jest , ale jak chcecie zobaczyć podobne cuda to wybierzcie sie na plac przy Obornickiej we Wrocławiu . Pozdrawiam . liha
Napisano
Dzisiaj jeszcze nie zdradzę co to jest :) Może jeszcze ktoś coś wykombinuje. W poniedziałek będę na sieci, to wrzucę fotki takiego pojazdu w oryginale.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomysły. Hm, może by jakieś nagrody przyznawać za rozwiązywanie takich zagadek? Sam bym jakie wiadro łusek od mośka zasponsorował ;)
Napisano

Jak już jest temat o ciężarówkach to nie będę zakłądał nowego. To obok stoi w Czechach, niedaleko Frenstad pod Radohostam, z 50-70km od naszej granicy.

Napisano
Witam, na pierwszym zdjęciu widać wyraźnie fragmenty szoferki od Stara 20 (drzwi , błotnik i reflektor). Dwie zewnętzrne przednie szyby też są najprawdopodobniej od Stara 20 (zawiasy na górze - szyby były uchylane). Przednie koła też od Stara. Reszta od jakiegoś Niemca, ale od jakiego, to niestety nie wiem.
Pozdrowienia
Napisano
Atrapa chłodnicy w Starze 20 nie wystawała poza obrys kabiny,kabina była podobna do tej z PZInż 713.
Napisano
O-tu mamy Starki:
http://bojack.pop.e-wro.pl/starocie/star.htm
a kabinę podobna jak na zdjęciu widziałem w książce Jana Tarczyńskiego pojazdy w wojsku Polskim".Należała do jakiegoś nieskarosowanego nadwozia autobusu,ale to moje śmiałe przypuszczenie.
Napisano
Nie jestem pewny, ale kiedyś jeżdziły samochody o nazwie Żubr i można by go wzac pod uwagę. Jak byłem b. mały to takie coś widywałem ale pewności nie mam.
Pozdr. Medard
Napisano
Liha: a co jest na tym placu? Jakieś składowisko ciężarówek, złomu czy coś w tym stylu? Chętnie bym się wybrał, ale jechać w ciemno to trochę daleko od Rzeszowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie