Skocz do zawartości

Znowu kłamstwo...

Monti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nikt inny jak pewien wszystkim znany Niemiec powiedział, iż jeśli najmądrzejszemu człowiekowi, największą bzdurę dostatecznie często powtarzać, to w nią uwierzy. Niby wiele się zmieniło, ale w UE jest tradycja 50 lat propagandy, ludzie wierzący, iż w Polsce na ulicach są białe niedźwiedzie, itd...Musimy po prostu walczyć na każdym kroku o swoje.
Ironrat
  • Odpowiedzi 110
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Właśnie w radiowej Jedynce" była dość długa rozmowa nt. tej gry z Krzemińskim z Polityki". (Nie chodzi o to, że akurat z nim - ale, że o tym się mówi aż na tak wysokim szczeblu" w eterze).

W sumie nie zorientowałem się jakie wnioski... Chyba coś w stylu olać to" - że niby młodzi Niemcy (w skrócie: młodzieńcy) są dostatecznie ostro traktowani w szkole tzw. pedagogiką poczucia winy".
Napisano
Ze tak wtrące swoje trzy grosze.
1. Była kiedyś bodajże gra Polska na temat 39 roku jeszcze na komputery 16 bitowe lub 8 .
2. Pokażcie mi gre czysto historyczną przecież to by było samobójstwo dla takiej firmy, co to za przyjemność grania skoro wiadomo że niemcy , muszą wygryć w 39 , a polacy przegrać.
3.jeśli ktoś liczy że nasz rząd wystosuje jakąś skarge na temat tej gry , no to powodzenia oni m,ają pilniejsze sprawy na głowie he he he.
Świat gier ma inne zasady sprzedać dużo i drogo , i nikt tam nie patrzy na historie , czy też przekłamania historyczne liczy się pieniądz .
A dzięki przy okazji tego typu tamatom , oburzeniom itd. sami nakręcamy biznes , ktoś znający , interesujący się historią nie sięgnie , lub też zagra w gre ale nie weźmie tego jako wykładnie histori.
Młodsze pokolenie graczy natomiast sięgnie po ten program bo było o to tyle szumu , tyle różnych informacji w necie , w gazetach itd. a dzięki naszemu nauczaniu histori w szkołąch , znajdą się osobnicy którzy to wezmą na poważnie .

Napisano
a ja poprostu apeluja do ludzi zeby nie kupowali tej gry i nie dali zarobic tym idiotą" ... a wogole jestem bardzo za rzeczy powstala gra o wrzesniu ,ze szczegolnym uwzglednieniem dla polakow

pzdr
mp
Napisano
Przeinaczanie historii w grach to normalka,ale tutaj celowo zrobiono zwrot o 180 stopni,aby Niemieckiemu i zagranicznemu odbiorcy zrobic wode z mózgu.Niemiaszki szybko pozbyliby się piętna najeźdzców i przodziali barwy obrońców cywilizacji europejskiej. Takie gry są najlepszym sposobem na dotarcie do najmłodzych pokoleń i wypaczenie obrazu historii w ich oczach.Potem wystarczy kontynuować propagande krzywd i upokorzeń jakich doznali biedni i pacyfistyczni Niemcy i czekać na kolejnego fuhrera-mesjasza który wyzwoli biedne nieszczęśliwe Niemcy.
Pozdrawiam
Napisano
Rastcom, nie zgadzam się z tobą
niby wiadomo, kto którą bitwę wygrał, ale w grach strategicznych właśnie o to chodzi, żeby uzyskać inny wynik. Np, pamiętam w starym Panzer General, jeden ze scenariuszy dotyczył września w Polsce i cała zabawa polegała na dokopaniu szkopom, co było naprawdę trudne. Chyba wielu z uczestników tego forum zastanawiało się kiedyś, czy dowodząc w tego typu grze wojskami polskimi, dysponując wiedzą, którą dysponujemy teraz mogliby wygrać we wrześniu 39. To że ktoś w PG, czy np. Steel Panthers grał wojskami osi nie oznaczało wcale, że jest zwolennikiem hitleryzmu. Chodziło o strategię, a autorzy gier najczęściej informowali o rzeczywistych wydarzeniach historycznych, o które opierał się dany scenariusz
Gra o której teraz wszyscy dyskutują, to nieco inna sprawa. Tam po prostu oprócz strzelania podano w jakimś konkretnym celu masę kłamstw.
Ironrat
Napisano
Witam Tak na prawde to dla mnie jest żałose to że w dzisiejszych czasach w tak wysoko rozwinietym wszechstronnie panstwie jak Niemcy żyją tacy analfabeci i ktoś kto pozwolił na produkcje tej gry się pod tym podpisał, mi osobiście było by wstyd potwierdzić czyjąś gupotę w ten sposób. Od razu widac że sie chcą dowartosciować bo zawsze dostawali wpie...l i od GRUNWALDZKIEJ przegranej dowartościowują się w ten sposób że wymyślaja bajnki na POLAKÓW aby nas oczernić bo nie wierze że chociażby nie ogląda zagranicznej telewizji w kturej eutralni" historycy przedstawiają właściwą rzeczywistość. :-) :-) A tak naprawde to już słyszałem coś w tym stylu: Kopernik była kobietą i Kiri-Skłodowska też była kobietą." ;-)
pozdawiam .
Napisano
Panowie! tak naprawdę to nie bardzo chyba jest czym sie oburzać. Oczywiscie skur.....stwem jest pokazywanie Polaków jako pijaków i tchórzy(trudno-przeciez wiele osób za takich nas niestety uważa- włącznie z naszymi rządzącymi), ale sama treść początkowego rozkazu chyba bardzo dobrze odzwierciedla realia tamtych czasów. Przecież skoro rozkaz do wojsk niemieckich uzasadniał napaść Niemiec na Polskę tym, że Wehrmacht broni ojczyzny to powtórzenie tego rozkazu w grze dodaje jej tylko realizmu w sensie pokazania ducha tamtych czasów". Inna sprawa że to jawna propaganda. Ale realizm w tym sensie jest. Ale w grę nie grałem więc się na temat innych elementów nie wypowiadam.
Pozdr
Napisano
german killer,
kto tu tak na prawdę dostał w d...Proponuję porównać stan gospodarki dzisiaj u nas i u nich.
Tak przy okazji przykład francuski. W 1997 Chirac , przy okazji procesu Maurice'a Papona i prób publicznego rozliczenia Vichy stwierdził, że Vichy nie było tak do końca złe. W pierwszej chwili, to mnie ..., ale potem przyszła chwila zadumy. Porównałem ich straty w ludziach w czasie wojny do naszych, straty materialne i jakoś zrobiło mi się smutno. Polacy bohatersko walczyli, a Francuzi generalnie kolaborowali. Kto na tym lepiej wyszedł?

Przypomina mi się fragment ksiażki Urbanowicza:
Polska ma do zaoferowania krew. Krew na arenie międzynarodowej ma niewielką wartość.
Ironrat
Napisano
Panowie po pierwsze nie kupowac tej gry,po drugie organizowac sie i slac protesty do premiera Belki".Zapraszam do Kostrzyna na wlasne oczy zobaczycie jak sie panosza i jaka przyjazn do nas okazuja.
Napisano
wszelkie spokojne i wyważone komentarze są zbędne bo :
- zainteresowani mają je w d...
- spokojnych i zrównoważonych to gazowali i palili, ci co mieli komentarze w d....
wniosek : czas się szykować .....
Napisano
Ironrat:
W Niemców Usa pchało miliony dolarów po wojnie,a w nas ZSRR swoją ideologię.I na tym polega róznica.
Co do Francji to, lepiej na tym wyszli,ale przynajmniej Polacy w tamtych latach mieli honor i godność.I pokazali,że nikt nas w du** nie będzie kopał.Szkoda,że nie ma już tych wartości w narodzie....
Napisano
witam!

ale ktoś gdzieś wpisał jak będą wygladały poprawki do polskiej wersji tej gry.

czy to wystarczy? (pytanie nikoniecznie retoryczne).

pozdr
Zocik
Napisano
Nie wystarczy,ktoś z Polski(czytaj dystrybutor w Polsce) zacierając kłamstwo zrobi na tym pieniądze.I to jest najochydniejsze,że nawet Polak ma gdzieś wartości i tylko pieniądze się dla niego liczą.
Ale już taki jest ten świat,materialny,bez wartosci.
Ciesze się tylko z jednej rzeczy,że jeszcze jest w Polsce troche osób co kocha Ojczyznę i ją przedkłada nad materializm.
pozdrawiam
Monti
Napisano
no.......

pytanie tylko czy Ci Polacy o których pisze Monti to wszyscy odwiedzający to FORUM czy też są inni................................................................

pozostający w zadumie
Zocik
Napisano
Monti:
regularnie nas kopią w d... i to od 60 lat, sami również się kopiemy.
Plan Marshalla to nie wszystko. Kraje takie jak Francja, Anglia, czy też Niemcy mają pewien poziom nacjonalizmu, którego u nas brak. Ciągle słychać o polityce prorosyjskiej, proniemieckiej, a jakoś o propolskiej nie słychać.
Kolejna kwestia czysto społeczna: kto zawsze był na pierwszej linii - ci, którzy wierzyli w Bóg, Honor, Ojczyzna. Oni też najczęściej ginęli. Kiedy milkły działa, to kto zostawał. Ginęły jak u poety - diamenty. Włącz telewizor i zobacz jakie są tego efekty.
Moje liceum za czasów minionych podpadło. Zorganizowano szerego wizytacji, anonimowych" ankiet, itd...
Padło min. pytanie: jest najazd na kraj, co robisz:
1.dekujesz się
2 prosisz o pomoc ZSRR
3. idziesz do lasu
Na całą szkołe, poza jedną osobą wszyscy wybrali 3.
To był koniec ankiet.
Niestety przez te lata coś się w tym kraju zmieniło i to w złym kierunku. Nie wiem jaka byłaby dziś odpowiedź na to pytanie - nawet w tej samej szkole. Nie ma już kolumbów rocznika 20.
Ironrat

Dalej twierdzę, że Francja na tym (z ich punktu widzenia) lepiej od nas wyszła, a z patrzeniem w lustro to oni nie mają problemów.
Napisano
Przestańcie już nakręcać spiralę nienawiści.
To zwykła komercja po to żeby sprzedać produkt. Sami robicie im doskonałą reklamę swoimi komentarzami.
Po drugie generalizowanie jest złą rzeczą i popadacie w jakieś skrajności. Nie każdy niemiec jest nazistą.

Po to ludzie u nas tyle lat walczyli z poprzednim systemem żeby rząd nie wtrącał sie w każdą duperelę. Wystarczy wyważony bojkot tego produktu.
Samego mnie wielokrotnie bolało że polaków widzi się na świecie jako cwaniaczków i złodziei. Ale sami pracujemy na tą opinię. A teraz dochodzi do tego pieniactwo.
Drzemy sie o głupią grę a dzieci w szkole na słowo Grunwald albo Westerplatte myślą że to nazwa cukierków.
Zacznijmy od własnego podwórka. Branie szabelek w dłoń i szarża na każdego napotkanego niemca to jakiś absurd. Od razu tłuczmy murzynów, cyganów, rumunów i inne nacje. A za parę lat załóżmy obozy. W końcu wyciągnijmy jako nowe pokolenie jakieś wnioski z historii ostatnich paruset lat.

Na koniec niestety muszę wystąpić z pozycji siły i każdy kolejny post o takim wydźwięku będzie kasowany.
Napisano
IRONRAT
witam może i to my przegraliśmy gospodarczo i militarnie ale jeżeli chodzi o sprawy honorowe, odwage, poświęcenie i sprzęt oraz warunki to jesteśmy o wiele lepsi(oczywiscie kiedys w czasach wojen; dlatego ciesze się że jestem POLAKIEM.
Pozdrawiam Piotr.
Napisano
Witam po urlopie.Zwracam uwagę na temat Niemcy zwracaja sie o odszkodowania. Proszę o uwazne przeczytanie moich wypocin i póżniejsze komentarze Kolegów z forum. Kurde to Ja jakiś prorok czy co?
Pozdrawiam.
Napisano
Ale ktos pieknie rozreklamowal tu ta gierke:) Ja juz mam ochote zagrac i zobaczyc jak to wyglada w rzeczywistosci. Nie dam zarobic szwabom ani polskim dystrybutorom-oszustom. Chce zobaczyc oryginal a nie jakas ugrzeczniona wersje. Kupie gierke u Wani na Stadionie X-lecia, to bedzie moj bojkot tych goniacych za kasa sciemniaczy:P
Napisano
Nie chodziło mi o robienie reklamy.Każdy zrobi jak uważa.
Mnie ten temat bardzo poruszył,gdyż nie chodzi już o fałszowanie historii za pomocą książek (dorośli odbiorcy),ale gry, a to juz trafia do dzieci.
Wiadomo:czym skorupka za młodu...."
Nie chciałbym być w sytuacji,gdy kiedyś wyjadę do zachodniej Europy na wycieczkę(wczasy) i usłyszę:
O Polak, po co wy ta wojne wywołaliście?"
Jak juz ktos tu powiedział:Kłamstwo powtarzane wiele razy staje się prawdą"

Pozdr
Monti
Napisano
W normalnych warunkach wisi mi jak ta gra wygląda, ale wiedza europejczyków na nasz temat i naszej historii jest żadna i będą ją czerpać np. z takiej gry. Uważam więc ją za groźną.
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie