Skocz do zawartości
  • 0

Laweta MG42 w kapciach-identyfikacja.

mab1978

Pytanie

Napisano

W weekend wyszła taka oto laweta :D
Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to, że razem z nia zostły wykopane podstawy pod nogi. Nazwaliśmy je kapciami" :P Na podstawach tak jak na podstawie zachowało sie sporo piaskowej farby więc na 100% są niemieckie i pochodzenia wojskowego. Zresztą z tej miejscówki wyszły tylko rzeczy związane z osprzetem do MG także nie ma watpliwości co do pochodzenia kapci"
Na pierwszym zdjęciu sa rzeczy z soboty: wszystko co ma związek z Mg i z niedzieli: pozostały złom-ciekawostka to fragment dodatkowego bocznego pancerza ze sztuga albo panzerIV w zielonym kamuflażu malowanego na piaskowej farbie.
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Może w instrukcji do lawety wz.42 jest jakaś informacja o podstawach pod nogi na terenie piaszczystym albo grzaskim?
Miało by to sens bo jak wypoziomowac celownik optyczny gdy nogi lawety zapadają się w piachu? :D

Mam nadzieję, ze odezwie się jakiś specjalista od MG :D

Pozdrawiam, mab1978.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Dziekuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
Sprawa sie wyjaśniła:) Znaleziona Lafette 42 to dość rzadka wersja dla strzelców górskich a kapcie" to nakładki śniegowe do RSO.

Pozdrawiam, mab1978.
Napisano
wydaje m isie ze te plyty mialy na celu niezapadanie sie lawety w sniegu

czy wykopales ja w miejscu walk zimowych?

nie ma bata, szukam tych mozdzierzowych czesci :D
Napisano
hehe już wiem, już wiem :)))

Dzięki El Loco z PS dowiedziałem się, że są to uniwersalne łapy", które zapobiegały zapadaniu się nóg lawety w kopny śnieg.
Wydaje mi się, że mogły być też stosowane na piaskach i innych niestabilnych podłozach.

Pozdrawiam, mab1978.
Napisano
hehe wybacz ale na razie tą informację zostawię dla siebie bo jest duza szansa, ze w tym miejscu jest jeszcze jedna taka podstawa:)
W miejscu gdzie wyszła laweta byyły dwa bunkry drewniano ziemne ze stanowiskami CKM.

Pozdrawiam, mab1978.
Napisano
Nie, żebym nie miał zaufania do Twojej wiedzy ale czy mógłbyś to jakos potwierdzić? Zdjęcia, opisy, instrukcje?

Istnieje spore prawdopodobieństwo, że tej lawety uzywali żołnierze z dywizji HG bo na tej miejscówce został znaleziony nieśmiertelnik żolnierza tej jednostki.

Pozdrawiam, mab1978.
Napisano
Frozz,zostały tylko stelaze do poduszek. Nie było też szelek. Poza tym jest kompletna no i ma dodatkowe łapy":)))

A właśnie, wykopał ktoś takie łapy"?

Pozdrawiam, mab1978.
Napisano
Witam.
Niestety musze kolege rozczarować.
W moich stronach spotyka się nieco tych nakładek.
Nie mają one nic wspólnego z MG.
Ich trafienie wynika tylko i wyłącznie z zaradności żołnierzy frontowych.
Te kapcie"są nakładkami zimowymi na gąsienice niemieckiej 2-ki.
Pozdr.
Napisano
ja jeszcze mam pytanko

czy zachowaly sie elementy celownika optycznego?
czy pokretla byly aluminiowe, jak tak to czy sie utlenily?
czy jest podzialka odleglosci na jednej z nog?
Napisano
Witam.
Niestety nie posiadam cyfrówki".
Zapraszam do mnie.
Można obejżeć w koąplecie z gąsienicami.
Pozdr.
P.S.Jeśli jesteś zainteresowany odwiedzinami to prosze na priv.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie