Gość Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Witam, mam fotę działka chyba przeciwlotniczego z bunkra albo większe prawdopodobieństwo - z okrętu. Tylko, cholera, ma 163kb a nie mam żadnego pożądnego programu coby ścieśnić. Pomóżcie fachowcy-bo cholernie jestem ciekaw co to? Stan rewelacyjny, wszystko się obraca. Na lufie 19 44 z dużą spacją. To nie wiem czy wojenne czy to nie jest data tylko inne oznaczenie i może jest z demobilu PRL-owskie? Kolor stalowy. Pomożecie zamieścić i rozszyfrować?...pomożecie?pomożemy..."
ms Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 podeslij do mnie, to zmniejsze i zamieszcze: marek@megapolis.pl
ms Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 oto i owe dzialkowstawie je rowniez do bardziej odpowiedniego dzialu identyfikacja"
ms Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 poczekaj, swoje opinie wstawi grono solidnych ekspertow.Odrobina cierpliwosci, zajrzyj jutro, na pewno bedziesz mial raport na ten temat:-)
Gość Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Grendel: A więcej? Bofors. Nic mi to, laikowi, nie mówi...
Grendel Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 4omm Bofors na podwoziu Canadian Ford.Inne zdjecia amerykanskiej wersji morskiej sa w jednej z galerii.PozdrowieniaGrendel
ms Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=bofors+40&btnG=Szukaj&lr=
Gość Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 o.k., nie chcę się mądrzyć, ale moje wygląda na większe niż te z ciągnika. Coś w linku na www.google.pl na szybko wyczytałem,ze Bofors 40 były też montowane na okrętach.Mogę sądzić,że moje jest działem z okrętu z II WŚ?
Gość Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Witam. Nie jest to bofors , lecz sowiecka okretowa armata przeciwlotnicza 37mm/67 70-K. Link do danych: http://www.warships1.com/Weapons/WNRussian_37mm-67_70-K.htm PozdrawiamWitek
Gość Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 To znalazłem rarytas? Jest takie jeszcze inne gdzieś w Polsce? Moze jest tego duzo i zadna sensacja?
ms Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 tutaj powiekszeniehttp://futbol.and.pl/dz/dz.jpg
Alkali Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 WitamJako ciekawostkę przyrodniczą mogę podać, że 37 mm armaty przeciwlotnicze 70-K nasza marynarka wykorzystywała nie tylko na okrętach. Stosowano je jako stacjonarną artylerię osłonową niektórych obiektów, m.in. kilku baterii artylerii stałej 130 mm. Były montowane na stanowiskach ogniowych tak jak na okrętach czyli na podstawach morskich – krótko mówiąc były przyśrubowane do betonu jak na fotce ;-)Pałałek, czy to zdjęcie zostało zrobione w Polsce ? Może podasz kilka szczegółów. Pzdr.Alkali
polsmol Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Na moje oko to jest zwykła armata p.lot. 37mm wz. 1939 prod. radzieckiej (bez kół lub cześci podwozia) postawina w jakimś skłądzie budowlanym. Tych 37-mek jest jeszcze bardzo dużo w naszych wojskowych magazynach
Grendel Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Szczrze mowiac - nie przygladalem sie zbyt dokladnie.Wydawalo mi sie, ze jest to odrobine zdekompletowany brytyjski, morski Bofors.Bolszewickie 37mm sa bardzo podobne.Nie upieram sie, bo to nie moja dzialka".PozdrowieniaGrendel
Gość Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 To jest morska 70K, żadne tam lądowe 61K z 1939, pozbawione podwozia. Całkiem inne łoże, brak 2 odciążników, w 61K wyrzutnik łusek przechodził przez całą platformę i kończył się na jej przedniej krawędzi, inna konstrukcja łącznika osłony spężyny oporopowrotnika z tą dolną rurą (niestety nie pamiętam co to było).Chyba wystarczy różnic? Link do 61K: http://www.thetankmaster.com/ENGLISH/AFV/37mm61K.aspPozdrowieniaWitek
Gość Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Armata pokazana na fotografiach wala się od kilku lat na składowisku (wysypisku?) materiałów budowlanych za płotem (na terenie?) mariny w Piaskach nad j. Bełdany (obok ośrodka TPSA)
revelli Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Nadal tam jest,widziałem ją dwa tygodnie temu.
Gość Napisano 7 Sierpień 2004 Napisano 7 Sierpień 2004 Czy ktoś jeszcze może coś doda, co pozwoli mi uzyskać jedoznaczną pewność? pady słowa Bofors, 70-ka, ruska armata...Jako laik kompletnie się zagubiłem :((
Forteca Napisano 7 Sierpień 2004 Napisano 7 Sierpień 2004 Któryś z kolegów wyraźnie powiedział, że to radziecka morska 70k -i tego należy się trzymać.
Gość Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Exploratorzy drodzy!Tyle czytam na tym forum o wyprawach, wykrywaczach itd. Co niektórzy snują opowieści o Panterach, T-34 etc.etc.Dlaczego nikt nie wykazuje zainteresowania działem,które sfotografowałem a które wygląda na niczyje lub czyjeś-poniewierające się? Lokalizację wskazał popawnie jeden z forumowiczów. Czy tylko ciary na pleckach wywołują super zardzewiałe wieżyczki Panter (w większości nie do wydobycia z rzek lub kompletnie skorodowane) i inne gadżety", które pozostają w gestii marzeń?Czy to działko, choć z II WŚ, w idealnym wręcz stanie nie stanowi żadnej wartości kolekcjonerskiej, muzealnej? Może dlatego,że radzieckie a nie niemieckie? Czy to rzeczywiście eksponat nie godzien uwagi? Dlaczego nikt go nie chce?Pozdrawiam serdecznie.
Gość Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Właśnie, że jest. Pomiędzy rokiem 1941 a 1945 dostarczono do sowieckiej marynarki 1641 sztuki. Produkcję zakończono w roku 1955. Ogólem wyprodukowano 3113 sztuki.Witek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.