Skocz do zawartości

ZŻ - nomenklatura Sajera

boilerII

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
jak wiecie, Sajer w Ż" posługiwał się często niefachowymi terminami militarnymi. Np. często używał określenia samolotu sowieckiego Jabo". Jaki to był typ, skoro nie ił, nie jak, nawet nie mig (te znał)???
I druga sprawa: jaki pojazd niemiecki określany był przez niego mianem steiner"??
Dzięki, pozdrawiam.
Napisano
w temacie :
....i jeden z nowych pistoletów maszynowych Volkssturmu, jakie nam ostatnio przydzielono."
co to za nowy pistolet maszynowy?
Napisano
albo amunicja kal.7,7mm" ale pamietajcie co jest napisane w rubryce autor".
a tak po za tym to za...sta ksiazka przeczytalem ja 8 razy.czytajac ja mam wrazenie ze sam jestem razem z nim na froncie.
pozdrawiam
Napisano
str.239.Nowy Front
Ci, którzy czytają na temat Verdun i Stalingradu, i rozprawiają o tym w gronie znajomych przy filiżance kawy, niczego nie zrozumieli.
Ci, którzy potrafią to czytać zachowują dyskretny uśmiech.
Uśmiechają się i odchodzą, uważając się za szczęsliwych."
Napisano
Pistolet maszynowy volksturmu nazywano w żargonie wojsk niemieckich Sturma Stg. 44. Także Sajerowi o ten typ pistoletu chodziło.
Napisano
Hmmm, dziwi mnie to nieco.
StG 44 to była reelacyjna broń i nie widzę żadnych powodów, aby w żargonie zwać go p.m. Volkssturmu.
Kojarzę za to broń - Volkssturmgewehr - która była dość prymitywnym pistoletem maszynowym o kiepskich parametrach, ale za to prostym konstrukcyjnie. Może raczej chodzi o to badziewie?
Napisano
Pistolet maszynowy Volksturmu to klony stena produkowane przez Niemców. M. in. roznily sie od niego, ze wejscie magazynak bylo od spodu a nie z boku i stosowano magazynki od MP 40.
Napisano
E-e, chodziło mi o inny - taki:
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/Bilderseitenneu/Volksgewehr.htm
Volksgewehr" wyszły 53 tys. szt. w 1945.

1944 wurde der Volkssturm aufgestellt, sozusagen die letzte Reserve. Um die vielen Kinder und Greise auch mit Gewehren ausrüsten zu können, ohne dadurch der Wehrmacht Waffen vorzuenthalten, wurde von der Führung des Dritten Reiches ein einfaches und primitiv herzustellendes Volksgewehr gefordert, welches schnellstmöglich in großen Stückzahlen hergestellt werden konnte. Die Firma Gustloff produzierte das Volksgewehr. Es war 886 mm lang und wog leer 4,28-4,52 kg. Die Munition wurde durch ein Kurvenmagazin mit 30 Schuß zugeführt. Von den Hessischen Industriewerken Wetzlar stammte ein Volkssturmgewehr mit 612 mm Länge."
Napisano
Beaviso,
Zwalo sie to Verschus-Geraet 1-5 lub Volkssturm-Gewehr 1-5 i bylo produkowane przez Gustloff-Werke w Suhl.Naboj 7.92x33mm Kurz.Stosowano w nim nietypowy system zamka opoznianego gazowo.Nie wiadomo dokladnie ile ich wyprodukowano, a zaden egzemplarz znaleziony po wojnie nie nosil waffenamt'ow.To za Hogg'iem(Military Small Arms of the 20th Century - 7th Edition").
Byl jeszcze Geraet Potsdam" i byla to uproszczona kopia Sten'a Mark 2.Z zewnatrz byly one nie do odroznienia.Wyprodukowano ich pomiedzy 25,a 30 tysiecy egzemplarzy.Rozwinieciem konstrukcji byl MP3008 o ktorym pisal Pomsee.Tych ostatnich wyprodukowano ok. 10000sztuk.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
w temacie:
Którejś nocy Rosjanie wysyłają na nasze pozycje falę Mongołów. Mają oni za zadanie pokonać zaminowny teren, robiąc w ten sposób przejście dla swoich. "
Mongołowie" co to za formacja" i czy ten styl rozminowania płaskich menażek" był stosowanych czesto czy dorażnie.
Vonjeroth
Napisano
Mongolowie, to taki narod zamieszkujacy kraine zwana Mongolia;o)
A tak na serio, to mnostwo Azjatow sluzylo w Armii zdRadzieckiej.Wiekszosc znala wylacznie wlasny jezyk i blyskawicznie trafiala do karnych batalionow, ktorych czesto uzywano do oczyszczania pol minowych.
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie