Monti Napisano 20 Lipiec 2004 Autor Napisano 20 Lipiec 2004 http://www.amw.com.pl/zos_product_info.php?cZosPath=3&zos_products_id=20
mp Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 a pewno ze ma ;) mozesz kupic wszystko , PPSz-ki ,kalachy ...
mietek Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 Jasne, sprzedać po cenie złomu. Będziemy mieli wojska szybkiego reagowania. Przecież pomogą nam sojusznicy....jak w 1939.Uczenie się na błędach nie jest naszą najmocniejszą stroną.Koszty magazynowania broni ręcznej, amunicji i artylerii nie są przecież duże.
Gość Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 Panie Mietku co do sojuszników to podpisuje się obydwoma rękoma. Co do sprzętu to dla kolekcjonera jest ekstra, dla wojska raczej już nie. Kto dziś kupi karabinek 5,45mm.Pozdrawiam
Gunship! Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 http://www.amw.com.pl/zos_product_info.php?cZosPath=2&zos_products_id=10moze utworzymy działon przeciwlotniczy??? :)
mp Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 Mietek , sorki ale jak sobie wyobrazasz dzisiejsze wojsko polskie z PPSz-ą ??ja jakos nie moge sobie tego wyobrazic :D
mietek Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 PPSz i PPS w jednostkach frontowych nie, ale tyłowe, kucharze, straznicy itp, czemu nie. W końcu nadal są one w słuzbie.
mietek Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 Tak ja DP (fotka z zeszłego tygodnia) - Pakistan
mietek Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 Ostatnio Gruzja-Osetia.O Kałachach i RPG nie będę pisał bo są codziennie na fotkach w wiadomościach.W każdym razie dziwi mnie szczególnie wyprzedaż RKM/CKM 12,7 i 14,5.
yrek58 Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 I dobrze że wyprzedają złom.To do niczego już się nienadaje.A pomysł żeby na zapleczu pozostawić PPS iPPSZ jest całkiem poroniony.
ELM_ Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 Te zabawki to nic, cały czas sa do kupienia w AMW , chyba nawet bez zabawy w przetarg. Bardziej pasjonujace byly fanty z przed jakichs 3 miesiecy ,łódź podwodna,niszczyciel i kilka kutrów torpedowych . Chcialoby sie cos takigo miec, tylko sianka brak :P
mietek Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 Może i poroniony, pod warunkiem, że ilość uzbrojenia w magazynach jest wystarczająca na wyposażenie zdolnych do noszenia broni, plus ukryte nadwyżku. W to zaś wątpię.Kraje o dużym nasyceniu bronią (tak, że była w każdym domu, lub została rozdana przed konfliktem) są w stanie długo prowadzić walkę nawet po zajęciu terytorium - Afganistan, Czeczenia, czy teraz Irak są tego przykładem.Z resztą pytanie co lepsze: PPS czy nic?
Gunship! Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 Heh jeżeli się nie mylę to ORP Warszawa jest na aukcji :D
Ja Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 Pewnie że chciało by sie takie coś mieć we domu :) ale coś ostatnio to szanowna AMW robi niezłe problemy ze sprzedażą sprzętu , już nie mówie o broni , bo na nią trzeba mieć odpowiednie papiery :( , ale o takich pierdołach jak maski p.gaz czy inny sprzęt. Znajomy kiedyś skupował od nich wiele rzeczy jak wspomniane maski czy chełmy , a były i części do samochodów itd . Kupowało sie to za grosze i od ręki , a teraz na głupią maske za pare złotych trzeba mieć podobno koncesję . No po prostu paranoja.Pozdro
stedke Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 panowie a orientujecie sie czy jest mozliwosc kupienia od nich np.AKMS-U dekowanego lub czegos podobnego???
Peter Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 Niestety to prawda. Od pewnego czasu KAŻDY obrót (kupno/ sprzedaż) związany z mundurowymi, musi być koncesjonowany, tzn. trzeba mieć koncesję MSWiA na obrót specjalny. Ostatnio Misiowie sobie wymyślili, że żeby wystartować w dostawach sprzętu informatycznego (notebooki)dla sł. mundurowych trzeba mieć koncesję. Nie nazwę ich Idotami bo to bardzo cwane i wyrachowane ludziki. Bóg Honor Ojczyzna... Geszeft - hłe hłe.
polsmol Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 Wyprzedają starą lub zurzytą broń, żeby zrobić miejsce na nową. Budowanie nowych magazynów to jednak spory wydatek.Przyponiam, że jeszcze za rządów AWS wrowadzono gruntową reformę naszej armii. Wreszcie ustalono stały budżet w postaci 1,5 PKB (czy jakoś tak) dzięki czemu redukcje przyniosły kożysci w postaci inwestycji w nowy sprzęt. Bez tej reformy nie bylibyśmy w stanie wystawić kontyngentu do Iraku. Program modernizacji jest nadal kontynuowany choć zmieniono nazwę z 2000-2006 na 2002-2008. Mogłem pomylić cyferki, ale ogólnie chodziło o przypisanie sobie osiągnięć poprzedników przez obecną ekipę. Oczywiście wszystko co SLD mogło w tym programie modernizacyjnym spaprać to spaprało, ale naszęćie nie udało się wszystkiego rozwalić.
Gość Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 witam a ile ile kosztuje taki Goriunow??? moze ktos wie??pozdr.
sanshin Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 Ta broń jest zdekowana i ma odpowiedni certyfikat o zdekowaniu.jeśli zaś chodzi o kupno to ja sie nie orientuje w cenach ale mam pewne info że pewny sklep militarny w trójmieście chce kupować te zabawki od wojska i sprzedawac je w swoim sklepie podobno za taką ppsz w stanie magazynowanym oczywiście zdkeowaną z papierami będą chcieli ok 1300zł.Szkoda że robia takie utrudnienia w AMW postawic takiego Gordiunowa na podłodze...ehhh marzenia.pzdrSanshin
Gość Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 Moze sie czepiam, ale moim skromnym zdniem 1300 za pepeszke ktora prochu nie wachala" to jakies nieporozumienie .... nie sade zeby to byl az taki rarytas ;-), a propos nie orientuje sie ktos czy AMW bedzie miec na hadlu w charkterze deko jakiego sprzetu wojennego ??? niekoniecznie rosyjskiego , skadinad wiem ze troche zdobycznej bronii poniewierało sie po magazynach Wojska Polskiego i nie wszystko poszlo do huty lub do Arabow. Argo
Ja Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 1300 zeta to jeszcze nic . Kilka tygodni temu widziałem na kole jak gościu chciał sprzedać pepeszkę w stanie magazynowym za ....3000 zeta. To już chyba lekka przesada nawet jak na ten stan.Pozdro
stedke Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 w zyciu bym nie dal za ppsz 1300zl tym bardziej 3tys!za 1000zl mozna kupic w stanie bdb nie dekowana jezeli sie wie gdzie szukac.ale to tylko taka ciekawostka.pozdro;)
mietek Napisano 6 Sierpień 2004 Napisano 6 Sierpień 2004 Właśnie wyczytałem, że Finlandia ma nadal w zapasach (i używa do szkolenia rezerwistów) Maximy. Broń jest przeznaczona do obron umocnień. Nie ma planów wycofania Maximów produkcji Fińskiej.Podobnie z DP27, ze względu na strzelanie nabojem karabinowym są uznawane za wartościowe do walk w lesie (strzelanie przez gałęzie) i sa nadal magazynowane.My zaś sprzedajemy swoje, przy czym Finlandia jest zdecydowanie bogatszym krajem i stac ich na zakupy nowoczesnego sprzętu.
Forteca Napisano 6 Sierpień 2004 Napisano 6 Sierpień 2004 Cóż, Szwajcaria do dziś używa np. haubic niemieckich z początku wieku, oczywiście z nowymi kołami i celownikami. I też jest od nas bogatsza - może właśnie dlatego ??Nb. Finowie w nadbrzeżnej dalej używają Canet-ów z XIX w., a myśmy naszą nadbrzeżną lufową dawno wysłali do hut...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.