Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra?

Gość greku67

Pytanie

Napisano
może ktoś będzie wiedział, co to za klamra?
  • Odpowiedzi 451
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WLD - trudne - nie mam tego producenta nawet na dłuuuuuugiej liście.. ale nalazłem w innych źródłach:
Werner Linker Duisburg
widziałem dwie klamry z tą sygnaturą.. 38 - policji i 39 LW.... - być może produkował tylko na początku wojny.. ?!?!
Napisano
Kapelani niemieccy generalnie posiadali rangi oficerskie.. - wszystkie zdjęcia jakie widziałem - posiadali oni pasy oficerskie z klamrami groszkowanymi otwartymi - z dwoma bolcami...

nigdy też chyba nie słyszałem o specjalnej skrzynkowej klamrze dla kapelanów...

pozdrawiam
Napisano

witam !!!
Brivabi (sorry jeśli źle napisałem ksywake -ale jest zakręcona :D )
zgadzamy się widze co do producenta z gdańska - też o tym producencie myślałem..
ale skoro już mowa o HA42 - to chyba będzie klamra taka jak ja zamieściłem - Greku - czy to IKA (HA) wygląda tak samo jak to na klamrze zamieszczonej przezemnie ????
moim zdaniem bedzie do H. Arld Nurnberg - zamieszam zdjecie auricha z 42 roku - widać jego logo i sposób sygnowania (ta klamra byłą niedawno oferowana na allegro - i nawet kilka osób napisało że to kopia na cafe... - hehehe)

Napisano
Czołem greku!!!z nóg mnie zwala twoja kolekcja!ile ty tego masz?co?mam nadzieje że wszystkie wrzucisz na forum?!:)pozdrawiam i czekam na jeszcze
Napisano
Ta klamra była wyprodukowana w latach 1933-36 Do 33 r były produkowane klamry Reichswery.Po dojściu hitlera do władzy w 33 rozpoczęto produkcję klamer o różnych wzorach
W 1936 r. zrobiono z tym ostateczny porządek odpowiednia ustawą która normalizowała i ujednolicała używane do tej pory wzory.Twoja klamra pochodzi ztego okresu artystycznego bałaganu.Od 36 r wszystkie gapy patrzały na wschód .
Napisano

aluminiowa z nakladka, brivibai jak mozesz to rozwiaz dla mnie niewiadoma, dlaczego gapa ma glowe w prawo bo roznie o tym mowia

Napisano
Następna zdaje się to stalowa klamra -rzadka Bachnpolizei/Bahnschutz-policja kolejowa-wzór po 1933
w środku flugelrad-uskrzydlone koło kolejowe
Czwarta -reicheer koppelschlos fur mannschaften-dla
żołnierzy.Jak zrozumiałem do 1936 gapa patrzała na prawo
Ostatecznie w marcu 1936 wyszła regulacja prawna dotycząca
państwowego orła- wykręciła ona baniak gapie na lewo i tak już bylo do 1945.Następna to wzór po tej regulacji.Do jutra.
Pozdrawiam.
Napisano
Fajna klamra LW !!!
sporo kopiesz tych wczesnych klamer.. - pozazdrościć :D czekam na efekt renowacji :D
taka wczesna klamra powinna być sygnowana chyba...
pozdrawiam !!!
Napisano
Cześć greku,dziękuje za odpowiedz,chciałem sie upewnić co do tego zapiecia klamry,i teraz juz wiem że jest OK!Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!P.S mam nadzieje że temat nie wygaśnie:)!!!
Napisano
Do Bartka
Dla mnie podstawą jest Angolia.Nash jest uzupełnienieniem
-cennym pierwszej pozycji.Mimo to znalazłem w niej 3 błędy i sporo braków(?!)Fantastyczna lektura.Znakomite komentarze
Pozdrawiam.
Napisano
witam, moze i tak, w zwiazku z powyzszym dodam same bicia z klamer ktore wczesniej zamieszczalem a byly to same ich przody, rozszyfrujesz w miare wolnego czasu a ja powoli je wklepie, oki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie