kuligow Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 WLD - trudne - nie mam tego producenta nawet na dłuuuuuugiej liście.. ale nalazłem w innych źródłach:Werner Linker Duisburgwidziałem dwie klamry z tą sygnaturą.. 38 - policji i 39 LW.... - być może produkował tylko na początku wojny.. ?!?!
kuligow Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 Kapelani niemieccy generalnie posiadali rangi oficerskie.. - wszystkie zdjęcia jakie widziałem - posiadali oni pasy oficerskie z klamrami groszkowanymi otwartymi - z dwoma bolcami...nigdy też chyba nie słyszałem o specjalnej skrzynkowej klamrze dla kapelanów...pozdrawiam
kuligow Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 witam !!!Brivabi (sorry jeśli źle napisałem ksywake -ale jest zakręcona :D )zgadzamy się widze co do producenta z gdańska - też o tym producencie myślałem..ale skoro już mowa o HA42 - to chyba będzie klamra taka jak ja zamieściłem - Greku - czy to IKA (HA) wygląda tak samo jak to na klamrze zamieszczonej przezemnie ???? moim zdaniem bedzie do H. Arld Nurnberg - zamieszam zdjecie auricha z 42 roku - widać jego logo i sposób sygnowania (ta klamra byłą niedawno oferowana na allegro - i nawet kilka osób napisało że to kopia na cafe... - hehehe)
walther Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 I całość,zachował sie jeszcze kawałek oryginalnego pasa!:)
Gość Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Czołem greku!!!z nóg mnie zwala twoja kolekcja!ile ty tego masz?co?mam nadzieje że wszystkie wrzucisz na forum?!:)pozdrawiam i czekam na jeszcze
bazelman Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 co oznacza na skórce od klamerki którą umieściłem JR14I B3 KZ GÓRY DZIĘKUJE ZA INFO.
brivibai Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Ta klamra była wyprodukowana w latach 1933-36 Do 33 r były produkowane klamry Reichswery.Po dojściu hitlera do władzy w 33 rozpoczęto produkcję klamer o różnych wzorachW 1936 r. zrobiono z tym ostateczny porządek odpowiednia ustawą która normalizowała i ujednolicała używane do tej pory wzory.Twoja klamra pochodzi ztego okresu artystycznego bałaganu.Od 36 r wszystkie gapy patrzały na wschód .
greku Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 aluminiowa z nakladka, brivibai jak mozesz to rozwiaz dla mnie niewiadoma, dlaczego gapa ma glowe w prawo bo roznie o tym mowia
brivibai Napisano 4 Sierpień 2004 Napisano 4 Sierpień 2004 Następna zdaje się to stalowa klamra -rzadka Bachnpolizei/Bahnschutz-policja kolejowa-wzór po 1933w środku flugelrad-uskrzydlone koło kolejoweCzwarta -reicheer koppelschlos fur mannschaften-dlażołnierzy.Jak zrozumiałem do 1936 gapa patrzała na prawoOstatecznie w marcu 1936 wyszła regulacja prawna dotyczącapaństwowego orła- wykręciła ona baniak gapie na lewo i tak już bylo do 1945.Następna to wzór po tej regulacji.Do jutra.Pozdrawiam.
kuligow Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Fajna klamra LW !!!sporo kopiesz tych wczesnych klamer.. - pozazdrościć :D czekam na efekt renowacji :Dtaka wczesna klamra powinna być sygnowana chyba...pozdrawiam !!!
kuligow Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 no to jeszcze jedna - IKA41 - Julius Kremp Ludenscheid
greku Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 WH cynkowa z nakladka, moze wiesz brivibai dlaczego byly malowane na srebrno a nie na zielono?
Gość Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 Cześć greku,dziękuje za odpowiedz,chciałem sie upewnić co do tego zapiecia klamry,i teraz juz wiem że jest OK!Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!P.S mam nadzieje że temat nie wygaśnie:)!!!
brivibai Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Do BartkaDla mnie podstawą jest Angolia.Nash jest uzupełnienieniem-cennym pierwszej pozycji.Mimo to znalazłem w niej 3 błędy i sporo braków(?!)Fantastyczna lektura.Znakomite komentarzePozdrawiam.
greku Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 witam, moze i tak, w zwiazku z powyzszym dodam same bicia z klamer ktore wczesniej zamieszczalem a byly to same ich przody, rozszyfrujesz w miare wolnego czasu a ja powoli je wklepie, oki?
Pytanie
Gość
451 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.