Frozzer Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 wiec moze ktos z literatura zamiesci jakis skanik i powie dokladnie co to za klamerka??? pozdro :)
Gość Napisano 24 Lipiec 2004 Napisano 24 Lipiec 2004 Śliczne klamerki!!!gdzie tyle nazbierałeś?może masz jakaś recepte na taka kolekcje?:)Pozdrawiam i gratuluje kolekcyjki!
Horst Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 No to ja też się pochwalę, nie mam dużo klamer no ale...na początek moja perełka
greku Napisano 26 Lipiec 2004 Napisano 26 Lipiec 2004 mam jeszcze kilka popularnych klamerek, w sumie moge je po trochu wkleic
tasiek Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 wiele niemieckich klamer jest na stronie tego postu jednak znalazłem coś co da się jeszcze tutaj wrzucić klamra ze zdjęcia to jakiś starszy wzór klamry pruskiej no i pytanie do was jaki to wzór lub z jakiego okresu ona pochodzi do tej pory nie udało mi się znaleść na jej temat prawie żadnych informacji wykopana nz pozycjach z I WŚ
Gość Napisano 27 Lipiec 2004 Napisano 27 Lipiec 2004 Witam!Panowie mam do was prośbe(jako do znawców tematu!),znalazłem dzisiaj klamre i niestety nie moge dojść co to za jedna!niestety niemam ani aparatu ani skanera więc postaram sie ją dokładnie opisać-a więc tak:klamra jest okrągła,mosiężna,na srodku jest orzełek(taki bardzo dziwny,lecący skośnie!),a wokoło orzełka sa napisy FREISTAAT PREUSSEN.Jezeli ktoś z Was wie to prosze o odpowiedz,a może jakis link z fotografią takiej klamerki!Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
greku Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Czolem Romi, myslalem o Twoim poscie dot, klamry z I wojny z zaczepem jak w SA, wyciagnalem od kolesia klamre ktora to wykopal w ubieglym roku na spalonce, niestey w gliniastej ziemi i troche ja zjadlo, ale spojrz na tyl, to wiele wyjasnia a mianowicie to ze fabryk i fabryczek bylo pewnie sporo i kazdy chcial na wojence zarobic , dletego rozwiazan jest jeszcze pewnie kilka na temat mocowania srodkow i zaczepow
tasiek Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 o tej klamrze wiem że ten wzór nosili pruscy telegrafiści podobno dość trudno dostępna w polsce ta została wykopana na suwalszczyżnie czy ktoś wie coś więcej na temat kej klamry do czego służyły te dwa zaczepy z przodu
Boruta Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Tak, to klamra ZHP, jak sama nazwa wskazuje.Pozdrawiam
greku Napisano 24 Listopad 2004 Napisano 24 Listopad 2004 po czyszczeniu cos tam z niej zostalo, myslalem ze bedzie gorsza bo ze spalonej chaty
Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 Dzięki za informacje brivibai.Gdybys mógł to rozszyfruj mi jeszcze jedną firme klamra jest taka jaka wystawia greku ta z napisem FREISTAAT PREUSSEN a firma to L(po srodku u góry granat grenadierski z płomieniem,a pod nim herb z głowa psa?niedźwiedzia?a potem litera F.A pod samym spodem data 1933.Wszystko wygląda tak L(ten granat z herbem)F i pod spodem data!Pozdrawiam i czekam na Twoją pomoc!walther
muslim Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Czy te kalmerki i czchy to komplety? Z jednego kopnięcia?
Pytanie
Gość
451 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.