Skocz do zawartości
  • 0

co to za klamra?

Gość greku67

Pytanie

Napisano
może ktoś będzie wiedział, co to za klamra?
  • Odpowiedzi 451
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Śliczne klamerki!!!gdzie tyle nazbierałeś?może masz jakaś recepte na taka kolekcje?:)Pozdrawiam i gratuluje kolekcyjki!
Napisano

wiele niemieckich klamer jest na stronie tego postu jednak znalazłem coś co da się jeszcze tutaj wrzucić klamra ze zdjęcia to jakiś starszy wzór klamry pruskiej no i pytanie do was jaki to wzór lub z jakiego okresu ona pochodzi do tej pory nie udało mi się znaleść na jej temat prawie żadnych informacji wykopana nz pozycjach z I WŚ

Napisano
Witam!Panowie mam do was prośbe(jako do znawców tematu!),znalazłem dzisiaj klamre i niestety nie moge dojść co to za jedna!niestety niemam ani aparatu ani skanera więc postaram sie ją dokładnie opisać-a więc tak:klamra jest okrągła,mosiężna,na srodku jest orzełek(taki bardzo dziwny,lecący skośnie!),a wokoło orzełka sa napisy FREISTAAT PREUSSEN.Jezeli ktoś z Was wie to prosze o odpowiedz,a może jakis link z fotografią takiej klamerki!Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Napisano
Czolem Romi, myslalem o Twoim poscie dot, klamry z I wojny z zaczepem jak w SA, wyciagnalem od kolesia klamre ktora to wykopal w ubieglym roku na spalonce, niestey w gliniastej ziemi i troche ja zjadlo, ale spojrz na tyl, to wiele wyjasnia a mianowicie to ze fabryk i fabryczek bylo pewnie sporo i kazdy chcial na wojence zarobic , dletego rozwiazan jest jeszcze pewnie kilka na temat mocowania srodkow i zaczepow
Napisano

o tej klamrze wiem że ten wzór nosili pruscy telegrafiści podobno dość trudno dostępna w polsce ta została wykopana na suwalszczyżnie czy ktoś wie coś więcej na temat kej klamry do czego służyły te dwa zaczepy z przodu

Napisano
Dzięki za informacje brivibai.Gdybys mógł to rozszyfruj mi jeszcze jedną firme klamra jest taka jaka wystawia greku ta z napisem FREISTAAT PREUSSEN a firma to L(po srodku u góry granat grenadierski z płomieniem,a pod nim herb z głowa psa?niedźwiedzia?a potem litera F.A pod samym spodem data 1933.Wszystko wygląda tak L(ten granat z herbem)F i pod spodem data!Pozdrawiam i czekam na Twoją pomoc!walther

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie