Skocz do zawartości

Wola 7.08 - wiadomość dla Niemców

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkich Niemców proszę o kontakt do mnie Pawła Rozdżestwieńskiego - konikhdj@hot.pl, 0-607 239973. Organizator zapewnia żarcie dwa razy, 50 zł netto i miejsce do spania (trzeba przywieźć karimatę).
W zgłoszeniu proszę o podanie imienia, nazwiska, adresu i telefonu kontaktowego i meila.
Przyjazd 6 sierpnia, inscenizacja jest 7 sierpnia około 20.00. Wyjazd w nocy albo rankiem 8 sierpnia.
Proszę też o rozpragowanie tych info gdzie się da!

Ekonomista ze mnie jak z koziej d... trąba, ale netto, to chyba to, co dostajesz na ręke. Podatkiem niech się martwi organizator. Pewnie trzeba bedzie wypełnić umowe o dzielo (przydadzą sie nipy, pesele i inne takie) :-)

• 2 weeks later...
SCENARIUSZ REKONSTRUKCJI

POWSTANIA WARSZAWSKIEGO

TERMIN – SOBOTA 7 SIERPNIA 2004 GODZINA 19.30

MIEJSCE – WARSZAWA – WOLA, SKRZYŻOWANIE ULIC WOLSKIEJ I MŁYNARSKIEJ

Termin zbiórki – piątek do godziny 13.00

Próba generalna – piątek godzina 17.00

SCENARIUSZ

1 SZTURM

Motocykl + 15 ludzi. Motocykl jedzie środkiem, piechota pod budynkami podchodzą do barykady (na około 15-20 m przed). Ogień z barykady. Utrata motocykla. Pododdział wycofuje się.

2 SZTURM

Żołnierze Hermann Goering (20) na 2 transporterach. Pędzenie przed transporterami ludności cywilnej. Powstańcy opuszczają barykadę. Niemcy skręcają tuż przed barykadą w prawo do zajezdni (Ludzie rozbierają barykadę!). 1 transporter zostaje, 2 przejeżdża tyłem na ul. Dziadowską. Scena uciekającego cywila w stronę barykady. Żołnierz niemiecki zabija cywila, sam zostaje ranny strzałem z barykady. Patrol sanitarny odnosi rannego na tyły.

3 SZTURM

Powstańcy wracają na barykadę. 1 czołg + 10 ludzi. Podpalony czołg wycofuje się. Scena z „Borem” w pałacyku Michla. (ok. 20 min.).

4 i 5 SZTURM

Pacyfikowanie Woli. Wyprowadzanie ludzi z domów.
Bombardowanie!! 1 transporter uderza od Wolskiej (10 ludzi) desant i wycofanie do połowy Wolskiej (ok. 100m). 1 transporter uderza z zajezdni tramwajowej (20 ludzi). Walka pod barykadą. Z Wolskiej wyjeżdża czołg i rusza na barykadę. (20 ludzi). Z Wolskiej wyjeżdżają Leopard i Rosi (40 ludzi). Atak wszystkimi siłami i zdobycie barykady.

Rafał Kuliński „Lohse” 602-335-942, dowódca wojsk niemieckich.

No to macie tylko 17 żołnierzy HG... Zielone Diabły nie jadą bo nie wolno wziąść broni a nie mamy jakichś szajsowatych odlewów. Żaden z nas nie ma też w polskich papierach przeszkolenia wojskowego. Ja mam na ścianie dyplom KABARU z pieczątką z kawalerii powietrznej jako świadectwo wysiłku". Strzelałem i umiem strzelać ale pewnie organizatorzy mają to gdzieś... a tak mi cholernie zależalo :((((((

Panzer - dlaczego strzelasz jakieś fochy... Ja bym chciał być nawet jako Niemiec, ale nie mam żadnych łachów no i już chyba by było za późno...
jak bym miał wszystko oprócz andetnego alu" to bym sobie albo pożyczył albo wystugał z drewna do tego czasu.. w każdym razie zrobiłbym wszystko żeby pojechać. Zbyt ważna okazja...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie