Jump to content

transporter z Prosny

Guest hq

Recommended Posts

Dziś w GW ukazała się taka notatka : http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,2177891.html
prawdopodobnie transporter z Prosny trafi do MOB
pozdr.
hq

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply
Wyłowiony ponad miesiąc temu z Prosny niemiecki transporter opancerzony z czasów II wojny światowej, a właściwie jego podwozie - trafią do Muzeum Orła Białego w Skarżysku - Kamiennej. Pracownicy ze Stowarzyszenia Ochrony Zabytków Militarnych od samego początku byli zainteresowani kaliskim znaleziskiem. Dodatkowo także jako specjaliści w tej dziedzinie, oferowali swoją pomoc. Jak powiedział dyrektor Muzeum Artur Buńko: Szanse na odtworzenie pojazdu są duże, ale będzie to trwać latami.
Podwozie niemieckiego transportera zostanie przewiezione do Muzeum Orła Białego, gdzie zostanie poddane wymaganym pracom zabezpieczającym. Znalezisko zostanie przekazane w depozyt na określony czas - jak długi, to pokaże już wkrótce rozmowa pomiędzy przedstawicielami władz Kalisza, a dyrektorem Muzeum Arturem Buńko - relacjonuje Beata Matusiak kierownik kaliskiej Delegatury Wojewódzkich Służb Ochrony Zabytków w Poznaniu."

Brawoooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie wiem na co ja liczyłem wierząc GKO że to zostanie w Kaliszu :-((((((((((((((( .
Szkoda mówić

koledzy Mariusz" Darek i reszta grupy lakiskiej pięknie się spisali i sprzedali transporter do MOB. Czy dalej możecie ufać grupie kaliskiej ze robi cos dla regionu?
G... prawda, skoro nie udało się wydobyc po cichu i opędzlowac za kaske to lepiej niech bedzie w skarzysku moze w przyszłosci MOB okaże wdziecznośc i pozwli wydobyc cos po cichu i bez rozgłosu w zamian za darowana 250-kę.
pozdrawiam grupę kaliską" i obiecuje przypilnować was w terenie
uwazny obserwator

....Kaske zrobili i już, ciekawe ile??????
Coś tak ta grupa nam sie rozsypała, ale
zawsze tak jest :lewa firma, lewe interesy,
a potem cisza, dobrze, że nie wiedzą wszystkiego
o ziemi kaliskiej ........

Wszyscy z GKO , szczere wyrazy współczucia
a tak fajnie wam szło, myślałem że grupa sie
utrzyma a tutaj widze leci na r.."

Pozostawienie tego w Kaliszu było marzeniem. W końcu to MOB wyłożył kasę na wyciągnięcie, czy wyciągnął, a teraz zabierze.
Pozdrawiam

a wcale nie musiało wyciagac to MOB... tyle tylko ze organizatorzy - gwiazdy" prasowe sa tam niby stowarzyszeni.. mogł to zrobic ktos z kalisza a sprzet tez był... ale ..... ktos sie bał ze mu skarb" zabiora... a daje gwarancje ze zostałby w kaliszu...

Panowie sceptycy-trochę wiary w rzeczy niemożliwe.Jako Stowarzyszenie podjeliśmy się tematu i będziemy chcieli temat dokończyć.Tylko w tym roku na 250 wydamy około 10tys i są to tylko wstępne prace nad transporterem-tak aby powozie było kompletne.Widzę ze wielu nie ma pojęcia o kosztach takiej zabawy-zmierzcie się z tematem to odczujecie to na swojej kieszeni-jeżeli kogoś na to stać oczywiście.Małe sprostowanie MOB nie dało złotówki na wydobycie a tym bardziej ikt nie wziął w łapę"-wszystkie koszty pokryli członkowie Stowarzyszenia z Kalisza. Prace nad 250 zajmie nam kilka lat-to poprostu tyle trwa.

Pzdr

Trochę ????????????????????????????????
raczej dużo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
równie dobrze mozna było to wszystko
zrobić w Kaliszu na miejscu ,zapewniam,
nawet chyba taniej by wyszło, no ale cóż....:-)))
pzdr.

członkowie" stowarzyszenia z Kalisza

\"członek\" TO BRZMI DUMNIE!!!!!!!!

macie rację że to gwiazdy medialne a 250 podzieli losy pozostałych spzrętów w Skarżysku czyli wylądujena placu i będzie gnic jak inne. mydlenie oczu, najwazniejsze to nie dac nikomu innemu po prostu psy ogrodnika i tyle

Panowie! To ze gnije to jest nasza wina.Ktoś niepotrzebnie się na forum pochwalił, my wszyscy sie ucieszyliśmy i zaczęliśmy się dopytywać Co DALEJ1 Sprawa zrobiła sie głośna i juz nie mozna było cichcem pchnąć towaru. Nawet na złom. Więc teraz nie płakac tylko zżuta dla chłopaków z kalisza bo ponieśli straty.

Do Pana Jacka Mikity i MOB

Ja również należę do grona sceptyków a w zasadzie realistów... Chciałbym to zmienić ale dotychczasowa działalność MOB nie daje mi na to cienia szansy... Wydanie 10tys. pln na remont podwozia to suma śmieszna... Jeśli do końca roku za tą sumę uda się Wam skompletować i wyremontować (profesjonalnie!) podwozie to stawiam duże piwo wszystkim pracownikom MOB.
Zapowiedzi, że będzie w ciągu kilku lat zrobiony też nie napawają mnie opytmizmem. A dlaczego? Dlatego, że w ciągu kilku lat działalności MOB nie został wyremontowany ani jeden pojazd. No chyba, ze się mylę... W zasadzie chciałbym się mylić i dlatego prosze o podanie chociaż jednego przykładu zrobienia" pojazdu bedącego własnością MOB.

Niecierpliwie czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich sceptyków, mab1978.

hehe
Ja słyszałem o jednym takim sprzęcie co jest doskonale zakonserwowany.... poprostu leży sobie zakopany pod mieszkaniem.... leży sobie spokojnie, nie dobierają się do niego złomiarze, nikt nie chce z niego nic wyrywać, podobno jest już kolejka ludzi któży czekają aż właściciel będzie wyburzał dom.... hehehe

Nie jestem w temacie, ale widzę to trochę zadużo pieniactwa a zdecydowanie zamało konkretów. Z tego co przeczytałem wynika, że jeszcze nie jest przesądzone czy wrak 250-tki trafi do MOB. Na dodatek wszystko zależy od konserwatora a nie od grupy kaliskiej" więc po co te głupie teksty o kasie i żydach? Mam niedparte wrażenie, że ktoś rzeczywiście bardzo chciał wyciągnąć i sprzdać ten transporter a teraz wyładowuje swoją frustrację na tym forum.
To tyle od postronnego obserwatora....
Pozdrawiam
polsmol

dzieki POLSMOL widac ze obserwator jest wk....... bo moze chciał sam go wyciagnac jak tego poprzedniego jesienią i upchnac za kase :-) A mnie to nie interesuje gdzie bedzie stał czy w Kaliszu czy w MOB wazne ze został w kraju

Pytanko.Czy to jest jakieś forum niedostępne w Kaliszu i okolicy?gdzie jest pan Medialny mariusz który w czasie wydobycia tak dużo miał do powiedzenia w prasie radiu i telewizji.szum się skończył i bicie piany też.Naobiecywało się i ponauczało innych a teraz ?Może znowu by zbudowac specjalny przyząd (poprzednio do wydobycia wraku)który umożliwi pozostanie transportera w Kaliszu?.Panie Mariusz udziel wywiadu bo wszyscy jesteśmy ciekawi CO TERAZ!
P.S
a jesli chodzi o żyda to tak się muwi na kupca panie Polsmol
pozdrawiam

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information