Skocz do zawartości
  • 0

Kto nosił taką blaszkę??

ubenfurer

Pytanie

Napisano

Do jednego otworu jest przymocowane drucikiem kawałek skóry.Widać że została odcięta nożem.Możliwe że ktoś to nosił na nadgarstku-oficerowie w obozie a może żydzi???Proszę o identyfikację.Wykopana w lesie nieopodal starej stacji kolejowej Czerwony Bór(Łomża)
Napis:НДЛИM nr.249

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bocznice kolejowa Czerwony Bor - Zambrów budowali mi.n. jency wloscy. Byc moze byli tez z nimi Rosjanie (ale to tylko teoria), a moze stacja zaladunkowa jencow?! Tez znam troche te tereny.
Napisano
Takiego rodzaju blachy trafia się multum w lasach pewnie za mało było jeńców a resztę towaru na tego typu nieśmiertelniki wyrzucali.Najgorsze jest to że parę razy trafiła mi się taka blacha na 1m głębokości,naryłem się trochę .Zniechęcające nie?:)
Napisano

Do jednego otworu jest przymocowane drucikiem kawałek skóry.Widać że została odcięta nożem.Możliwe że ktoś to nosił na nadgarstku-oficerowie w obozie a może żydzi???Proszę o identyfikację.Wykopana w lesie nieopodal starej stacji kolejowej Czerwony Bór(Łomża)
Napis:НДЛИM nr.249

Napisano
Mam sporo takich blaszek , znajduje się je w różnych miejscach i niekoniecznie przy obozach. Podejrzewam radosną twórczość nudzących się żołnierzy , a tam akurat ruscy stali dość dlugo od września do czerwca 41.
A tak btw coś jeszcze wyskoczyło w tamtej okolicy bo las ten znam dobrze i pare fajnych trafień tam miałem.
Napisano
Znajomy też trafił podobną blaszkę w tym samym terenie,a niedaleko bocznicy znajduje się z 16 krzyży bez żadnej tablicy pytałem się kolesia(mieszka dziadek parę metrów od cmentazyka) co to za miejsce pamięci ale on nic o tym nie wie.Może wiesz coś o tym miejscu Kiler?poadr.
Napisano
Polski chełm,menażka ,pochwa od bagnetu polskiego ,maska gazowa,polskie orzełki,parę luf od dykty,2 mauzerki,łuski carskiej broni,łuseczki od działka niemieckiego ,ful ammo od mośka,mauzerka i pepeszki,magazynki międy innymi 2 do połowy naładowane ammo od sturma,magazynki od pepeszki.Narazie tylko tyle.Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie