Skocz do zawartości

templariusze 2004

proteus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z tego co widzę szanowna brać poszukiwawcza nie zauważyła, że już za kilka dni pod patronatem odkrywcy i gazety rycerskiej startują największe obecnie na świecie badania archeologiczne poświęcone obiektowi templariuszy.
A szkoda! Jeśli pamiętacie z historii a także z licznych ostatnio wydanych książek poświęconych temu zakonowi to jest co odkrywać. Chwarszczany jeszcze nigdy nie były gruntownie przebadane. Komandoria zbudowana przez templariuszy a pozniej objeta przez joannitow w zasadzie poza kaplicą nie istnieje obecnie ale to co pokryły liczne następne pokolenia nadal jest w ziemi. Obecnie w polsce nie ma żadnego ruchomego zabytku świadczącego o pobycie tu templariuszy. Więc cokolwiek zostanie odkryte będzie prawdziwym wkładem w wiedze o przeszłości naszych ziem a także historii europejskiej. Zagadką pozostaje również sam plan zabudowań ich funkcja i przeznaczenie.
Co bardzo ważne cały program badawczy jest przeprowadzany całkowicie zgodnie z prawem i z zachowaniem prawidłowych działań i procedur obowiązujących w archeologii.
Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy do odwiedzania wykopalisk. bieżący postęp prac będzie można śledzić za pomocą kamery internetowej i oczywiście na podstawie publikacji w odkrywcy i gazecie rycerskiej.
pozdrawiam
proteus
  • 2 weeks later...
Napisano

witam !

jak wyglądają prace ??
czy mógłby ktoś coś napisać ??

pzdr
Napisano
Do Proteusa! A gdzie ze Chwarszczany? Czy możesz podać dokładną lokalizację tej miejscowości i lokalizację tej kamery intereneowej, która podgląda poszukiwania? Czy mógłbyś mi przysłać na priv jakieś namiary tel. kom. na prowadzących te poszukiwania? Bardzo proszę o pomoc to bardzo ważne.
Jakby co pisz na Rumburak15@wp.pl
Będę bardzo wdzięczny
R.
Napisano
Namiary na kamerę
N 52°41.254'
E 14°38.510'

Uruchomie ją w przyszłym tygodniu jak zostanie zestawione łącze przez GPRS

Są już pierwsze stanowiska badawcze, wyszło naprawdę sporo ciekawych rzeczy.

Obraz z kamery będzie transmitowany na www.gazetarycerska.pl a szczegółowe informacje zaczną się systematycznie pojawiać od połowy przyszłego tygodnia.

Tam również będą galerie znalezionych przedmiotów, fotografie z postępu prac. Całość prac jest dokładnie dokumentowana oprócz metod archeologicznych również fotograficznie i filmowo. No i na dniach kamerka.

Napisano

fajną przeglądarke do zdjęć tam zainstalowałeś
podoba mi się zwłaszca funkcja pokaz slajdów "

ciekawy jestem czy trafią na jakieś nieznane podziemia w czasie prac
  • 3 weeks later...
Napisano
http://www.gazetarycerska.pl/galerie/displayimage.php?pos=-214
http://www.gazetarycerska.pl/galerie/displayimage.php?album=15&pos=9
http://www.gazetarycerska.pl/galerie/displayimage.php?album=15&pos=8

Robi wrazenie.
Napisano
mam pytanie
czy sa to pierwsze badania archeologiczne prowadzone w chwarszczanach? cos mi sie obilo o uszy o pracach niemieckich ale wole zapytac...

pozdr
robert_kudelski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie