Skocz do zawartości
  • 0

Co to za bicia? --> Mauzer

kloki

Pytanie

Napisano
Witam chciałbym się dowiedzieć co to za bicia sa na tej łuseczce. Zwykła mauserowska, ale jaki kraj, co oznaczaja bicia? Miałem już opinię, że to może być hiszpńska.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No moja jest normalna łuseczka jak mauserowska, niczym sie nie rozni od pozostalych, tylko biciami. A więc najbardziej pasowałaby Austria. Dzięki za pomoc. Pzdr.
Napisano
Kurde widziałem identyczną łuskę na forum Poszukiwania Skarbów, ale nie moge jej znależć.Autor również sugerował że Polska ale na pewno nie była polska.No kurde nie moge znależć:[[...

Napisano
Ja bym stawiał na polską łuske. Przed 1925 rokiem bicia na łuskach były troche inne i mogło się zdarzyc, że zamiast Pk" bito P".

Pzdr AK77
Napisano
Obecnie prowadzone są poważne i specjalistyczne badania nad pochodzeniem aminicji sygnowanej * P * :D
Narazie wiadomo ,że jest to produkcja austriacka lub hiszpańska.

pzdr

bjar_1
Napisano

Witam
Na obrazkach macie dwie łuski z Pocisku z tego okresu i na obu jest Pk wiec to raczej nie jest łuska polska. Na stronce http://www.municion.org/792/792x57_03.htm jest ze ta łuska pochodzi prawdopodobnie z austryjackich zakładów Hirtenberger Patronen und Zundhüntchenfabrik.
pozdro

Napisano
No i to jest właśnie problem, że wszędzie jest napisane PRAWDOPODOBNIE. :) Ja bym wolał mieć pewność, co do jej pochodzenia.
Napisano
Teraz tak :

* Pk * 1924
* Pk * 1925 - to łuski polskie (a jakże!) Pociska S.A." Warszawa

* P * 1924
* P * 1925 - niewiadome pochodzenie ,prawdopodobnie Austria lub Hiszpania.

pzdr
bjar_1
Napisano
Witam!

Dzieki za info. Zawsze się człowiek czegoś nowego dowie i na przyszłość będzie ostrożniejszy przy identyfikacji!

pozdrawiam
wilhelm6
Napisano

Witam!

A może jednak Węgry? Tak znakują (chyba obecnie) zakłady w Ferunion. Może mają coś wspólnego z Femmuvek Sirok?

pozdrawiam
wilhelm6

Napisano
Witam!

Jednak na pewno Hirtenberger Patronen Zundhutchen und Metallwarenfabrik.

Jest tutaj - pozycja KAA0061
http://www.municion.org/iphp/basedatos2.php?buscarpor=F%E1brica&como=empiece+por&pregunta=&submit=Enviar+Consulta.

pozdrawiam
wilhelm6
Napisano
Widze ze sporo osob znalazlo amunicje cwiczebna z oznaczeniami *P*1924. A czy ktos z tego typu oznaczeniami znalazl ostra amunicje ?

Pzdr AK77
Napisano
Znam kolesia ,który kopał ostra amunicję z łuskami oznaczonymi * P * w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego. Niestety nie wiem jaki typ pocisku tam był.

pzdr

bjar_1
Napisano
Te cwiczebne zostaly znalezione 30 km na zachod od Piotrkowa Tryb. Zdziawil mnie fakt ze razem z nimi byly pierwszo wojenne.

Pzdr AK77
Napisano
Witam wszystkich !!

Łuska z tymi biciami jest na 100 % produktem :

Hirtenberg Patronenfabrik - zakład produkcyjny - Bratysława - Czechosłowacja

Znana również jako: Pozsony - Węgry
albo: Pressburg - Niemcy

Producentów sygnujących swoje wyroby literą P w róznych konfiguracjach jest 11 !

Podstawa: The Cartridge Guide - Londyn 1982r

Pozdrawiam wszystkich maniaków łusek !!

Rufus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie