jacenty2004 Napisano 7 Lipiec 2004 Autor Napisano 7 Lipiec 2004 Czy Ktoś z kolegów trafił gdzieś na takie lub podobne wynalazki?
shadee Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Było już o tym na forum - proponuje przeszukać archiwum ja niestety nie pamiętam tematów tych postów.
shadee Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 A osobiście nie zdarzyło mi się znależć tego rodzaju fanta.....-ale może i dobrze bo przy moim szczęściu to pewnie bym w to wdepnoł ;)))
miggi1 Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 witamJa takie kolce (zwane czosnkami) znachodziłem w twierdzy Przemyśl na przedpolach fortów i w ich najbliższym obrębie. Kiedyś z kumplem i ojcem wykopaliśmy tego całą beczkę po farbie taka 50 L. stoi to u mnie w piwnicy. Austriacy wiązali te kolce drutem i tworzyli taką siatkę miało to na celu nie przemieszczanie się kolców podczas wybuchu pocisku. pozdrwaiam miggi1ps. jak tylko wyciągnę beczkę z piwnicy to zrobię fotkęi podeślę
mietek Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Niestety widziałem takie tylko na www (fotka z allegro?) i w muzeum :(.Stosowane były też przeciw kawalerii, nie tylko w wojnie pozycyjnej.2wśw to jako przeciwoponowe, z resztą wątak o tym już był :)
mietek Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=60431&id_forum=0&&sq=kolec&wi=60737#60737
K.Abt. Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 A czy skórka od banana kwalifikuje się jako potykacz", czy raczej jako poślizgacz"...? Czy powyższego patentu ktoś już używał bojowo? Przecież jest tani i - przede wszystkim - skuteczny.
mietek Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Były testy jakiś poślizgowych substancji do zatrzymywania tłumów na demonstracjach, ale nie znam szczgółów.System dobry:) Wersja samorobna :) Wylać zimą wodę na drodze przed np barykadą, zrobi się lód. Przodem w ataku więc będą jechać opancerzone piaskarki :)
K.Abt. Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Ale trzeba najpierw wyhodować jakąś lokalną zimę. Koszty rosną... A z bananem, wystarczy tylko rozrzucić kilka ton skórek na przedpolu. No i wojna nabiera kolorytu.
mietek Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Wystarczy zamontować polowy system chłodzący. Rozwijamy/wkopujemy rurki (ale nie z freonem!!!) potem do agregatów, woda i już. Można dzieki temu wysyłać szybkie oddziały panczenistów-zwiadowców, lub uzbrojone bojery szturmowe.Banany, ze względu na krótki okres działania nie nadają się do walk pozycyjnych, choć w ofensywie zaletą jest ich biologiczna samodestrukcja.
K.Abt. Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 Precz z freonem, recycling... - To lubię! Wojna totalnie poprawna politycznie! Wojna ekologiczna! Oprócz panczenistów-zwiadowców każdy może w niej wziąć udział... Kobiety, dyslektycy, wózkowicze, geje, niemcy... Wszystkie mniejszości na jednej ślizgawce!
Praktiker Napisano 8 Lipiec 2004 Napisano 8 Lipiec 2004 K.Abt masz fajne poczucie humoru,już cię lubie (tylko bez głupich skojarzeń).Pozdrawiam jedynego człowieka na tym forum posiadającemu jeszcze humor i rozsądek
Gość Napisano 10 Lipiec 2004 Napisano 10 Lipiec 2004 W czwartek udało mi sie kopnąć pierwszy raz 5 szt.potykaczy :-),są one inne od tych,które są zamieszczone na fotce,wprawdzie też z płaskownika,ale element środkowy/ten kawałek nie rozcięty/ jest dłuższy,pomimo tego rewelacyjnie w każdej pozycji ustawiają się bardzo bojowo,brrr.... aż nieprzyjemnie pomyśleć jakby tak na takie coś wdepnąć w lesie.
mietek Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 No jak chcesz fotki, to niech będzie pozmniejszam te z mojego HDD :) (fotki pewnie są z allegro).
HUBERTUS 1656 Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 czy macie moze fotke potykacza wyglądającego jak świder ze świńskim ogonkiem jako końcówką?
Gość Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 Na fotke musicie Panowie poczekać :-(Jak się zrobi to wstawię.Pzdr.Redigor
HUBERTUS 1656 Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 Nie wiecie może czy te wynalazki przedstawiane przez jacentego2004 były stosowane masowo,czy tylko przy drogach podczas 2ws?
Gość Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 Raczej na 1w.możliwe że na 2w. też były używane przecież to tanie a jakie skuteczne /coś podobnego,ale z bambusa, używał Vietkong na Jankesów/ Ja swoje kopnąłem jakieś 4 km.od najbliższej drogi w środku lasu.pzdr.Redigor
HUBERTUS 1656 Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 Dzięki za info,czyli na Przedmościu Warszawa też mogę coś takiego spotkać (na pozycjach z Iw i 1920)?
mietek Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 Wcześniej niż ww2, były używane, jak już pisałem, przeciw kawalerii. Widziałem w muzeum takie po 20-30 cm wysokości.W czasie ww2 głównie jako kolce przeciwoponowe. Był nawet wydany ygrysek" na ten temat :) Szczegółów nie pamiętam, ale jakiś wysoki oficer niemiecki zginął w ten sposób.Swoją droga, szkoda, że nie były w użyciu w 1939, mogły by uprzykszać życie niemieckim kolumnom transportowym.
mietek Napisano 11 Lipiec 2004 Napisano 11 Lipiec 2004 Ten zaś (z www.ostfront.com), znaleziono w ZSRR,PS Hubertus, nie twórz wielu wątków na te same, lub bardzo podobne tematy, bowiem potem źle się szuka informacji na forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.