Skocz do zawartości

Nielegalna atrapa

magnus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

UWAGA!!!
To nie jest oferta sprzedaży (spam)!!!

Bardzo chciałbym się dowiedzieć, czy muszę się już pakować i czymprędzej uciekać do jakiegoś normalnego kraju, w związku ze sprzedawaniem takich oto granatów" jak na foto.
Przez kilka miesięcy bez problemów wystawiałem owe lemony" i dwa inne typy na Allegro, sprzedawałem kolekcjonerom i innym hobbystom, wyśmiewałem prowokatorów chcących kupić takie w pełni sprawne granaty i dzieliłem się zyskiem (prowizja) z serwisem aukcyjnym. Zresztą nie tylko ja to wystawiałem, lecz jeszcze conajmniej kilka innych osób. Towar pochodzi z legalnego zakupu z Niemiec i jest dostępny na tamtym rynku jako zwykła atrapa, oczywiście bez żadnych zezwoleń. Jest to sam korpus z fabryczną dziurą u dołu i zdekowanym zapalnikeim.
Nagle wczoraj otrzymałem wiadomość, że moje aukcje zostały usunięte ze względu na łamanie ustawy o broni i amunicji z uzasadnieniem:
Oferowany przez Pana przedmiot jest kwalifikowany jako broń pozbawiona cech użytkowych. Zgodnie z Ustawą z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji posiadanie takiej broni wiąże się z obowiązkiem rejestracji."

Czy wczoraj coś się zmieniło w przepisach???
Czy mam prawo tym handlować, czy to tylko nadgorliwość pracowników Allegro lub ich kontrolerów???
Czy jeśli ja robiłem dotychczas coś nielegalnego to Allegro powinno odpowiadać za współudział i czerpanie zysków???

Pozdrawiam!

Maciek

Napisano
Albo jakiś niedoszły kupujący napisał do serwisu donos na wos ... Na cafe Allegro/Militaria był to niedawno wałkowany temat, oczywiście o zamykaniu aukcji link http://www.allegro.pl/phorum/read.php?f=270&i=18663&t=18663 . KaktuS.
Napisano
Uwaga!!! A teraz będzie spam!!!

Allegro usunęło mi dwa granaty, natomiast trzecia aukcja z ananasem" nadal sobie wisi:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27520500

Rozumiem z tego, że lemony" i aseball'e" są nielegalne, natomiast ananasy" jak najbardziej w porządku ???!!!

Grunt to wiedzieć na czym się stoi...

Maciek
Napisano
Panowie , w tym kraju już nikt nad niczym nie panuje. Na Allegro można kupić bardzo wiele rzeczy , które w myśl tej ustawy są zabronione. Nadal są do kupienia niemieckie łuczki" w różnym stanie , zapalniki , pociski do moździerzy itp. Już mnie nic nie jest w stanie ździwić. Tak to jest jak za ustawy biorą sie ludzie , którzy nie mają o tym zielonego pojęcia. Smutne...Możemy mieć tylko nadzieję , że coś się poprawi.
Pozdrawiam
Napisano
No właśnie. Prawda zawsze leży po środku. Z jednej strony piszecie słusznie.Z drugiej strony podam taki oto przypadek. Ładnych parę miesięcy wybuchła gdzieś w Polsce miejscowa afera. Chodziło o to że do pewnego dnia w podstawówce jakiś dzieciak zaczął wymachiwać granatem. Oczywiście wszystko przebiegło wg. książkowej procedury, czyli policja, ewakuacja, straż, saperzy etc. No i co się okazało ? Matka dzieciaka kupiła właśnie atrapę na straganie podczas zlotu w Darłowie. Wyobrażcie sobie też że jakiś nawalony gość wpada w szczycie do tramwaju w Warszawie i zamiast biletu straszy kanarów czymś takim. Osobiście nie ma tu żadnej reguły ani jak zwykle przepisów jak coś takiego traktować i jak to można rozprowadzać.
pozdrawiam
mac
Napisano
Co innego posiadać taką atrapę, a co innego się z nią obnosić.

Przykład: Gołą d... posiadam, ale na ulicy (ani w tramwaju) jej nie pokazuję. Gdybym ją pokazał, zaraz by mnie zgarneli (albo co gorsza dostałbym jakąś propozycję od jakiegoś lalusia z postępowej częsci naszego społeczeństwa).

fe

proscan

PS
osobiście maniaków, którzy lubują się w takich atrapach uważam za ... maniaków.

PPS
moja d... nie jest atrapą.

PPPS
plastykowym pistoletem za 10zł tez mozna nieźle postraszyć - chociaż nie próbowałem.
Napisano
Tak, popieram. Wszystkich potencjalnych gwałcicieli należy pozbawić narzędzia gwałtu !!!

jak mogliśmy do tego dopuścić do tego, że połowa populacji posiada przy sobie to coś, co może uczynić takie szkody tej drugiej połowie !!

auć

Napisano
Jasne - a głupim obcinać głowy.
Proponuję zacząć od polityków, posłów i dziennikarzy !

pozdr,

Michał
Napisano
Panowie. Atakuje Was wieczorem na ulicy Gostek z kosą i każe oddać .. np. kasę. Wyjmujecie z kieszeni atrapę granatu , wyciągacie zawleczkę, puszczacie łyżkę ..... Facet kituje na zawał. Przekroczyliście:
1. Próg obrony koniecznej.
2. Macie GRANAT bez zezwolenia.
3. Dostajecie conajmniej 10 lat odsiadki.
Czy nie lepiej faceta po staropolsku, no nie wiem.... sztachetą, skarpetką z piaskiem albo kołkiem od drzewka. I Policja ma spokój i prokurator nie musi główkować, sędziemu nie pieprzą się ułamki zwykłe i dziesiętne. A tak to co, ni pies ni wydra, niby atrapa a jak prawdziwy. Jak to potraktować, jak napaść ?
Napisano
Witam mnie na allegro zawiesili konto za próbę sprzedaży mosina ,naganta i pepeszy wz.41 wszystko wykopki po elektrolizie strzelić to można było ze śmiechu taki to był złom nie usunęli aujkcje tylko zawiesili konto pzdr Rafi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie