piter476 Napisano 28 Czerwiec 2004 Autor Napisano 28 Czerwiec 2004 Witam! Mam pytanie: Kiedy się skończy penetracja Forum przez osoby nie zalogowane? Możesz się na mnie obrazić, ale ja co myślę... to powiem. Tak już jestem skonstruowany. Możliwe, że to zboczenie zawodowe. Mam nadzieję, że inni członkowie tego forum podzielają moje zdanie.Pozdrawiam - Piotr (PP)
KaktuS Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Popieram - od wypowiedzi panów np. P.D. puszczają mi stawy. Ale mam też własną bajkę - czytać niezalogowanych, ale im nie odpowiadać. KaktuS.
yupiter Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Miało być - kto się nie loguje, nie pisze - a jak jest, wszyscy wiemy.Mieszają zazwyczaj anonimusy. W jednej dyskusji występuje jako Bolek i udaje zawziętego antybolszewika, a na innej już jako Lolek jest nieprzejednanym ich piewcą. I jak tu z gościem powymieniać argumenty???A ci, co tłumaczą się Bocian wie kto ja jestem", to po co w ogóle zabierają głos na forum? Jeśli Bocian wie, to powinien sobie z Bocianem pisać.....:-))YP
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 YupiterMieszają zazwyczaj anonimusy. W jednej dyskusji występuje jako Bolek i udaje zawziętego antybolszewika, a na innej już jako Lolek jest nieprzejednanym ich piewcą. I jak tu z gościem powymieniać argumenty??? "Rzeczywiście jeśli chodzi o zmiany poglądów to kto jak kto, ale na ten temat to jestes znawca :-)))))RE:pytanie do znawców lasu yupiter (195) 2004-06-28 16:21:00 (..) ale raczej za przejaw obrzydzenia do Sowietów. I tak ma być! " RE:bury bohater yupiter (195) 2003-11-13 09:27:00 (..) uważam, że prawda jest taka: w każdej nacji są dobrzy i źli i trudno potępiać cały naród i generalizować, bo to świadczy niestety o dość zawężonym horyzoncie. "
yupiter Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Doszukujesz się kolego czegoś, czego nie ma. A już fakt, że grzebiesz w archiwum postów wyszukując z wypiekami na twarzy co bardziej łakome kąski, porównując je i zestawiając, świadczy o chorej psychice. Nie odnosisz się do meritum, tylko szukasz punktu zaczepienia. Takich ludzi w minionym systemie określali pewnym dosyć trafnym mianem, jednak ze względu na poszanowanie zasad forum nie będę się wyrażał - zresztą każdy wie w czym rzecz. I właśnie posty takich Bocian wie kto", jak Ty są zawsze przyczyną całego zamieszania na forum. Poszukaj jeszcze trochę w archiwum, może coś jeszcze trafisz i błyśniesz elokwencją (tylko pewnie Bocian będzie wiedział, kto....) YP
Gość Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Yupiterod pewnego czasu w twoich postach są same inwektywy pod adresem innych użytkowników - żadnych argumentów - nic. Jednym słowem - szkoda słów - prosty człowiek jesteś. Teraz możesz sobie pisać co chesz na mój temat, ale pamiętaj mój brak odpowiedzi będzie znaczył jedno - nie zamierzam schodzić poniżej pewnego poziomu aby z tobą dyskutować. Oczywiście to ty bedziesz musiał mieć ostatnie zdanie pisz spokojnie nie zamierzam ci tego odbierać - niektórzy już dawno są dorośli.
yupiter Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Proszę bardzo, jeśli ktoś z ZALOGOWANYCH uczestników forum ma mi coś do zarzucenia, to proszę walić o co chodzi.A Ty Bocian wie kto II" nie insynuuj, bo kadzisz głupoty i nigdy nie na temat.Ubolewam, że już nie doszukałeś się żadnych óżnic w zeznaniach" i nie masz się czego przyczepić.A poza tym zarejestruj się jak ludzie, a może wtedy Ci się trochę teksty zmienią i będziesz do strawienia.Tymczasem polecam zmianę nicku na Bociek NIESTETY wie kto III".YP
Piorek Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Witam,ja mam pytanie do Bociana - czesto ogladam fotki na forum zrobione przez kolegow musze przyznac ze jestem zalamany ich jakoscia w zwiazku z tym pytam czy moge w dziale glownym stworzyc temat fotografowanie fantow" w ktorym moge pokrotce przedstawic technike fotografowania badz pomoc w doboru odpowiedniego sprzetu oraz odpowiedziec na pytania.Czemu pytam? Bo sprzet i technika foto to moja praca i nieche byc podejzewany o komercje.PiorekP.S. Skonczylem tez klotnie? To fajnie....
Piorek Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Zapomialem wybaczcie... Prosze Was koledzy o opinie czy taki temat jest potrzebny i czy kogos interesuje.Piorek
koMandir Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Witam,kolego Piorek,uważam iz taka szkółka fotografowania" przyda sie!!!Mnie szczególnie interesuje fotografia cyfrowa(od bardzo niedawna posiadam cyfrówkę")-czym rózni sie od robienia zdjęc klasycznym aparatem fotograficznym,itd.Pozdrawiam,koMandir.P.S.A co do obowiązku logowania,to owszem przydałby się.PZDR,koMandir.
Królik Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 W temacie logowania:może się nie znam, ale sądzę, że jeżeli ktoś się uprze, to i tak obejdzie logowanie w prosty sposób. Otóz zaloguje sie jako Lolek, a potem jako Bolek (dwa konta) i znów będzie hulał. Efektem tego będzie lawinowy wzrost uczestników Forum, którzy będą pisać po kilka postów i zostana usunięci. Ale co tam, zawsze można sie zalogować po raz kolejny...I nie żebym był przeciwnikiem obowiązku logowania - jestem jak najbardziej za.
Piorek Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Dziekuje kolego koMandir! Jestes pierwszy na liscie:) Co do klotni o logowanie - to smutne ale forum zaczyna przypominac troche opinie na wp, onecie itp. Kurde stare chlopy a tak dajecie sie podpuscic, szkoda gadac! Co do obowizaku logowania jestem przeciw bo co jesli ktos nowy chce sie czegos dowiedziec? Ma sie logowac? Uwazam ze to niekonieczne a takich niezalogowanych pieniaczy lepiej olewac...PiorekP.S. Czekam na odpowiedz Bociana i ruszamy!
zelig Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Panowie! (i Panie) Może już zakończcie tę b. interesujcą dyskusję. Porozmawiajcie o sprawach, które wszycy lubią - o pukawkach, czołgach, trupach poniemieckich, vrilach itd.Słonko wyszło.
Gambit Napisano 29 Czerwiec 2004 Napisano 29 Czerwiec 2004 Racja kolego zelig. A prawda jest taka, że jak ktoś ma pieprzyć głupoty to i tak będzie to robił jako zalogowany czy nie...
Jura Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 Witam!Też jestem za tym, by stworzyć dział fotografowanie fantów". Jeżeli może być dział towarzyski, to dlaczego nie doradztwo fotograficzne"?Wiem, że są strony, które się zajmują tylko tą tematyką- ale w końcu korzystamy z tej strony- a często fotografie są jedynym śladem po czymś co nie istnieje (szczególnie po akcjach złomiarzy)...Chociaż, czasem szczególnie przy małych obiektach- np. monetkach, wystarczy porada typu: użyj statywu".Ale można by w końcu konkretnie wytłumaczyć, jak dostosować zdjęcie do umieszczenia na forum. I jakiego programu do tego użyć- czasem ciekawe rzeczy ludzie pokazują- a zdjęcie trzeba oglądać pod lupą- nie mówiąc o ostrości.Sam mogę się pochwalić(*) cyfrówką- więc nie mam problemu z zdjęciami makro- ale też cały czas się uczę- vide mój post Identyfikacja monetki".Przez przypadek odkryłem, że boczne oświetlenie daje możliwość uwypuklenia szczegółów. Niby banalnie proste- ale jak ktoś pierwszy raz się w to bawi, to nie wszystko jest takie oczywiste.Pozdrawiam serdecznie: J. (*) ;-))
Piorek Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 Witam,Jura czekam na odpowiedz Bociana, przy takim temacie beda musialy padac nazwy producentow oraz zastrzezone prawami producentow funkcje aparatow. Co do makro, obawiam sie ze sam statyw niewystarczy sam zauwazyles ze wiedza na temat swiatla, uzycia lampy blyskowej daje efekty, ale spokojnie! Jeszcze czekamy;)Piorek
Jura Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 No tak- przeczytałem o tym statywie, i zrozumiałem, że rzeczywiście z kontekstu wychodzą głupoty.Chodziło mi o to, że niektórzy mają sprzęt foto z funkcją makro albo pierścienie, a robią zdjęcie z ręki. Na dodatek ze względu na oświetlenie przesłona otwarta na maxa- i głębia ostrości mała. Aparat krzywo w stosunku do przedmiotu- i czytelny jest tylko kawałek fotografowanego obiektu. A właśnie wtedy prosta rada: użyj statywu" ma sens.Ja np. tę monetkę o której wspominałem sfotografowałem oświetlając ją tylko latarką (czołówką) z pięcioma ledami...Oczywiście mówię o sytuacji, kiedy obiektem fotografowanym nie jest motyl, czy inna mrówka która za chwilę nam zwieje- ale to inny temat- nie na to forum ;-))) Pozdrawiam J.
jacek1 Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 WitamPomysł żeby porozmawiać o fotografowaniu jest niezły ale trzeba pamiętać że na forum można zamieścić zdjęcia do 100 kilo, w związku z czym nie da się pokazać niektórych zdjęć. Dobre zdjęcie w kolorze ma ponad 1 mega więc aby go zmieśći trzeba obciąć kolory, a to często powoduje że zdjęcia na forum są kiepskiej jakości.Jacek
yupiter Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 Ale można wygospodarować na serwerze redakcyjnym miejsce na zrzucanie większych fotek w dobrej jakości, a w postach dodawać jedynie linka do tych większych fotek...YP
Gość Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 Jak ktoś dobrze popracuje nad grafiką, to format jest wystarczający. Niezły jest Thumbs Plus w wersji 3.3.Pozdrawiam
Piorek Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 I to jest ten problem Jura! Temat makro to temat rzeka:) Podoba mi sie Twoje rozwiazanie, ma nawet odpowiednik w fotografii zawodowej - firma Nikon do modelu Coolpix 4500 proponuje lampe SL-1 wlasnie LED zakladana na obiektyw, super efekty! Ciesze sie ze pomysl sie Wam podoba:)Piorek
Piorek Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 Sorki cos mi sie przypomialo na temat owadow - my mamy problem z fotografowaniem fantow? Mialem kiedys dwoch gosci jeden robil zdjecia mucha w locie a drugi pajaka ktore byly wielkosci 1 do 3 mm byly czarne, zyly w ziemi i szybko biegaly:D To wyzwanie nie jakis zlom:DPiorek
KaktuS Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 Witam. Osobiście do makro fotografii używam powiększalnika Magnifax, oczywiście ze zdjętą głowicą, światło naturalne + ekrany lub lustra do rozświetlenia cieni, ewentualnie dwie lub trzy lampy błyskowe ale z nałozonym filtrem np. z gazy - zmiękcza ostre światło. Pierścienie dają radę, ale o wiele lepszy jest mieszek, taki jak w aparatach sprzed I wojny - znacznie zwiększa możliwość skali powiekszenia w makro np. monetę o wielkości 1 grosza na negatywie małoobrazkowym wyciągnie się do 30% powierzchni monety na całą klatkę.( czasami bywaja takie mieszki od Praktiki na Allegro za niewielkie pieniądze). Bardzo ważny jest obiektyw - ja używam radzieckiego 100 mm /3,5 od Kieva 19, oczywiście z redukcją z bagnetu N na gwint M42. Na koniec naprawdę nie należy żałować filmu i eksperymentować. KaktuS.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.