Skocz do zawartości

Falsy

woyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Koledzy- 2 zł 1975 r. ma znak mennicy (na rewersie pod cyfrą 2 jest wieniec spięty krzyżykiem a pod wieńcem...znak mennicy Leningrad :-))
Generalnie 2 złote jak wiemy jest wykonane z mosiądzu. Mosiądz ma kolor żółty (złoty), lecz przy mniejszych zawartościach cynku zbliża się do naturalnego koloru miedzi- vide 5 groszy 1923 r. Dodatkowo polecam wrzucić monetę na noc do octu. Rano będzie czerwoniutka i macie miedziany krążek he,he. Stąd te wasze tzw. wtrącenia. :-)
Z zaprezentowanych przez kopijnika egzemplarzy, wrażenie robi na mnie wieżowiec i oczywiście kobitka (tych monet to sporo fałszywych jednak było...)
Jeszcze w temacie falsów: nie ma epoki w której nie fałszowano monet! Wbrew pozorom za PRL-u też było to infratne przedsięwzięcie. Czy się opłacało? 2 złote w 1975 roku to sporo kasy było (przynajmniej dla mnie-małolata wtedy). Hitem było podrabianie 5 zł z rybakiem, kiedy wytworzenie czegoś takiego kosztowało 6 zł he,he, ale jak ktoś miał dostęp bo np. pracował w Mennicy, posiadał być może oryginalne krążki z tego źródła itd. to może mu się opłacało, zresztą wtedy nikt niczego nie kalkulował, tylko było po rosyjsku- wpieriod" :-)
Jeszcze słyszałem o takim przypadku, że kiedy PRL się kończył, jeden z pracowników mennicy (operatorów) został po godzinach i stemplami monet wychodzących z obiegu nawybijał krótkich serii (po kilka sztuk monet) z oryginalnych krążków innych monet. Przebiegłość tego gościa jest na tyle ciekawa, że stał się w ten sposób posiadaczem nikomu nie znanych bitych oryginalnymi stemplami monet próbnych np. jesli dobrze pamiętam 1 złoty 1985 r. wybite z miedzio-niklu (krążek monety 10 zł) itp.
Interes to interes no nie? :-)
PS. dominer jesteś z Lublina albo okolic, czy tylko odwiedzasz naszą giełdę w ostatnią niedzielę miesiąca?
  • Odpowiedzi 255
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

w kontekście identyfikacji metalu (2 zł/85)

kolor, kowalność, ciągliwość, twardość - miedzi i mosiądzu są różne

część z tych cech można zobaczyć...

Napisano
Witam. W lublinie studiuje wiec mozna powiedziec ze jestem z lublina bo w teoretycznym miejscu zamieszkania to w sumie moze 2 miesiace jestem na przyslowiowych wakacjach.. :) a kolega pokemon z mniemam ze pochodzi z miasta koziolka lub okolic.. pozdrawiam
Napisano
kopijnik- fajne te twoje destrukty. Myślę, że Pan Jerzy Chałupski byłby zachwycony :-)
No i jak twierdzisz, że twoja dwójeczka jest z miedzi, to niech tak zostanie, w końcu Ty masz ją w rękach i możesz naocznie ocenić :-)
Później wrzucę fotkę monetki, którą jak mówiłem...moczyłem w occie :-)
Napisano
dobre porownanie szkoda ze zdjecia troszke kiepskiej jakosci ale barwe wyraznie na nich widac.. kopijnik piszesz ze miedz jest miekka..ale chyba nie jest to wystarczajacy dowod na stop z jakiego jest wykonana monetka - przeciez drastycznymi srodkami wszystko da sie zgiac, na dodatek wszelkie proby chemiczne mijaja sie z celem bo w obu monetkach jest zawartosc miedzi a na cynk nie ma wyraznych reakcji chemicznych mozliwych do przeprowadzenia w domu..chyba ze kolega ma atomowy spektroskop adsorpcyjny to wtedy nawet procentowo mozna by okreslic sklad :)
Napisano

Niestety przy sztucznym świetle nie radzi sobie staruszek. Ma mikro wżerki, znak menniczy jest pod wieńcem, próbowałem giąć nie nie da rady. Czerwona 1975 zwykła z 1980 roku.

Napisano
http://www.monetki.friko.pl/wiad/odmiany3.html
http://www.monety.polskie.webpark.pl/od-prl.html
http://www.monety.polskie.webpark.pl/us-prl.html
Czy było tak dużo wersji monet, czy tak dużo falsów?
Napisano
Fajne linki karpik :-)
Jednym stemplem można było wybić określoną ilość sztuk. Potem trzeba było wykonać nowy stempel i stąd mamy odmiany :-)
Napisano
Aż zobaczyłem parę prl ze słoika, te z 49 nie mają znaku menniczego pod szponami, ale znalazły się bez tego znaku monety późniejsze i wiele różni się od siebie.... np.5 zł w pięknym stanie 76r(wykopek) nie ma znaku pod nogą, a ma malutki napis JM-N na awersie, przy rancie(to znak menniczy?)
Napisano
Są popularesy np. 1 zł 1978 ze znakiem i bez znaku, ale np. 10 gr 1973 to już byłaby gratka dla kolekcjonerów ;-)
To co napisałeś to normalka, choć ciekawe :-)
Napisano
Ładna i wartościowa klipa (jeśli oryginał :-))
Jak możesz to daj fotkę tyłu i rantu :-)
A nawiasem mówiąc to co masz na myśli pisząc wpadło"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie