pokemon Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Koledzy- 2 zł 1975 r. ma znak mennicy (na rewersie pod cyfrą 2 jest wieniec spięty krzyżykiem a pod wieńcem...znak mennicy Leningrad :-))Generalnie 2 złote jak wiemy jest wykonane z mosiądzu. Mosiądz ma kolor żółty (złoty), lecz przy mniejszych zawartościach cynku zbliża się do naturalnego koloru miedzi- vide 5 groszy 1923 r. Dodatkowo polecam wrzucić monetę na noc do octu. Rano będzie czerwoniutka i macie miedziany krążek he,he. Stąd te wasze tzw. wtrącenia. :-)Z zaprezentowanych przez kopijnika egzemplarzy, wrażenie robi na mnie wieżowiec i oczywiście kobitka (tych monet to sporo fałszywych jednak było...)Jeszcze w temacie falsów: nie ma epoki w której nie fałszowano monet! Wbrew pozorom za PRL-u też było to infratne przedsięwzięcie. Czy się opłacało? 2 złote w 1975 roku to sporo kasy było (przynajmniej dla mnie-małolata wtedy). Hitem było podrabianie 5 zł z rybakiem, kiedy wytworzenie czegoś takiego kosztowało 6 zł he,he, ale jak ktoś miał dostęp bo np. pracował w Mennicy, posiadał być może oryginalne krążki z tego źródła itd. to może mu się opłacało, zresztą wtedy nikt niczego nie kalkulował, tylko było po rosyjsku- wpieriod" :-)Jeszcze słyszałem o takim przypadku, że kiedy PRL się kończył, jeden z pracowników mennicy (operatorów) został po godzinach i stemplami monet wychodzących z obiegu nawybijał krótkich serii (po kilka sztuk monet) z oryginalnych krążków innych monet. Przebiegłość tego gościa jest na tyle ciekawa, że stał się w ten sposób posiadaczem nikomu nie znanych bitych oryginalnymi stemplami monet próbnych np. jesli dobrze pamiętam 1 złoty 1985 r. wybite z miedzio-niklu (krążek monety 10 zł) itp.Interes to interes no nie? :-)PS. dominer jesteś z Lublina albo okolic, czy tylko odwiedzasz naszą giełdę w ostatnią niedzielę miesiąca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 destrukt menniczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 destrukt menniczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 w kontekście identyfikacji metalu (2 zł/85)kolor, kowalność, ciągliwość, twardość - miedzi i mosiądzu są różneczęść z tych cech można zobaczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 mikrouszkodzenia obrazują twardość...niestety kowalności na foto nie pokażę ale wygnijcie standartową 2ta miedziana jest miękka"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominer Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Witam. W lublinie studiuje wiec mozna powiedziec ze jestem z lublina bo w teoretycznym miejscu zamieszkania to w sumie moze 2 miesiace jestem na przyslowiowych wakacjach.. :) a kolega pokemon z mniemam ze pochodzi z miasta koziolka lub okolic.. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 No to przynajmniej w okresie studiowania jesteśmy ziomy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 kopijnik- fajne te twoje destrukty. Myślę, że Pan Jerzy Chałupski byłby zachwycony :-)No i jak twierdzisz, że twoja dwójeczka jest z miedzi, to niech tak zostanie, w końcu Ty masz ją w rękach i możesz naocznie ocenić :-)Później wrzucę fotkę monetki, którą jak mówiłem...moczyłem w occie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Oto ona- dla porównania z mosiądzem (nieruszanym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 trochę mniej światła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tottek Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 O! witam ziomali! Fajne te Falsy, chociaż trochę młode! Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominer Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 dobre porownanie szkoda ze zdjecia troszke kiepskiej jakosci ale barwe wyraznie na nich widac.. kopijnik piszesz ze miedz jest miekka..ale chyba nie jest to wystarczajacy dowod na stop z jakiego jest wykonana monetka - przeciez drastycznymi srodkami wszystko da sie zgiac, na dodatek wszelkie proby chemiczne mijaja sie z celem bo w obu monetkach jest zawartosc miedzi a na cynk nie ma wyraznych reakcji chemicznych mozliwych do przeprowadzenia w domu..chyba ze kolega ma atomowy spektroskop adsorpcyjny to wtedy nawet procentowo mozna by okreslic sklad :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 popatrz na mikroślady...i jeszcze - scan nie oddaje deformacji - jest płaszczyznowo zniekształcona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Moja miedziana" 2 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Niestety przy sztucznym świetle nie radzi sobie staruszek. Ma mikro wżerki, znak menniczy jest pod wieńcem, próbowałem giąć nie nie da rady. Czerwona 1975 zwykła z 1980 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 HET :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 http://www.monetki.friko.pl/wiad/odmiany3.htmlhttp://www.monety.polskie.webpark.pl/od-prl.htmlhttp://www.monety.polskie.webpark.pl/us-prl.html Czy było tak dużo wersji monet, czy tak dużo falsów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Fajne linki karpik :-)Jednym stemplem można było wybić określoną ilość sztuk. Potem trzeba było wykonać nowy stempel i stąd mamy odmiany :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Aż zobaczyłem parę prl ze słoika, te z 49 nie mają znaku menniczego pod szponami, ale znalazły się bez tego znaku monety późniejsze i wiele różni się od siebie.... np.5 zł w pięknym stanie 76r(wykopek) nie ma znaku pod nogą, a ma malutki napis JM-N na awersie, przy rancie(to znak menniczy?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 6 Lipiec 2007 Share Napisano 6 Lipiec 2007 Są popularesy np. 1 zł 1978 ze znakiem i bez znaku, ale np. 10 gr 1973 to już byłaby gratka dla kolekcjonerów ;-)To co napisałeś to normalka, choć ciekawe :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aadamss1 Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 witam,coś wam pokarzę,wpadło mi to do ręki parędobrych lat temu,trzymam to ,bo to ciekawostka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Ładna i wartościowa klipa (jeśli oryginał :-))Jak możesz to daj fotkę tyłu i rantu :-)A nawiasem mówiąc to co masz na myśli pisząc wpadło"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.