Skocz do zawartości

Fanty ze śmietniska we Wrocławiu

inkwizytor1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zdjęcia wykonane w 2003 roku
Postaram się w najblizszym czasie podejść i zobaczyć czy coś się zmieniło w w/w temacie.
W/g moich obserwacji wysypisko musiało istniec jeszcze dobre kilka lat przed WW o czym świadczą warstwy śmieci oraz ich zawartość.
pozdrawiam Jacek
Napisano
Ciekawe czy na Niskich Łąkach można jeszcze coś znaleźć? Byłem tam ok 20 lat temu i już wtedy teren był mocno przekopany. Musiano tam zwozić rzeczy z całego Wrocławia bo pamiętam dużo potłuczonej porcelany z sygnaturami Piwnicy Świdnickiej czy też tablice informacyjne, emaliowane z Dworca Głównego. Było miejsce w którym wychodziło mnóstwo matryc ołowianych do drukowania biletów kolejowych do miejscowości pod Wrocławiem ale były też do miast w głębi Niemiec. Pamiętam jeszcze jakiegoś faceta który przy mnie wykopał całą reklamówkę żelaznych krzyży.
Napisano
co do matryc to ja znalazłem tam matryce poświadczającą akt ślubu a co do militariów tam to jak ostatni raz tam bylem jesienią to wszystko było przemieszane razem
Napisano
jack61 hej :) mam prośbę podeślij mi swoje zdjęcia co tu zamiesciłeś bo chciałem je umiescic na moim forum

pozdrowka !!!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora marecki. 20:13 12-01-2009
Napisano
Te budowle znajduja sie w lasku rakowieckim" (tak sie chyba poprawnie to miejsce nazywa?) na niskich lakach. Na terenie owego lasku jest rozmieszczone sporo podstaw takich jak na powyzszych zdjeciach oraz mnostwo budowli nieznanego chyba do dzisiaj przeznaczenia. Ja osobiscie przychylam sie do opini ze smietnik zostal stworzony duzo wczesniej niz 2 wojna swiatowa. Teren podobno jest grzebany od lat 50-60. Z militarki przyznam szczerze ze nie slyszalem by cos wychodzilo ale detali mundurowych podobno sporo poczynajac od hurtowej ilosci szklanych DRB konczywszy na groszkach oczywiscie okres weimaru rowniez sie tamtedy przewija i to podobno najobficiej :) Fantow takich jak butelki bylo tam swego czasu na setki" a porcelana niekiedy jedyny uszczerbek to utracone uszko z roznymi sygnaturami poczawszy od rosenthala na kpm konczac :) generalnie tony smieci wertowanych przez lata :) niektore dziury nieprzesadzajac maja nawet po 2m glebokosci. Osobiscie tam nie kopalem ale rozmawialem z ludzmi ktorzy tam grzebia. Proces tego kopania troszke zmalal bo teraz czesto kreci sie tam policja i potrafia wystawic srogie mandaty. Miejsce doslownie na calej swojej nie malej przestrzeni przypomina krajobraz ksiezycowy.
Napisano
Marku zdjęcia podeślę wieczorem poszukam jeszcze może jakies mam .
Co do Policji i Straży Miejskiej to prawda kręcą sie tam dość często. W okresie kiedy drzewa i krzewy posiadaja liście zasłaniaja skutecznie przed nimi.
Teren jest przekopany dość intensywnie co można stwierdzić po krajobrazie księżycowym / doły do 2,5 m głębokści /

Jack61
Napisano
To miejsce w ktorym raczej kazdy znajdzie cos dla siebie mimo iz teren przekopywany latami. Wiekszosc kopiacych tam ludzi kopie nie z hobby a dla zysku przezco wiele fantow jest odrzucane przez male uszczerbki ktore zmniejszaja cene i grono chetnych na nabycie ale oczywiscie jest tez pewne grono ktore nie kopie a przeglada te odrzutki i cos z tego wybiera. Trzeba tez pamietac ze przez te lata jakie tam kopano wartosc pewnych fantow tez ulegla zmianie i zainteresowaniu przez co np kopane w latach 70 butelki piwne nie mialy takiej wartosci jak teraz :) duza szansa na grzebanie nawet po kims jest przez to ze wielu nie sieje przez jakiekolwiek sita tylko poprostu kopia lopatami a mnostwo fantow przecieka im przez palce" :) W lecie teren wyglada niepozornie bo jest pokryty zielenia natomiast okres zimowy odslania teren ktory wyglada jak po ostrzale artyleri. Najciekawsze fanty jakie udalo mi sie tam znalezc po poszukiwaczach to talerz KPM dla GOTTHARD MEISNER BRAUEREI , popielniczke reklamowa papierosow ERNTE 23 ,kilka WHW , i ogolnie rzeczy typu szklo porcelana. Jednak za najciekawsze co mozna tam znalezc uwazam porcelane produkowana dla wrocławskich knajp itp jak ktos juz wyzej napisal miedzyinnymi dla piwnicy swidnickiej. Jak ktos ma jakies fanty pozyskane tam to niech umiesci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie